Onzichtbare eetstoornissen

Onzichtbare eetstoornissen

pdf
Meer+informatie+over+eetstoornissen+bij+PsyQ.png

Mensen met boulimia of een eetbuistoornis zien er gezond en 'normaal' uit, maar gaan elke dag de strijd met zichzelf aan. Doordat aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is dat iemand lijdt aan een eetstoornis, voelen deze mensen zich onbegrepen. Soms bestaat bij hen zelfs het beeld dat hun eetstoornis 'niet echt' of niet ernstig is. Maar dat is het wel degelijk.

PsyQ maakt deze 'onzichtbare eetstoornissen' zichtbaar door het publiceren van artikelen en ervaringsverhalen, maar ook door het verspreiden van een signalenkaart en het delen van een podcast en infographics.

Handige links

Hieronder vind je een lijstje met links naar websites waar je meer informatie kan vinden over gezonde voeding, behandelingen en waar je lotgenoten en ervaringsdeskundigen kunt vinden.

  • Weet: Weet is een vereniging rond eetstoornissen en dé landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.
  • Voedingscentrum: op deze site is alles te vinden over gezond, duurzaam en veilig eten.
  • Proud2bme: een website gericht op jongeren met eetproblemen en eetstoornissen en ouders van jongeren met deze problemen, woonachtig in Nederland. De site geeft informatie over diverse aspecten van deze problemen en biedt interactieve mogelijkheden zoals een discussieforum en chatsessies.
  • Stichting JIJ: vanuit 2 locaties in Rotterdam werkt Stichting JIJ met meer dan 50 vrijwilligers, waaronder 40 getrainde ervaringsdeskundigen. Zij bieden mensen met een eetprobleem of eetstoornis laagdrempelige en anonieme hulp en persoonlijke ondersteuning. Ook bieden ze coaching na herstel.
  • Stichting Kiem: Stichting Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. De stichting richt zich middels haar kernprogramma’s op kennisbevordering onder naasten, scholen en professionals. 
  • Het Leontienhuis: Leontien van Moorsel heeft het Leontienhuis opgericht, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis én hun naasten. Het Leontienhuis werkt met ervaringsdeskundige vrijwilligers, die net als Leontien zijn hersteld van een eetstoornis.