Psychotrauma

Imaginaire rescripting

pdf
Informatie+over+psychotrauma+bij+PsyQ.png

Tijdens de behandeling imaginaire rescripting wordt steeds een klein deel van een herinnering aan een traumatische ervaring opgeroepen om de betekenis van die ervaring te veranderen.

Wat is imaginaire rescripting?

Imagenaire rescripting is een techniek waarbij we je helpen op een andere manier naar traumatische herinneringen uit je jeugd te kijken en zo de betekenis van die ervaring te veranderen. ImRs geeft je ook de mogelijkheid om de gevoelens, behoeftes en acties te uiten die je op dat moment moest onderdrukken. Binnen deze techniek herschrijf je als het ware je herinnering, samen met de therapeut. Je beeldt je in hoe je zou willen dat de gebeurtenis afloopt en je verbeeldt je ook dat je dit uitvoert.

Hierbij maak je contact met je eigen behoeften, maar leer je ook om gedrag te verbinden aan je gevoel. Je leert bijvoorbeeld om gevoelens van machteloosheid of boosheid handen en voeten te geven en hiermee om te gaan.

Drama rescripting

Binnen deze techniek kan ervoor worden gekozen om de rescripting echt uit te beelden, in plaats van het alleen te verbeelden in je hoofd. Dit wordt drama rescripting genoemd. Drama rescripting vindt plaats in een kleine gymzaal.

Imaginaire Exposure

Een andere vorm van imaginaire therapie is de imaginaire exposure therapie. Samen met je behandelaar ga je in gedachten terug naar de gebeurtenis. Je bespreekt met hem of haar het hele verhaal van de schokkende gebeurtenis tot in detail en schrijft het (eventueel) op. Aan de hand van jouw verhaal stelt de behandelaar je herhaaldelijk vragen over details van de herinneringen. In de meeste gevallen wordt van iedere bijeenkomst een geluidsopname gemaakt die je dagelijks moet beluisteren.

Online behandeling

Imaginaire rescripting is beschikbaar via een face-to-face, reguliere, behandeling of via een, gedeeltelijke- of volledige online behandeling. Bekijk alle behandelmogelijkheden voor trauma of PTSS.