Boulimia nervosa

Boulimia nervosa

pdf
Informatie+over+boulimia+bij+PsyQ.png

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je terugkerende eetbuien hebt. Uit angst om aan te komen probeer je dit eten weer te compenseren. Dit doe je door te braken, periodes helemaal niets te eten, laxeermiddelen te slikken of veel te gaan sporten.

De drang die bij boulimia nervosa hoort om overmatig te eten, komt vaak voort uit verveling, eenzaamheid of nare gebeurtenissen in het verleden. Door overmatig te eten probeer je negatieve emoties als woede, verdriet of teleurstelling te onderdrukken.

Wat is boulimia nervosa?

Boulimia betekent in Latijn letterlijk 'honger als een rund'. Het woord 'nervosa' geeft aan dat die honger een geestelijke oorzaak heeft. Maar wat is boulimia nervosa nu precies? Bij boulimia nervosa heb je regelmatig flinke eetbuien. Deze eetbuien verlopen vaak via een bepaald patroon. Eerst fantaseer je over wat je graag wilt eten en volgens ga je naar de winkel en koop je alles waar je trek in hebt. Eenmaal thuis wordt alles tot de laatste kruimel opgegeten. Naderhand voel je je heel schuldig en doe je er alles aan om het voedsel weer kwijt te raken door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of dwangmatig te sporten.

Boulimia symptomen

Symptomen die vaak voorkomen als je de eetstoornis boulimia nervosa hebt:

  • Je voelt de drang om grote hoeveelheden te eten

  • Je schaamt je en durft er niet met anderen over te praten

  • Je doet alles om gewichtstoename te voorkomen

  • Je gewicht wisselt sterk

  • Je vindt je gewicht en lichaamsvorm erg belangrijk

Als je boulimia hebt, is je gewicht vaak normaal en is aan je omvang niets te zien. Je gewicht schommelt: de ene periode ben je (iets) zwaarder of lichter dan de andere periode.

Signalen boulimia

Mensen met boulimia symptomen proberen deze vaak voor hun omgeving verborgen te houden. Toch zijn er signalen waaruit je kunt afleiden dat iemand misschien last heeft van deze eetstoornis. Als iemand opvallend vaak na het eten naar het toilet gaat, erg vaak de tanden poetst of pepermuntjes eet om de braaklucht te maskeren bijvoorbeeld. En ook als je veel lege verpakkingen van snoep en koekjes vindt of iemand opvallend snel zijn eten naar binnen propt, kan dat betekenen dat iemand last heeft van de eetbuien die bij boulimia nervosa horen.

Behandeling boulimia

Er zijn verschillende therapievormen voor mensen met boulimia nervosa. Op de pagina 'Behandelingen' vind je alle behandelingen die PsyQ aanbiedt. Cognitieve gedragstherapie is de meest onderzochte en effectief gebleken psychologische behandeling bij eetstoornissen en deze behandeling wordt dan ook vaak ingezet als er sprake is van boulimia nervosa.

Afhankelijk van de ernst van de klacht, het steunsysteem en de eetstoornis is individuele therapie mogelijk en zijn er verschillende vormen van groepstherapie.

De boulimia behandeling wordt in overleg met de patiënt afgestemd.

Is boulimia erfelijk?

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat boulimia erfelijk is. Veel mensen zijn bang dat ze dik worden omdat familieleden te zwaar zijn. Het gewicht wordt inderdaad gedeeltelijk door aanleg bepaald, maar overgewicht of obesitas ontstaat vaak alleen als er veel te veel of heel ongezond gegeten wordt. Als je gezond en gedoseerd eet zal je gewicht altijd normaal blijven.

Is boulimia te genezen?

Als je nog niet zo lang last hebt van boulimia nervosa en je bent nog jong, dan is de ziekte vaak goed te behandelen. Zonder hulp is het heel moeilijk om beter te worden. Het zoeken van hulp is daarom erg belangrijk. Het liefst zo vroeg mogelijk. Met hulp overwint de helft van de patiënten de ziekte (bijna) helemaal. Bij de andere helft blijft de eetstoornis aanwezig maar worden de problemen vaak wel kleiner.

Gevolgen boulimia

Boulimia is een ernstige ziekte en kan nare gevolgen hebben voor je lichaam en sociale leven. Je maag kan opgerekt worden door de vele eetbuien, de slokdarm raakt beschadigd en er kan een tekort ontstaan aan vitamines en mineralen. Bovenstaande gevolgen zijn slechts een greep uit alle lichamelijke problemen die kunnen ontstaan.

Boulimia test

Herken je de symptomen die bij deze ziekte horen? Vul dan onze zelftest in. Deze test is niet specifiek bedoeld voor mensen met boulimia nervosa, maar geeft wel een indicatie of er mogelijk sprake is van een eetstoornis. De uitslag is niet bindend. Bespreek de uitkomst van de zelftest eetstoornissen met je (huis)arts.