Kinderen

Kinderen

Meer+informatie+over+familie+en+naasten+bij+PsyQ.png

Kinderen zien vaak meer dan u denkt. U zou het hen zo graag willen besparen. U wilt hen helemaal niet belasten met uw zorgen, u wilt hen niet tekort doen, ook al bent u niet in goede doen.

Wees open

Uw eerste ingeving zal misschien dan ook zijn om er niet over te spreken. Waarschijnlijk denkt u dat uw kind te jong is om uw psychische aandoening te snappen. Maar kinderen voelen vaak haarfijn aan dat er iets aan de hand is. Ook al kunnen zij het niet met woorden beschrijven.

Verantwoordelijk

Kinderen voelen zich meestal verantwoordelijk voor wat er in het gezin gebeurt. Ze denken al snel dat zij de problemen veroorzaken. Ze willen weten wat er thuis gebeurt, ook als het niet leuk is. Daarom:

  • wees open en eerlijk over uw ziekte
  • vertel wat uw ziekte voor u betekent en dat u daar hulp voor hebt gezocht
  • sluit uw verhaal aan op de leeftijd van uw kind(eren)
  • vraag naar hun zorgen

Wij helpen u graag

Vindt u het moeilijk om met uw kind(eren) te praten over uw ziekte? Vraag dan hulp. Onze hulpverleners gaan er altijd vanuit dat u een liefdevolle ouder wilt zijn. Wij onderzoeken samen met u welke steun u en de kinderen kunnen krijgen, zoals bijvoorbeeld:

  • laat uw kind(eren) ervaringen uitwisselen in doe-praatgroepen met andere kinderen in een soortgelijke situatie.
  • opvoedondersteuning: wat te doen als je als ouder tijdelijk minder beschikbaar bent

Mogelijkheden

PsyQ is een samenwerkingsverband van 4 ggz instellingen: Lentis, MET ggz, Mondriaan en Parnassia Groep. Het behandelaanbod voor kinderen en opvoedingondersteuning verschilt per PsyQ partner. Voor meer informatie over alle mogelijkheden, neemt u contact op met de PsyQ partner waar uw vestiging onder valt.