Persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornis

pdf
illustratie+persoonlijkheid+200px.png

Iemand met een gezonde persoonlijkheid is in staat zijn of haar gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de situatie. Wanneer iemand extreme variaties van 'gewone' karaktertrekken vertoont en zich daarom niet meer goed kan aanpassen aan de omgeving, spreken we van een persoonlijkheidsstoornis.

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Iemand is bijvoorbeeld extreem jaloers, extreem verlegen, extreem perfectionistisch of extreem gevoelig voor kritiek en ervaart daardoor allerlei problemen in het dagelijks leven. Als iemand wél extreme persoonlijkheidstrekken vertoont, maar er is géén sprake van persoonlijke problemen of problemen in de werk- of sociale omgeving mag je niet spreken van een stoornis. De diagnose persoonlijkheidsstoornis kan alleen gesteld worden door een professional, maar PsyQ heeft een zelftest persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld die je online kunt invullen. De uitslag van de test geeft je een indicatie of je wel of niet aan een persoonlijkheidsprobleem moet denken.

Lees ook onze vernieuwde folder over persoonlijkheidsstoornissen.

Hoe herken je een persoonlijkheidsstoornis?

Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Een persoonlijkheidsstoornis is een stoornis waarbij je in het algemeen vaak hinder ervaart in de manier waarop je met anderen omgaat. Hevige ruzies op je werk of in je relatie komen veelvuldig voor. Op je werk heb je last van weerstand van je collega's en je hebt het gevoel steeds weer vast te lopen in je werkzaamheden. Ook persoonlijk contact verloopt moeizaam. Deze persoonlijkheidsproblematiek gaat vaak samen met wisselende stemmingen zoals angsten en depressies. Je bent impulsief en voelt je vaak emotioneel instabiel.

 

 

Kenmerken van mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn:

  • persoonlijk en/of sociaal vastlopen door de manier waarop zij omgaan met zichzelf en anderen;
  • ondervinden daar, naast anderen, zelf veel hinder van;
  • hebben naast het vastlopen last van een verscheidenheid aan, dikwijls wisselende, psychische problemen zoals angststoornissen, depressiviteit, emotionele instabiliteit en impulsiviteit.

Persoonlijkheidsstoornis behandeling

Je komt in aanmerking voor een persoonlijkheidsstoornis behandeling wanneer het persoonlijkheidsprobleem langdurig en hardnekkig aanwezig is en je niet meer goed kunt functioneren in relaties of op het werk. Je hebt bijvoorbeeld constant conflicten op je werk of opvallend vaak hevige ruzies thuis met je partner. Dit zijn belangrijke indicaties.

De behandeling persoonlijkheidsstoornissen is alleen zinvol wanneer je zelf bereid bent iets te veranderen aan de situatie. Het kan best zijn dat je veel pech hebt gehad in je leven, een nare jeugd achter de rug hebt of dat je baas gemeen en vervelend is. Het kan zijn dat je vindt dat er veel mis is in de maatschappij. Toch gaat het er bij PsyQ om dat jij zelf wilt veranderen. Denk aan:

  • ik wil mij anders leren opstellen
  • ik wil anders over bepaalde zaken leren denken en voelen
  • ik wil meer controle krijgen over mijn gedrag

Online zelftest persoonlijkheidsstoornis

Wil je weten of jouw persoonlijkheidsproblematiek samenhangt met een persoonlijkheidsstoornis? Je kan online een zelftest persoonlijkheidsstoornissen doen om erachter te komen of jouw klachten wellicht te herleiden zijn naar een persoonlijkheidsstoornis.

Welke vormen persoonlijkheidsstoornis zijn er?

Er zijn 10 specifieke persoonlijkheidsstoornissen beschreven, verdeeld over 3 groepen, die qua gedrag, uitingsvorm en ernst van de klachten, erg kunnen verschillen. Mensen met persoonlijkheidsproblematiek kunnen zeer verschillend zijn en/of reageren. Er zijn verschillende persoonlijkheidsstoornis clusters:

Cluster A

Cluster B

Cluster C

Informatiefolder persoonlijkheidsstoornis

Wil je alles nog eens rustig teruglezen, bekijk dan de informatiefolder "Heb ik een persoonlijkheidsstoornis?"

Download folder​​​​​​​

Tevredenheid persoonlijkheidsstoornis behandeling

Tevredenheid persoonlijkheidsstoornis behandeling

Ik geef PsyQ een gemiddeld rapportcijfer 7,7
Ik had na de behandeling geen klachten meer 43,1%
Mijn kwaliteit van leven is aanzienlijk verbeterd 39%

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister- en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychische klachten.

Zorgaanbod per verstiging - dossiers tekst

Ons zorgaanbod verschilt per vestiging. Op onze vestigingspagina vind je welke klachten we op welke locatie behandelen. Filter op klacht en/of locatie om ons zorgaanbod per vestiging te bekijken. 

Zorgaanbod per vestiging