Verschillende angststoornissen

Verschillende angststoornissen

pdf
illustratie-angst+200px.png

Bijna 1 op de 5 Nederlanders krijgt ooit in zijn leven last van een angststoornis, vaak na een ingrijpende gebeurtenis. Een angstoornis is een verzamelbegrip; er zijn verschillende soorten angstoornissen, zoals straatvrees of een piekerstoornis.

Iemand met een angststoornis heeft serieuze klachten die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over en daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. Veel mensens schamen zich voor hun angststoornis, maar dat is absoluut niet nodig.

Hieronder vind je de angststoornissen die PsyQ behandelt.

Angstklachten of angsstoornis?

Er is een verschil tussen het hebben van angstklachten of een angststoornis. Bij angstklachten is vaak sprake van een combinatie van angstgevoelens en lichamelijke klachten. Deze zijn vaak gerelateerd aan (dreigende) problemen of zorgen op belangrijke levensgebieden, zoals gezin, relatie, werk, sociale contacten of gezondheid. Maar angstklachten kunnen ook spontaan ontstaan.

Angstklachten kunnen hinderlijk zijn, zorgen geven (bijvoorbeeld over jouw lichamelijke gezondheid), en zorgen soms voor problemen binnen jouw gezin. Het komt ook regelmatig voor dat iemand met angstklachten  teveel drinkt of drugs gebruikt. Angstklachten gaan vaak samen met depressieve klachten of spanningsklachten.

Het verschil met een angststoornis zit in de ernst van de symptomen. Bij een angststoornis hebben de angstklachten zoveel invloed op je dat je er elk moment van de dag last van hebt.