Wachttijden

pdf
Meer+info+over+psychodiagnostiek.png

De wachttijden op onze website voldoen aan de regelingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Op hun website lees je meer hierover. De wachttijden per diagnosegroep verschillen niet van elkaar en zijn niet afhankelijk van je verzekering of verzekeraar.

We doen alles binnen onze mogelijkheden om de wachttijd voor je te bekorten, zodat je snel kunt starten met jouw behandeling en herstel. Bekijk wachttijden per vestiging.

Uitleg wachttijden

De wachttijden in de tabellen zijn gemiddelde wachttijden, gebaseerd op hoe lang patiënten de afgelopen twee maanden hebben gewacht. De wachttijd voor jou persoonlijk kan dus afwijken. Aan de genoemde wachttijden kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. In de tabel kan ook de vermelding n.v.t. staan. Dit betekent niet dat er geen wachttijd is, maar dat er geen gemiddelde wachttijd berekend kon worden over de afgelopen twee maanden. Je behandelaar/degene die het eerste gesprek met je voert kan je uitleg geven over wachttijden.

We doen alles binnen onze mogelijkheden om de wachttijd voor jou te bekorten, zodat je snel kunt starten met je behandeling en herstel.

  • Aanmeldwachttijd (A): hoeveel weken wachten tussen aanmelding en intakegesprek. Dit verschilt per programma en locatie.
  • Behandelwachttijd (B): hoeveel weken wachten vanaf het eerste intakegesprek tot start van je behandeling. Wij streven ernaar de start van je behandeling te laten aansluiten op de intake.
  • Bij crisis geldt uiteraard geen wachttijd en wordt met je afgestemd wat nodig is .

Neem contact op met de vestiging voor de actuele situatie.

Mogelijk snellere behandeling op andere locatie

Soms kun je sneller behandeld worden op een kleine afstand van je woonplaats of voorkeurslocatie. Vind je de wachttijd te lang en wil je weten of behandeling op een van onze andere locaties mogelijk is? Bespreek dit dan met het team/de vestiging waarvoor je bent aangemeld.

Wachtlijstbemiddeling

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met je zorgverzekeraar en vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de zogenaamde 'treeknormen').

Initiatieven om de wachttijd te verlichten 

In heel Nederland is de druk op de ggz hoog. Door samen te werken, ontstaan er mooie initiatieven om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Bekijk hieronder welke initiatieven we bij PsyQ hebben.  

De Start App 

Als je bent aangemeld bij PsyQ (Parnassia Groep locaties) krijg je toegang tot de Start App. Met deze app kan je direct na aanmelding alvast starten met de voorbereiding op het eerste gesprek, krijg je tips en tricks hoe je zelf al aan de slag kunt met bepaalde thema’s die spelen en vind je antwoord op alle meest voorkomende vragen. De app is te downloaden in de App Store en Google Play

PsyQ en Kompassie in regio Haaglanden 

Aangemeld in de regio Haaglanden? Dan biedt PsyQ in samenwerking met Kompassie de mogelijkheid om in de wachttijd gekoppeld te worden aan een lotgenoot. De mensen met eigen ervaring in de ggz van Kompassie bieden een luisterend oor, kunnen je helpen vragen die je hebt op diverse leefgebieden, zoals woning en/of administratie. Wachttijdondersteuning bij Kompassie is gratis en heeft geen invloed op je wachttijd.   

Wachtkracht in Zwolle 

Wachtkracht helpt je de tijd tot je behandeling start te overbruggen. Samen kijken we naar jouw situatie en wat jij nodig hebt. Dat doen we in een breed verkennend gesprek waarin we met elkaar kennismaken. Er zijn allerlei mogelijkheden. Zo kan iemand meekijken naar je financiële situatie; je helpen bij het vinden van een studie of (vrijwilligers)werk; of met je sparren over het verbeteren van je sociale netwerk. 

www.kiezenindeggz.nl

Deze website toont wachttijden van zorgaanbieders in de ggz, dus ook van (onderdelen van) Parnassia Groep. Je vindt daar wachttijden van het overgrote deel van onze vestigingen. Door een technisch probleem zie je bij enkele vestigingen staan ‘Deze aanbieder heeft geen wachttijden aangeleverd.’ Dit betekent niet dat er geen wachttijden zijn. Wil je van die vestigingen weten wat de wachttijd is, bel dan met 088 357 13 57.

Aanmelden

Voor behandeling bij PsyQ heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Je kunt je 24 uur per dag online aanmelden.

De verwijsbrief kan als bijlage geupload worden.

Ik wil contact opnemen.