Angststoornis

Angststoornissen

illustratie-angst+200px.png

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een normale, gezonde reactie op een reële dreiging en zorgt ervoor dat je tijdelijk waakzamer bent. Bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanouevre of als je plotseling in slecht weer bent beland. Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst 'ongezond' wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt.

Als je een angststoornis hebt ben je óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Je raakt bijvoorbeeld in paniek wanneer je een gesprek voert of je durft niet meer alleen naar buiten. Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze klachten die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Bekijk ook de pagina Wat is angst?.

De klachten die horen bij angststoornissen:

 • Zijn buiten verhouding en vrijwel altijd aanwezig
 • Verschillen enorm van gewone emoties
 • Hebben niets meer te maken met een reactie op de omgeving
 • Belemmeren het dagelijks functioneren

Online test angststoornissen

Heb je last van bovenstaande klachten en wil je weten of deze mogelijk verband houden met een angststoornis? Doe dan onze online test. Houd er rekening mee dat de diagnose angststoornis alleen gesteld mag worden door een psycholoog of psychiater. De huisarts kan je doorverwijzen naar PsyQ.

Soorten angststoornissen

Bij PsyQ behandelen we de volgende angststoornissen:

 • Paniekstoornis: bij een paniekstoornis heb je last van hevige paniekaanvallen die meestal plotseling beginnen en ook snel weer over zijn. Tijdens een aanval ben je bang om flauw te vallen of zelfs dood te gaan.
 • Straatvrees: (agorafobie): plein- of straatvrees is angst die buitenshuis ontstaan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in de supermarkt of in een drukke winkelstraat. De angst kan zo hevig zijn dat je niet meer naar buiten durft.
 • Sociale fobie: een sociale fobie openbaart zich in gezelschap. Je bent bang dat mensen je raar vinden. Voorbeelden van een sociale fobie zijn faalangst en spreekangst.
 • Piekerstoornis: mensen met een piekerstoornis hebben voortdurend last van vage en niet op de werkelijkheid gebaseerde angsten. Je voelt je bijvoorbeeld bedreigd, ongemakkelijk of onrustig.
 • Dwangstoornis: iemand met een dwangstoornis heeft last van dwanggedachten en herhaalt bepaalde handelingen steeds opnieuw. Een bekend voorbeeld van een dwangstoornis is smetvrees.
 • Hypochondrie: hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd. Als je hypochondrie hebt, vrees je dat je (ernstig) ziek bent en bezoek je regelmatig de huisarts.
 • Ingebeelde lelijkheid: als je lijdt aan ingebeelde lelijkheid ben je ervan overtuigd dat je (of een bepaald lichaamsdeel) erg lelijk bent. Je bent bang dat je daarom door anderen wordt afgewezen.

Symptomen angststoornis

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een angststoornis. De angststoornis symptomen die het meest voorkomen vind je op de pagina angststoornis symptomen. Als je last hebt van (een aantal van) deze symptomen van een angststoornis is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Informatiefolder angststoornissen

Wil je alles nog eens rustig teruglezen,  download dan de informatiefolder angststoornissen.

Tevredenheid

Tevredenheid

Ik geef PsyQ een gemiddeld rapportcijfer 8
Ik had na de behandeling geen klachten meer 55%
Mijn kwaliteit van leven is aanzienlijk verbeterd 47%