Onzichtbare eetstoornissen

Onzichtbare eetstoornissen

De komende maand staat PsyQ volledig in het teken van 'onzichtbare' eetstoornissen bij (volwassen) mannen en vrouwen. Een belangrijk thema, omdat de meeste eetstoornissen niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld.

Mensen met boulimia of een eetbuistoornis zien er gezond en 'normaal' uit, maar gaan elke dag de strijd met zichzelf aan. Doordat aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is dat iemand lijdt aan een eetstoornis voelen deze mensen zich onbegrepen. Soms bestaat bij hen zelfs het beeld dat hun eetstoornis 'niet echt' of niet ernstig is. Maar dat is het wel degelijk.

Komende maand maakt PsyQ deze 'onzichtbare eetstoornissen' zíchtbaar. Niet alleen door het publiceren van artikelen en ervaringsverhalen, maar ook door het verspreiden van een signalenkaart en het delen van een podcast en infographics.

De eetstoornis van Isabelle

In onderstaand filmpje vertelt Isabelle over haar eetstoornis, die begon toen ze op de middelbare school wat was afgevallen en daarover veel complimenten kreeg.

Handige links

Hieronder vindt u een lijstje met links naar websites waar u meer informatie kunt vinden over gezonde voeding, behandelingen en waar u lotgenoten en ervaringsdeskundigen kunt vinden.

  • Weet: Weet is een vereniging rond eetstoornissen en dé landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.
  • Voedingscentrum: op deze site is alles te vinden over gezond, duurzaam en veilig eten.
  • Proud2bme: een website gericht op jongeren met eetproblemen en eetstoornissen en ouders van jongeren met deze problemen, woonachtig in Nederland. De site geeft informatie over diverse aspecten van deze problemen en biedt interactieve mogelijkheden zoals een discussieforum en chatsessies.
  • Anorexiajongens.nl: hier kan iedereen terecht voor informatie en advies over anorexia nervosa bij jongens. Op de website is ook een speciaal forum ingericht waar jongens hulpvragen kunnen stellen en in contact kunnen komen met lotgenoten.
  • Stichting JIJ: vanuit twee locaties in Rotterdam werkt Stichting JIJ met meer dan 50 vrijwilligers, waaronder 40 getrainde ervaringsdeskundigen.Zij bieden mensen met een eetprobleem of eetstoornis laagdrempelige en anonieme hulp en persoonlijke ondersteuning. Ook bieden ze coaching na herstel.
  • BuroPUUR: missie van Buro PUUR is jongeren in nood zichtbaar maken. Door middel van preventie eetstoornissen; voorlichting, training, lezing, workshop, ouderavonden. Buro Puur maakt o.a. informatiebrochures.
  • Het Leontienhuis: Leontien van Moorsel heeft het Leontienhuis opgericht, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis én hun naasten. Het Leontienhuis werkt met ervaringsdeskundige vrijwilligers, die net als Leontien zijn hersteld van een eetstoornis.