Herkenning is als een warme knuffel, omdat je weet dat je niet de enige bent.

Depressie

Een depressie is een sombere stemming die langer dan twee weken duurt en niet vanzelf overgaat. Ben je al een aantal weken somber en heb je nergens zin in? Dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

Wat is een depressie?

Bij een depressie kan niets je echt opvrolijken. Je kunt je somber voelen, minder plezier hebben in het leven, minder of juist veel meer eten, moeite hebben met concentreren en je moe voelen. Ook kun je denken aan zelfdoding. Sommige depressies zijn ernstiger dan andere, maar hoe langer de depressie duurt, hoe heftiger de klachten vaak worden. 

Ongeveer 1 op de 20 mensen krijgt ooit een ernstige depressie. In het algemeen hebben vrouwen vaker last van een depressie dan mannen, ook kinderen en ouderen kunnen een depressie krijgen. Hoelang een depressie duurt verschilt. Soms heel kort, maar soms ook maanden of zelfs jaren. Als je al twee jaar of langer depressief bent, heet dat een chronische depressie.  

Wat is het verschil tussen een dip en een depressie?

Iedereen heeft wel eens een mindere week. Maar wanneer noem je jouw dip een depressie? In deze video legt Eva het uit of lees hier meer informatie.

Lichte, matige of ernstige depressie

Depressies kunnen verschillen in ernst, duur en de soort klachten die je hebt. Bij PsyQ maken we onderscheid tussen een lichte, matige of ernstige depressie. 

Lichte depressie

Een lichte depressie duurt meestal niet langer dan drie maanden. In die periode functioneer je vaak nog redelijk goed en zelfstandig en heb je geen intensieve behandeling nodig. Het is wel belangrijk dat je goed in de gaten wordt gehouden door je huisarts. 

Matige of ernstige depressie

Als je een matige of ernstige depressie hebt, dan gaat het in korte tijd slechter met je. Je krijgt steeds meer ernstige klachten die niet vanzelf overgaan. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk start met een behandeling door ervaren hulpverleners. 

Hoe herken je een depressie?

Je kunt een depressie vaak in een vroeg stadium herkennen aan de volgende signalen. Deze kunnen ook helpen om een depressie bij iemand anders op te merken. 

  • Stemming: voel je je vaker verdrietig of uit balans? Dit kan een vroeg teken zijn van een depressie. 
  • Minder plezier: als dingen die je vroeger leuk vond, nu niet meer interessant zijn, kan dat wijzen op een depressie. 
  • Lichamelijke klachten: hoofdpijn, spierpijn of slaapproblemen kunnen tekenen zijn dat je niet lekker in je vel zit. 
  • Werkgerelateerde klachten: een burn-out of vaak ziekmelden kan ook een signaal zijn. 
  • Verslaving: als je sneller naar alcohol of drugs grijpt, kan dit samenhangen met somberheid.

Wat kan ik doen om mij niet depressief te voelen?

Mensen met een depressie weten vaak niet wat ze moeten doen om zich weer goed te voelen. Ook vrienden en familie hebben vaak geen idee hoe ze iemand kunnen helpen. We geven daarom enkele tips.

  1. Geef toe
    Het is gemakkelijk om te denken dat jouw klachten vanzelf over gaan, maar vaak is dit niet het geval. Geef daarom aan jezelf toe dat je depressief bent. Je bent dan eerder geneigd om hulp te zoeken. 
  2. Praat erover met anderen 
    Je hoeft je niet te schamen voor je depressie. Jouw vrienden of familie kunnen een goede steun voor je zijn.
  3. Kies voor regelmaat
    Regelmaat helpt je om grip op het leven te houden. Op tijd naar bed, op vaste momenten eten en vaste rustmomenten geven houvast.
  4. Beweeg regelmatig
    Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bewegen helpt tegen een depressie. Ga wandelen of fietsen of kies een sport. Het liefst samen met anderen.
  5. Ga leuke dingen doen
    Ook al voelt het niet zo, leuke activiteiten helpen echt.
  6. Zeg ongezonde gewoonten vaarwel
    Roken, drinken, drugsgebruik of ongezond eten maken een depressie vaak erger. Probeer daarom gezond te leven.

Hoe kan ik iemand ondersteunen die zich depressief voelt?

Als iemand in je omgeving om wie je geeft psychische klachten heeft, is dit niet alleen moeilijk voor de persoon zelf, maar ook voor jou. Dit kan spanningen met zich meebrengen.  

