Binge eating disorder
Binge eating disorder
Binge Eating Disorder (BED)
Binge eating kan worden uitgelokt door emoties als woede of verdriet, maar het kan ook een manier zijn om met spanningen en stress om te gaan. Het eten gebeurt stiekem. Na de eetbui voel je je vaak enorm schuldig en schaam je je voor je eetgedrag.
BED eetstoornis
Onderstaande symptomen komen vaak voor als je last hebt van de eetbuien die bij binge voorkomen:
- Je eet in korte tijd (vaak binnen een half uur tot 2 uur) heel veel achter elkaar
- Je hebt geen honger maar toch het gevoel dat je moet eten
- Tijdens een eetbui heb je geen controle over jezelf en je kan niet stoppen
- Je eet sneller dan een gemiddeld persoon en stopt niet bij een vol gevoel
- Je hebt last van overgewicht of je bent in korte tijd veel aangekomen
Lichamelijke gevolgen eetbuistoornis
Een eetbuistoornis kan, vooral in combinatie met obesitas, op den duur ernstige gezondheidklachten veroorzaken.
Hierbij kan je denken aan:
- Hart- en vaatziekten door een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte
- Suikerziekte
- Een ontregelde stofwisseling. Je vetstofhuishouding en hormoonhuishouding kunnen ontregeld raken
Ook kan je last krijgen van:
- Gewrichtsklachten
- Ademhalingsproblemen
- Een uitgezette maag
- Een uitblijvende menstruatie
Sociale gevolgen eetbuistoornis
Een eetbuistoornis heeft grote gevolgen voor je sociale leven. Je bent gewend om stiekem te eten en je eetbuien te plannen als er geen anderen bij zijn. Maar afspreken met vrienden wordt daardoor ook steeds moeilijker. Zo word je langzaam maar zeker steeds eenzamer. Omdat je veel geld uitgeeft aan eten, kunnen er ook financiële problemen ontstaan. In de praktijk is ook gebleken dat mensen die een eetbuistoornis hebben, vaak ook veel alcohol drinken of drugs gebruiken.
Herkennen BED
Hoe kan je binge eating disorder herkennen? Als je een eetbui hebt, dan eet je binnen korte tijd (een half uur tot 2 uur) heel veel achter elkaar. Eigenlijk heb je geen honger, maar toch heb je het gevoel dat je moet eten. En jekan er niet mee stoppen.
Je eet sneller dan normaal en stopt niet wanneer je vol zit. Tijdens een eetbui ben je alleen: eigenlijk eet je stiekem. Na de eetbui walg je van jezelf: schuld- en schaamtegevoelens overheersen. Soms ervaren mensen een roes en/of een ontspannen gevoel tijdens of kort na de eetbui.
Eet eetbuistoornis is niet hetzelfde als boulimia nervosa. Iemand met boulimia heeft ook last van eetbuien, maar doet erna alles om het voedsel weer kwijt te raken door te braken, te laxeren of extreem veel te bewegen. Mensen met binge eating disorder doen dat niet.
BED en overgewicht
Veel mensen met BED hebben overgewicht, maar niet iedereen met overgewicht heeft BED. Het verschil tussen een eetbuistoornis en overgewicht/obesitas is niet altijd makkelijk te bepalen.
Daarnaast zit het verschil tussen BED en obesitas ook in het feit dat iemand met BED obsessieve gedachten heeft over eten en over zijn of haar lichaam en gewicht.
Binge eating disorder behandeling
Er zijn verschillende therapievormen voor mensen met eetbuistoornis. Cognitieve gedragstherapie is de meest onderzochte en effectief gebleken psychologische behandeling bij eetstoornissen.
Afhankelijk van de ernst van de klacht, het steunsysteem en de eetstoornis is individuele therapie mogelijk en zijn er verschillende vormen van groepstherapie.
Eetbuistoornis test
Als je op internet zoekt op 'heb ik een eetbuistoornis test' vind je meerdere tests die je kunt invullen. Niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. PsyQ heeft de beschikking over een online test die wel betrouwbaar is. Deze is niet specifiek bedoeld voor BED, maar geeft wel een indicatie of je mogelijk een eetprobleem hebt. Trek niet zelf conclusies, maar bespreek de uitslag met je huisarts of behandelaar.
Wat is compulsive overeating?
BED wordt soms verward met compulsive overeating (dwangmatig te veel eten). BED is de afkorting van de Engelse term voor eetbuistoornis: Binge Eating Disorder. Omdat de naam compulsive overeating lijkt op Binge Eating Disorder ontstaat de verwarring.
Maar het is niet hetzelfde. Bij BED heb je echte buien waarbij je in één keer snel en veel eet. Bij compulsive overeating eet je veel, maar dan verspreid over de hele dag. Je eet dus veel rustiger, maar over de hele dag gezien wel (te) veel.