Angststoornis

Uitgelicht: online behandelen - groot

Volledig online behandeling

Volledig online behandeling

Hulp krijgen voor je psychische klachten is belangrijk. Je wil je weer beter voelen en stappen zetten om dat voor elkaar te krijgen. Een gedeeltelijke of volledige online behandeling kan een uitkomst voor je zijn. 

We doen ons uiterste best om je passende zorg te bieden. Het kan zijn dat je daar wel even op moet wachten.

Angststoornissen

pdf
illustratie-angst+200px.png

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een normale, gezonde reactie op een reële dreiging en zorgt ervoor dat je tijdelijk waakzamer bent. Bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanouevre of als je plotseling in slecht weer bent beland. Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst 'ongezond' wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt.

Als je een angststoornis hebt ben je óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Je raakt bijvoorbeeld in paniek wanneer je een gesprek voert of je durft niet meer alleen naar buiten. Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze klachten die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Bekijk ook de pagina Wat is angst?.

De klachten die horen bij angststoornissen:

 • Zijn buiten verhouding en vrijwel altijd aanwezig
 • Verschillen enorm van gewone emoties
 • Hebben niets meer te maken met een reactie op de omgeving
 • Belemmeren het dagelijks functioneren

Online test angststoornissen

Heb je last van bovenstaande klachten en wil je weten of deze mogelijk verband houden met een angststoornis? Doe dan onze online test. Houd er rekening mee dat de diagnose angststoornis alleen gesteld mag worden door een psycholoog of psychiater. De huisarts kan je doorverwijzen naar PsyQ.

Soorten angststoornissen

Bij PsyQ behandelen we de volgende angststoornissen:

 • Paniekstoornis: bij een paniekstoornis heb je last van hevige paniekaanvallen die meestal plotseling beginnen en ook snel weer over zijn. Tijdens een aanval ben je bang om flauw te vallen of zelfs dood te gaan.
 • Straatvrees: (agorafobie): plein- of straatvrees is angst die buitenshuis ontstaan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in de supermarkt of in een drukke winkelstraat. De angst kan zo hevig zijn dat je niet meer naar buiten durft.
 • Sociale fobie: een sociale fobie openbaart zich in gezelschap. Je bent bang dat mensen je raar vinden. Voorbeelden van een sociale fobie zijn faalangst en spreekangst.
 • Piekerstoornis: mensen met een piekerstoornis hebben voortdurend last van vage en niet op de werkelijkheid gebaseerde angsten. Je voelt je bijvoorbeeld bedreigd, ongemakkelijk of onrustig.
 • Dwangstoornis: iemand met een dwangstoornis heeft last van dwanggedachten en herhaalt bepaalde handelingen steeds opnieuw. Een bekend voorbeeld van een dwangstoornis is smetvrees.
 • Hypochondrie: hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd. Als je hypochondrie hebt, vrees je dat je (ernstig) ziek bent en bezoek je regelmatig de huisarts.
 • Ingebeelde lelijkheid: als je lijdt aan ingebeelde lelijkheid ben je ervan overtuigd dat je (of een bepaald lichaamsdeel) erg lelijk bent. Je bent bang dat je daarom door anderen wordt afgewezen.

Symptomen angststoornis

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een angststoornis. De angststoornis symptomen die het meest voorkomen vind je op de pagina angststoornis symptomen. Als je last hebt van (een aantal van) deze symptomen van een angststoornis is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Behandeling angststoornis

PsyQ biedt verschillende behandelmogelijkheden voor een angststoornis. Het is mogelijk om een reguliere, face-to-face, behandeling te volgen op een van de locaties van PsyQ, een 100% online behandeling te volgen of een gedeeltelijk online behandeling te volgen. Het is mogelijk om een individuele behandeling te volgen, maar er zijn ook verschillende groepstherapieen mogelijk. Of je de behandeling nu volgt op locatie of online; onze behandelingen zijn altijd volwaardig en kwalitatief goed en onder begeleiding van een van onze behandelaars. Bekijk hier alle behandelingen voor een angststoornis.

TOPGGz-keurmerk
De afdeling Angstoornissen heeft het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft dit samenwerkingsverband bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.

De TOPGGz-afdeling Angststoornissen behandelt volwassenen ambulant met alle bestaande angststoornissen ook als die angststoornissen gepaard gaan met andere diagnoses.

 • PsyQ programma ADHD bij volwassenen en ouderen
 • PsyQ Psychotrauma
 • PsyQ EDIT Haaglanden
 • Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN), de samenwerkende zorgprogramma’s eetstoornissen van Youz, PsyQ (beide Parnassia Groep) en Emergis in Zeeland.

 

Lees meer over dit keurmerk

Informatiefolder angststoornissen

Wil je alles nog eens rustig teruglezen,  bekijk dan de informatiefolder "Heb ik een angststoornis?"

Download folder​​​​​​​

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister en kijktips

Lees-, luister en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychisch klachten