Vrouwen en ADHD

pdf

In het verleden werd de diagnose ADHD vaker bij mannen gesteld dan bij vrouwen. Dit komt omdat ADHD bij vrouwen onbekender was bij professionals en de huisarts, omdat vrouwen vaker angst en depressie hebben naast ADHD en mannen vaker gedragsproblemen (en dat valt meer op). Het is belangrijk dat vrouwen met ADHD eerder worden herkend en hulp krijgen.

Vrouwen hebben daarnaast vaker ADD – wat ook minder opvalt dan wanneer je druk en beweeglijk bent. Om die reden werd vaak bij meisjes en vrouwen gemist. Verder leren meisjes al jong om zich aan te passen (socialisatie). Met als gevolg dat vrouwen met ADHD veel later hulp kregen dan jongens en mannen.

Symptomen vrouwen met ADHD

Vrouwen hebben geen andere symptomen dan jongens of mannen, maar wel presenteert het zich misschien anders. Zo zijn vrouwen goed in druk praten, maar misschien minder fysiek druk en bewegelijk. Vrouwen hebben meer organisatorische taken en hebben dan meestal dan geen partner of secretaresse achter de hand om te helpen en dat hebben mannen vaker wel. Vrouwen hebben het daardoor zwaarder dan veel mannen. Er wordt van hen meer verwacht. Vrouwen proberen het vaak juist heel erg goed te doen, waardoor ze zichzelf uitputten en overspannen of burn-out raken. Nog andere symptomen zijn: overprikkeling en overgevoeligheid voor licht en geluid, hypermobiliteit, overgevoeligheid voor afwijzing en woedebuien.

Ervaringsverhaal Madelon over vrouwen met ADHD

Diagnose ADHD

Diagnose ADHD

Zo’n 10 jaar geleden, toen Madelon 25 jaar was, werd de diagnose ADHD bij haar vastgesteld en kwam ze in behandeling bij PsyQ. Ze vertelt wat de diagnose met haar deed, wat het effect was deze op latere leeftijd te krijgen en hoe ze nog elke dag wat aan de tips heeft die ze bij PsyQ kreeg.

Informatie vrouwen ADHD

Gevolgen vrouwen met ADHD

Bij vrouwen kan ADHD leiden tot:

 • eindeloos doorgaan 
 • perfectionisme 
 • uitputting en herhaaldelijke burn-out 
 • zelfverwijt 
 • eetbuien en overgewicht 
 • tiener zwangerschappen 
 • zelfbeschadiging en suïcidepogingen 
 • huiselijk geweld 
 • hormonale depressie (zie hieronder) 
 • angst 
 • verslaving 

Dit leidt samen met een verhoogde kans op slaapproblemen weer tot een verhoogde kans op allerlei lichamelijke aandoeningen, zoals migraine, PCOS (Polycysteus ovarium syndroom), astma, prikkelbare darm syndroom en colitis ulcerosa. Mogelijk komen bij ADHD vrouwen ook meer hartaandoeningen voor, met name in de menopauze. Hiernaar doet het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen van PsyQ verder onderzoek in samenwerking met de HeartLife clinic in Utrecht.

ADHD bij vrouwen groep bij PsyQ

Bij PsyQ bieden we een groep speciaal voor vrouwen met ADHD. In 7 sessies bespreken we specifieke thema's die vrouwen met ADHD bezighouden, zoals de menstruatiecyclus, hormonen en emoties. Ook kijken we naar de kindertijd en het verschil in hoe ADHD tot uiting komt bij mannen en vrouwen.  

Hormonale stemmingswisselingen bij vrouwen met ADHD

De diagnose ADHD wordt vaak pas in de menopauze gesteld bij vrouwen. Bij vrouwen met ADHD komen 2 -3 keer zo vaak stemmingswisselingen voor in de week voor de menstruatie, na de bevalling en in de menopauze. Dit blijkt uit onderzoek van PsyQ (Dorani, 2021). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er minder dopamine beschikbaar is in de hersenen bij mensen met ADHD, en dat bij vrouwen de daling van de oestrogeen spiegel, in die 3 periodes, dat tekort versterkt. Dopamine en oestrogeen hebben namelijk vergelijkbare effecten op de aandacht, het geheugen, de controle over emoties, het overzicht en de planning. 

H3-Netwerk: Hoofd-Hart-Hormonen

Om te zorgen dat vrouwen met ADHD en bijkomende hormonale klachten de hulp krijgen die ze nodig hebben, bundelen psychiater prof. dr. Sandra Kooij, cardioloog dr. Janneke Wittekoek en gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken hun krachten in het Hoofd-Hart-Hormonen (H3) Netwerk. Het doel van het H3-netwerk is om kennis voor zowel zorgprofessionals als cliënten toegankelijker te maken, zodat vrouwen sneller en beter geholpen kunnen worden. 

Lees meer

Onderzoek vrouwen en ADHD

Er staan meerdere onderzoeken naar ADHD bij vrouwen op de planning, namelijk:

 • onderzoek naar de cyclus bij vrouwen met ADHD; 
 • internationaal onderzoek naar de gezondheid bij vrouwen met ADHD
 • onderzoek naar ADHD bij vrouwen met premenstruele, postnatale en perimenopauzale depressie in samenwerking met afdelingen gynaecologie in Nederland; 
 • onderzoek naar de beste behandeling bij vrouwen met premenstruele depressie en ADHD. 

Webinars vrouwen en ADHD

Bekijk ook de verschillende webinars met collega Sandra Kooij over vrouwen en ADHD: