standaard paginakop vestigingen

i-psy volwassenen en PsyQ stoppen in Amsterdam per 1 augustus 2022 

i-psy volwassenen en PsyQ stoppen in Amsterdam per 1 augustus 2022 

Wij nemen geen nieuwe cliënten meer aan en streven ernaar om de behandeling van cliënten die nu bij ons in zorg zijn of op de wachtlijst voor behandeling staan, waaronder recent aangemelde cliënten, af te ronden. Mocht dat onverhoopt niet lukken dat zullen wij zorgen voor een passende vervolgbehandeling elders. Meer informatie over de sluiting?

Lees verder

Amsterdam Centrum-West

Adres

Overschiestraat 57
1062 HN Amsterdam
088 357 36 50
088 358 42 02

Openingstijden

Werkdagen: 08:30 - 17:00 uur

Afspraak afzeggen?

Neem uiterlijk 24 uur van tevoren contact met ons op om wegblijftarief te voorkomen.

Bel ons Mail ons

Amsterdam Centrum-West

Wat wij bieden

Ben je op zoek naar een psycholoog of psychiater in Amsterdam? Dan ben je bij PsyQ aan het juiste adres. Op onze vestiging Amsterdam Centrum-West behandelen we de meest voorkomende psychische problemen:


Culturele psychiatrie

Voor wie is culturele psychiatrie? Voor mensen waarbij het aannemelijk is dat problemen samen hangen met migratie, veranderingen in cultuur en/of sociale verbanden.
LET OP: dit wil niet zeggen dat wij altijd matchen op taal.

Somatiek & psyche

Wij zijn gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van conversiestoornissen/PNES. Daarbij werken we samen met SEIN, Expertisecentrum epilepsie en slaapgeneeskunde.

Medicatie-advies op maat

Op onze locatie in Amsterdam zit de polikliniek Farmacogenetica. Patiënten die bijwerkingen of ineffectiviteit van hun medicijnen ervaren kunnen hier terecht voor onderzoek waarbij de gevoeligheid voor medicatie wordt getest aan de hand van hun DNA.

Wat gebeurt er op de polikliniek farmacogenetica?
Tijdens een consult op de polikliniek farmacogenetica van PsyQ wordt met een wattenstaafje wat wangslijmvlies afgenomen. Dit DNA gaat naar het laboratorium, waar bepaald wordt welke genvarianten iemand heeft. Op basis van deze screening wordt een individueel geneesmiddeladvies gemaakt dat naar de behandelaar wordt doorgestuurd.

Onderzoek naar behandeling voor OCS

PsyQ Amsterdam doet mee aan de arrIBA-studie, een landelijk onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Op dit moment is Cognitieve Gedragstherapie (CGT) de standaardbehandeling. Het effect van CGT is aangetoond in onderzoek. Echter, niet iedereen die CGT afmaakt profiteert er (voldoende) van. Ook zijn er mensen die CGT niet aandurven omdat ze daarvoor situaties moeten aangaan die angst bij ze oproepen (‘exposure’).

Het zou kunnen dat deze mensen wel profiteren van de Inference Based Approach (IBA), een behandeling zonder exposure. Het effect van IBA is ook aangetoond in eerder onderzoek. In de arriba-studie vergelijken we het effect van IBA met dat van CGT. Als we kunnen aantonen dat IBA even effectief is als CGT, kunnen we Nederlandse patiënten deze alternatieve behandeling bieden. We hopen dat daardoor meer mensen met dwangklachten in Nederland zullen herstellen van hun aandoening. Daarnaast kijken we bij een gedeelte van de deelnemers met behulp van hersenscans naar de invloed van behandeling op de hersenen. Deelnemers kunnen kiezen of zij mee willen doen aan dit extra hersenscan-onderzoek.

Meer weten over de arrIBA-studie of aanmelden? Neem dan contact met ons op via arrIBA@psyq.nl of kijk op de website Arriba-studie.nl. Het arrIBA onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met GGZ Centraal. Projectleider: Dr. Henny Visser Uitvoerend onderzoekers: Drs. Nadja Wolf en Drs. Emma Koenen

Onderzoek naar nieuwe behandelmethoden

De PsyQ-vestigingen in Noord-Holland, te weten de vestigingen Amsterdam, Beverwijk, Haarlem, Purmerend en Zaandam, nemen deel aan een academisch netwerk met de UvA. Daar worden nieuwe behandelingen voor diverse psychische stoornissen ontwikkeld en in wetenschappelijk onderzoek geëvalueerd. Behandelingen in het kader van onderzoek gebeuren volgens protocol waarbij behandelaren zich aan de aanwijzingen houden van de aangewezen supervisor. Ook worden er nieuwe meetinstrumenten ontwikkeld en onderzocht, en wordt onderzoek gedaan naar psychologische processen bij verschillende vormen van psychische problematiek. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar patiënten met persoonlijkheidsproblematiek, een psychotrauma in de kindertijd, een slaapapp bij depressie en semi-gestructureerde vragenlijsten in de intakefase.

Werken en leren bij PsyQ

Werken en leren bij PsyQ

We zorgen niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor jou! 

Onze experts

Anneke Wijnia Anneke Wijnia (1960) is psychoanalytisch psychotherapeut en systeemtherapeut. Zij is... Lees verder
Horusta Freije 200x200 Horusta Freije Horusta Freije is cognitief-gedragstherapeut en gespecialiseerd in de behandeling van patiënten... Lees verder
Roos van Westrhenen Roos van Westrhenen is sinds 2011 klinisch farmacoloog en sinds 2013 psychiater en heeft als... Lees verder