Trauma en PTSS

Ingrijpende gebeurtenissen zoals een overval, ongeluk, mishandeling, verkrachting of oorlog zijn traumatisch en kunnen (langdurige) psychische klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 

Wat is een trauma en hoe ontstaat PTSS?

Patiënten die bij PsyQ voor psychotrauma worden behandeld, hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Soms gaat het om een eenmalige gebeurtenis, zoals een ongeluk of overval. Vaak gaat het om langdurig trauma, zoals seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing in de kindertijd, of geweld in een relatie. Ook behandelen we mensen die hun land zijn ontvlucht vanwege oorlog of onveiligheid. PTSS ontstaat door zo’n traumatische ervaring. 

Bij wie komt PTSS voor? 

Gelukkig ontwikkelt niet iedereen PTSS na een traumatische ervaring. Ongeveer 50 tot 80 procent van de Nederlanders maakt in zijn of haar leven minstens één potentieel traumatische gebeurtenis mee. Maar zo’n 7 procent ontwikkelt PTSS. Vrouwen lopen hierin ongeveer twee keer zoveel kans als mannen. Er is onderzoek gedaan naar waarom dit zo is, maar er bestaat nog geen eenduidige verklaring. Een mogelijke reden is dat vrouwen vaker nare ervaringen meemaken, zoals seksueel geweld.  

PTSS niet altijd direct duidelijk

Veel mensen herkennen PTSS niet direct, zegt psychiater Joop de Jong. "We zien vaak dat patiënten met klachten als depressie, angst of doodswensen niet weten dat een trauma de oorzaak kan zijn. Soms komen herinneringen aan traumatische ervaringen pas naar boven tijdens gesprekken." 

Ook trauma’s uit de jeugd kunnen later opspelen. Klinisch psycholoog Ingrid Wigard vertelt over een cliënt die jarenlang misbruikte was door een familielid. Ze wist niet dat haar klachten door PTSS kwamen, maar na een grondige intake kwamen haar traumatische ervaringen naar boven. Bij PsyQ kreeg ze EMDR-behandeling, en nu gaat het beter met haar. 

Welke symptomen horen bij PTSS?

Posttraumatische stress-stoornis-klachten zijn in vier groepen te verdelen: 

  • Herbelevingen 
  • Vermijding 
  • Negatieve gedachten en afgestompte gevoelens 
  • Prikkelbaarheid of hyperactiviteit 

Bekijk een uitgebreidere uitleg van symptomen trauma en PTSS.

Andere klachten na een trauma

Naast PTSS-symptomen kunnen ook rouw, depressie, angst- en dwangklachten, verslaving, schuldgevoel, schaamte, machteloosheid, eetproblemen, een laag zelfbeeld en zelfbeschadiging ontstaan. 

Behandelingen Trauma en PTSS

De gevolgen van (psycho)trauma zijn vaak goed te behandelen. De afdeling Psychotrauma van PsyQ heeft jarenlange ervaring in het behandelen van deze soms complexe klachten. 
PsyQ biedt behandelingen op maat en verschillende vormen: individueel, in groepen of online. Lees hier hoe het traject verloopt tot aan je eerste behandeling. Een onderdeel hiervan is de verplichte introductiecursus.  

Meer informatie posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

Wil je alles nog eens rustig teruglezen? Download hier dan de informatiefolder "Heb ik een posttraumatische stress-stoornis?"

TopGGz-keurmerk


De afdeling Psychotrauma Haaglanden is gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en bijkomende ernstige psychische problemen en heeft het TOPGGz-keurmerk gekregen.

Het TOPGGz-keurmerk betekent dat de patiënt op deze afdeling hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) ontvangt, die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. En de uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen.

Andere afdelingen van PsyQ hebben ook een TOPGGz-keurmerk