Persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een gezonde persoonlijkheid is in staat zijn of haar gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de situatie. Wanneer iemand extreme variaties van 'gewone' karaktertrekken vertoont en zich daarom niet meer goed kan aanpassen aan de omgeving, spreken we van een (meervoudige) persoonlijkheidsstoornis.

Iemand is bijvoorbeeld extreem jaloers, extreem verlegen, extreem perfectionistisch of extreem gevoelig voor kritiek en ervaart daardoor allerlei problemen in het dagelijks leven. Als iemand wél extreme persoonlijkheidstrekken vertoont, maar er is géén sprake van persoonlijke problemen of problemen in de werk- of sociale omgeving mag u niet spreken van een stoornis. De diagnose persoonlijkheidsstoornis kan alleen gesteld worden door een professional, maar PsyQ heeft een zelftest persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld die u online kunt invullen. De uitslag van de test geeft u een indicatie of u wel of niet aan een persoonlijkheidsprobleem moet denken.

'Ik ben gewoon moeilijk'

In het algemeen ervaart u als u een (meervoudige) persoonlijkheidsstoornis hebt vaak hinder in de manier waarop u met anderen omgaat. Hevige ruzies op uw werk of in uw relatie komen veelvuldig voor. Op uw werk hebt u last van weerstand van uw collega's en u hebt het gevoel steeds weer vast te lopen in uw werkzaamheden. Ook persoonlijk contact verloopt moeizaam. Deze persoonlijkheidsproblematiek gaat vaak samen met wisselende stemmingen zoals angsten en depressies. U bent impulsief en voelt u vaak emotioneel instabiel.

 

 

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis:

  • zijn persoonlijk en/of sociaal vastgelopen door de manier waarop zij omgaan met zichzelf en anderen;
  • ondervinden daar, naast anderen, zelf veel hinder van;
  • hebben naast het vastlopen last van een verscheidenheid aan, dikwijls wisselende, psychische problemen zoals angststoornissen, depressiviteit, emotionele instabiliteit en impulsiviteit.

Persoonlijkheidsstoornis behandeling

U komt in aanmerking voor therapie wanneer het persoonlijkheidsprobleem langdurig en hardnekkig aanwezig is en u niet meer goed kunt functioneren in relaties of op het werk. U hebt bijvoorbeeld constant conflicten op uw werk of opvallend vaak hevige ruzies thuis met uw partner. Dit zijn belangrijke indicaties.

De behandeling persoonlijkheidsstoornissen is alleen zinvol wanneer u zelf bereid bent iets te veranderen aan de situatie. Het kan best zijn dat u veel pech hebt gehad in uw leven, een nare jeugd achter de rug hebt of dat uw baas gemeen en vervelend is. Het kan zijn dat u vindt dat er veel mis is in de maatschappij. Toch gaat het er bij PsyQ om dat u zelf wilt veranderen. Denk aan:

  • ik wil mij anders leren opstellen
  • ik wil anders over bepaalde zaken leren denken en voelen
  • ik wil meer controle krijgen over mijn gedrag

Online zelftest persoonlijkheidsstoornis

Wilt u weten of uw persoonlijkheidsproblematiek samenhangt met een persoonlijkheidsstoornis? U kunt online een zelftest persoonlijkheidsstoornissen doen om erachter te komen of uw klachten wellicht te herleiden zijn naar een persoonlijkheidsstoornis.

Welke vormen persoonlijkheidsstoornis zijn er?

Er zijn tien specifieke persoonlijkheidsstoornissen beschreven, verdeeld over drie groepen, die qua gedrag, uitingsvorm en ernst van de klachten, erg kunnen verschillen. Mensen met persoonlijkheidsproblematiek kunnen zeer verschillend zijn en/of reageren. Er zijn verschillende persoonlijkheidsstoornis clusters:

Cluster A:

Cluster B:

Cluster C:

Tevredenheid

Tevredenheid

Ik geef PsyQ een gemiddeld rapportcijfer 7,7
Ik had na de behandeling geen klachten meer 43,1%
Mijn kwaliteit van leven is aanzienlijk verbeterd 39%