Dwangstoornis

Een vorm van een angststoornis is een dwangstoornis. Bij een dwangstoornis heb je last van dwanggedachten (obsessies) of dwanghandelingen (compulsies). Hierdoor herhaal je bepaalde handelingen telkens opnieuw. Als je deze handeling niet uitvoert, leidt dit vaak tot angst.

Wat is een dwangstoornis?

Een dwangstoornis, ook wel obsessieve compulsieve stoornis (OCS of OCD) genoemd, is een aandoening waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen dwanggedachten en dwanghandelingen.

Om de dwanggedachte weg te nemen, voeren mensen vaak een dwanghandeling uit. Zo kan het zijn dat je bang bent om besmet te raken met vuil (dwanggedachte), waardoor je iedere keer als je iets aanraakt je handen wast (dwanghandeling). Of je controleert meerdere keren of het gas wel uitstaat. Dat doet iedereen wel eens, maar als je een dwangstoornis hebt vertrouw je niet meer op je eigen waarneming. Dit maakt je erg onzeker.

Over de oorzaak van een dwangstoornis is nog niet veel bekend. We weten dat erfelijkheid een rol kan spelen, een andere psychische stoornis of een ingrijpende gebeurtenis. Een dwangstoornis gaat bijna nooit vanzelf over.

Behandeling dwangstoornis

Samen met jou kijkt je behandelaar naar mogelijke oorzaken van de dwangstoornis, hoeveel last je ervan hebt en onderzoekt of je mogelijk nog een andere psychische aandoening hebt. Om een dwangstoornis te behandelen, wordt de bewezen effectieve methode cognitieve gedragstherapie ingezet. Deze behandeling kan (tijdelijk) ondersteund worden met medicijnen. 

Heb ik een dwangstoornis?

Als je je herkent in de symptomen die bij een dwangstoornis horen, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan je voor een behandeling doorverwijzen naar PsyQ. Er is geen speciale test om te bepalen of jouw symptomen te herleiden zijn naar een dwangstoornis (OCS/OCD).

Je kunt wel onze angststoornis test invullen.

Test je klachten online

Ben je vaak angstig? In het algemeen of voor specifieke situaties? Met de angststoornis test krijg je een indicatie of er sprake is van angstklachten of een angststoornis. 

Ervaringsverhalen

De verhalen van de ervaringsdeskundigen zijn allemaal anders. Toch hebben ze één ding gemeen: ze kunnen je helpen om te leren omgaan met jouw angstklachten.