Lisa: ‘De keuze was snel gemaakt, omdat er geen wachtlijst was’

pdf

Lisa: ‘De keuze was snel gemaakt, omdat er geen wachtlijst was’

Makkelijk en snel, voor Lisa (31) gaf dit de doorslag om te starten met een online behandeling voor haar paniekstoornis. Dankzij de korte lijntjes en de inzichtelijke behandeling is haar paniekstoornis nu zo goed als weg. Wanneer ze depressieve klachten krijgt, besluit Lisa daarom om weer voor een online behandeling te gaan. 

Verjaardagen, met de bus naar de stad toe of naar een drukke kroeg, voor Lisa leverden deze situaties gegarandeerd een paniekaanval op. ‘Ik dacht dat mensen mij vies vonden en werd dan misselijk en ging hevig zweten’, vertelt Lisa. ‘Ik had deze paniekaanvallen een aantal keer per dag, waardoor ik op een gegeven moment sociale situaties helemaal ging vermijden.’ Tijdens deze periode start Lisa ook met een ICSI (fertiliteitstraject) waarbij ze veel hormonen krijgt toegediend. 

‘Je moet er hard voor werken en zelf ook initiatief nemen'

Online behandeling is hard werken

Een stressvolle periode waarin Lisa paniekaanvallen blijft ervaren. In oktober 2019 stapt ze hiermee naar de huisarts. Daar kreeg ze de keuze: een online behandeling of een reguliere behandeling bij PsyQ. ‘De keuze was snel gemaakt, omdat er voor een online behandeling geen wachtlijst was’, legt Lisa uit. Ze benadrukt dat een online behandeling niet betekent dat je achterover kunt leunen. Lisa: ‘Je moet er hard voor werken en zelf ook initiatief nemen. Voor mij hield dit cognitieve gedragstherapie in. Ik moest zelf de sociale situaties juist gaan opzoeken. Dat betekende een half jaar lang continu in paniek, maar het heeft uiteindelijk wel geholpen.’ 

Terugval voorkomen

In mei 2020 rond Lisa haar online behandeling af. Lisa: ‘De paniekaanvallen zijn nu zo goed als weg. Samen met mijn behandelaar heb ik een plan opgesteld om te voorkomen dat ik terugval. Ik moet ook wel zeggen dat alle coronamaatregelen juist wel prettig voor mij zijn, omdat er zoveel rust om me heen is.’ Maar er is in deze periode nog meer mooi nieuws. In september 2020 krijgt Lisa, na een geslaagd ICSI-traject, een dochter. Toch krijgt Lisa op een gegeven moment depressieve klachten. Haar zelfbeeld is laag en ze heeft veel op haar bordje. Omdat de online behandeling voor haar paniekstoornis zo goed bevallen is, kiest ze daarom begin van dit jaar wederom voor een online behandeling bij PsyQ. 

'Mijn behandelaar heeft geen vooroordelen, neemt de tijd en is heel inzichtelijk'

Stok achter de deur

Lisa zit momenteel nog middenin haar online behandeling voor haar depressie. Voor deze behandeling krijgt ze dezelfde behandelaar toegewezen als voor de behandeling voor haar paniekstoornis. ‘Heel prettig, want met haar heb ik een goede klik. Ik voel me gehoord, ze heeft geen vooroordelen, neemt de tijd en is heel inzichtelijk.’ Toch is deze behandeling wel anders ingestoken dan de behandeling voor haar paniekstoornis. ‘Ik voer nu veel gesprekken met als doel mijn emmer wat minder vol te laten zijn en ik leer meer voor mezelf opkomen’, vertelt Lisa. Ook deze behandeling is weer hard werken. ‘Mijn behandelaar is heel streng hoor’, lacht Lisa. ‘Ik moet bijvoorbeeld meer gaan sporten en dit door middel van een stappenteller bijhouden in de app. Maar dit is voor mij een stok achter de deur om het ook echt te doen!’ Lisa hoopt dat ze na de online behandeling voor haar depressie meer rust in haar hoofd krijgt en dat haar zelfbeeld een stuk verbetert. In de tussentijd geniet ze volop van haar dochter. 

Meer ervaringsverhalen - augustus

Meer ervaringsverhalen?

Dit ervaringsverhaal is gepubliceerd in augustus 2021. Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals somberheid, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen. 
 
Bekijk alle ervaringsverhalen 

Uitgelicht de online behandeling van Alwin

De online behandeling van Alwin

De online behandeling van Alwin

Ga mee met de online behandeling van Alwin en ontdek hoe een online behandeling werkt, hoe je de app gebruikt en hoe het contact met de behandelaar gaat!