Kinderen
Kinderen
Kinderen
De eerste ingeving zal misschien zijn om het er niet over te hebben. Waarschijnlijk denk je dat jouw kind te jong is om jouw psychische aandoening te snappen. Maar kinderen voelen vaak haarfijn aan dat er iets aan de hand is. Ook al kunnen ze het niet met woorden beschrijven.
Verantwoordelijk
Kinderen voelen zich meestal verantwoordelijk voor wat er in het gezin gebeurt. Ze denken al snel dat zij de problemen veroorzaken. Ze willen weten wat er thuis gebeurt, ook als het niet leuk is. Daarom:
- wees open en eerlijk over jouw ziekte;
- vertel wat de ziekte voor jou betekent en dat je daar hulp voor hebt gezocht;
- sluit het verhaal aan op de leeftijd van jouw kind(eren);
- vraag naar hun zorgen.
Wij helpen je graag
Vind je het moeilijk om met jouw kind(eren) te praten over jouw ziekte? Vraag dan hulp. Onze hulpverleners gaan er altijd vanuit dat jij een liefdevolle ouder wilt zijn. Wij onderzoeken samen met jou welke steun jij en de kinderen kunnen krijgen, zoals bijvoorbeeld:
- laat jouw kind(eren) ervaringen uitwisselen in doe-praatgroepen met andere kinderen in een soortgelijke situatie.
- opvoedondersteuning: wat te doen als je als ouder tijdelijk minder beschikbaar bent.
Mogelijkheden
PsyQ is een samenwerkingsverband van 3 ggz instellingen: Lentis, Mondriaan en Parnassia Groep. Het behandelaanbod voor kinderen en opvoedingondersteuning verschilt per PsyQ samenwerkingspartner. Voor meer informatie over alle mogelijkheden, ga naar de site van de PsyQ partner waar jouw vestiging onder valt. Hier vind je een overzicht van de vestigingen per partner.