Angststoornis

123-algemene informatie over angststoornis

pdf
illustratie-angst+200px.png

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een normale, gezonde reactie op een reële dreiging en zorgt ervoor dat je tijdelijk waakzamer bent. Bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanouevre of als je plotseling in slecht weer bent beland. Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst 'ongezond' wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt.

Als je een angststoornis hebt ben je óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Je raakt bijvoorbeeld in paniek wanneer je een gesprek voert of je durft niet meer alleen naar buiten. Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze klachten die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Bekijk ook de pagina wat is angst?.

Bij PsyQ behandelen we de volgende soorten angststoornissen

  • Paniekstoornis: bij een paniekstoornis heb je last van hevige paniekaanvallen die meestal plotseling beginnen en ook snel weer over zijn. Tijdens een aanval ben je bang om flauw te vallen of zelfs dood te gaan.
  • Straatvrees: (agorafobie): plein- of straatvrees is angst die buitenshuis ontstaan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in de supermarkt of in een drukke winkelstraat. De angst kan zo hevig zijn dat je niet meer naar buiten durft.
  • Sociale fobie: een sociale fobie openbaart zich in gezelschap. Je bent bang dat mensen je raar vinden. Voorbeelden van een sociale fobie zijn faalangst en spreekangst.
  • Piekerstoornis: mensen met een piekerstoornis hebben voortdurend last van vage en niet op de werkelijkheid gebaseerde angsten. Je voelt je bijvoorbeeld bedreigd, ongemakkelijk of onrustig.
  • Dwangstoornis: iemand met een dwangstoornis heeft last van dwanggedachten en herhaalt bepaalde handelingen steeds opnieuw. Een bekend voorbeeld van een dwangstoornis is smetvrees.
  • Hypochondrie: hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd. Als je hypochondrie hebt, vrees je dat je (ernstig) ziek bent en bezoek je regelmatig de huisarts.
  • Ingebeelde lelijkheid: als je lijdt aan ingebeelde lelijkheid ben je ervan overtuigd dat je (of een bepaald lichaamsdeel) erg lelijk bent. Je bent bang dat je daarom door anderen wordt afgewezen. Ingebeelde lelijkheid wordt ook als Body dysmorphic disorder (BDD) aangeduid.

Annika: 'Behandeling in je eigen vertrouwde omgeving

Wist je dat we ook online behandelingen bieden voor angst? Ook Annika kiest hiervoor, omdat ze vanwege haar angsten snel dichtklapt ergens anders dan thuis. ‘Het was voor mij heel fijn om in een vertrouwde omgeving, waar ik me veilig voel, de behandeling te volgen.’ Lees meer over de online behandeling in het verhaal van Annika.

Lees het verhaal van Annika

Hoe herken ik een angststoornis?

De klachten die horen bij angststoornissen:

  • Zijn buiten verhouding en vrijwel altijd aanwezig
  • Verschillen enorm van gewone emoties
  • Hebben niets meer te maken met een reactie op de omgeving
  • Belemmeren het dagelijks functioneren

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een angststoornis. De angststoornis symptomen die het meest voorkomen vind je op de pagina angststoornis symptomen. Als je last hebt van (een aantal van) deze symptomen van een angststoornis is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Behandeling angststoornis

PsyQ biedt verschillende behandelmogelijkheden voor een angststoornis. Het is mogelijk om een reguliere, face-to-face, behandeling te volgen op een van de locaties van PsyQ, een 100% online behandeling te volgen of een gedeeltelijk online behandeling te volgen. Het is mogelijk om een individuele behandeling te volgen, maar er zijn ook verschillende groepstherapieen mogelijk. Of je de behandeling nu volgt op locatie of online; onze behandelingen zijn altijd volwaardig en kwalitatief goed en onder begeleiding van een van onze behandelaars. Bekijk hier alle behandelingen voor een angststoornis.

Medicatie advies op maat

Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Dan kun je bij de poli Farmacogenetica van Parnassia Groep terecht. Hier geven we een medicatie-advies op maat op basis van DNA. Lees meer over de poli, hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je je aanmeldt via onderstaande button. 

Meer info en aanmelden

Uitgelicht: online behandelen Angst

Online behandeling

We bieden ook (gedeeltelijk) online behandelingen voor angst- en dwangklachten. Iets voor jou?

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister- en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychische klachten.

Zorgaanbod per verstiging - dossiers tekst

Ons zorgaanbod verschilt per vestiging. Op onze vestigingspagina vind je welke klachten we op welke locatie behandelen. Filter op klacht en/of locatie om ons zorgaanbod per vestiging te bekijken. 

Zorgaanbod per vestiging

 

123-angst-topggz

TOPGGz-keurmerk
De afdeling Angstoornissen heeft het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft dit samenwerkingsverband bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.

De TOPGGz-afdeling Angststoornissen behandelt volwassenen ambulant met alle bestaande angststoornissen ook als die angststoornissen gepaard gaan met andere diagnoses.

  • PsyQ programma ADHD bij volwassenen en ouderen
  • PsyQ Psychotrauma
  • PsyQ EDIT Haaglanden
  • Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN), de samenwerkende zorgprogramma’s eetstoornissen van Youz, PsyQ (beide Parnassia Groep) en Emergis in Zeeland.

 

Lees meer over dit keurmerk