  1. Luister, vraag en oordeel niet
    Geef iemand met een depressie de kans om zijn of haar verhaal te doen. Stel open vragen, toon belangstelling en vraag de ander naar zijn gedachten. Iemand met een depressie schaamt zich vaak voor zijn depressieve gedachten.
  2. Sluit de ander niet buiten, maar betrek hem er juist bij
    Vaak zie je dat iemand met een depressie geen zin heeft in een verjaardag, een feestje of andere activiteiten. Blijf diegene er wel voor uitnodigen, ook al krijg je geen reactie op de uitnodiging. Die uitnodiging wordt vaak echt gewaardeerd.
  3. Blijf belangstellend
    Een simpel app- of een sms-bericht met de vraag: 'Hoe gaat het met je?' doet de ander al goed. Blijf belangstelling in de ander tonen.
  4. Adviezen kunnen verkeerd vallen
    Goedbedoelde  adviezen kan de ander opvatten als een verwijt. Degene met een depressie weet zelf best wel wat hij moet doen, maar door de ziekte kan hij het niet. Dus geef geen advies, maar vraag of en hoe je kunt helpen.
  5. Accepteer zoals het is
    Accepteer dat hij of zij weinig kan, word niet boos om vergeetachtigheid en wees niet te kritisch over zaken die misgaan of te lang blijven liggen. Depressieve mensen hebben een overmaat aan zelfkritiek en vaak het gevoel waardeloos te zijn. Een kritische houding van de omgeving is dan extra pijnlijk. Prijs iedere vooruitgang, hoe klein ook. Blijf positief en probeer daarin jezelf te blijven.
  6. Zoek professionele hulp
    Zorg dat de persoon professionele hulp zoekt. Zeg dat er behandelingen en medicijnen zijn die hem kunnen ondersteunen. Ga zo mogelijk mee met de betrokkene naar de huisarts of ggz hulpverlener.
  7. Praat over zelfmoord
    Depressieve personen kunnen zelfmoordgedachtes hebben. Geef ruimte en vertrouwen om hierover te praten. Veroordeel deze gedachten niet en adviseer tijdig professionele hulp of zorg dat iemand contact opneemt met 113 Zelfmoordpreventie.
  8. Zorg goed voor jezelf
    Geef je eigen grenzen aan. Durf ook eens ‘nee’ te zeggen. Word geen hulpverlener en neem tijd voor jezelf. Zorg dat je niet overbelast raakt, zorg voor de nodige ontspanning. Blijf je eigen dingen doen. Het is belangrijk dat je zelf af en toe uw hart lucht bij iemand anders. Als het je allemaal teveel wordt, zoek dan professionele hulp of contact met lotgenoten.
  9. Weet wat een depressie is
    Het is belangrijk om je in te lezen over wat een depressie is en de persoon het gevoel te geven dat de aandoening er mag zijn. Door je in de ziekte te verdiepen weet je hoe je iemand kunt ondersteunen en wat je het beste wel of niet kunt zeggen. Kijk eens op: depressievereniging.nl of mindblue.nl. Of bezoek bijeenkomsten of cursussen voor familie en naasten. Vaak krijg je psycho-educatie als je naaste in behandeling is.

Mijn kind heeft een depressie, wat kan ik doen?

  •  
  • Benoem de dingen die goed gaan. 
  • Ga na waar het kind of de jongere nog (enig) plezier aan beleeft en stimuleer dit. 
  • Luister oprecht en actief, zonder oordelen. Geef ook je eigen gedachten en gevoelens weer. 
  • Informeer naar de klachten, stel concrete vragen, stel niet teveel eisen. Neem de klachten serieus. 
  • Help met het stellen van haalbare doelen, visualiseer deze en stimuleer om de doelen te behalen. 
  • Stimuleer lichaamsbeweging. 
  • Geef steun en biedt oplossingen voor de besproken problemen. 
  • Stimuleer de jongere om er met de ouders over te praten en indien nodig om hulp te zoeken. 
  • Probeer een positief uitzicht op de toekomst te geven. 
  • Maak afspraken en blijf in gesprek. 
  •  

Soorten depressies

Niet alle depressies zijn hetzelfde. Depressies kunnen sterk variëren in ernst, duur en de aard van de symptomen. Bij het ontstaan van een depressie spelen verschillende factoren een rol, waaronder geslacht, leeftijd, erfelijkheid en de sociale omgeving.  Bekijk meer informatie:

Behandeling depressie

 Een depressie is goed te behandelen, met name als je er vroeg bij bent. Soms gaat een depressie vanzelf over, maar dat is niet altijd zo. Bij PsyQ hebben we verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor individuele therapie of een groepsbehandeling op locatie. Of kies voor een behandeling die volledig online is. Ook is er de mogelijkheid om dit te combineren, dus een gedeelte volg je online en een deel op locatie. Welke vorm je ook kiest, je krijgt altijd een goede en professionele behandeling van onze specialisten. Lees hieronder meer over de behandelmogelijkheden:

Haags Netwerk Hardnekkige Depressie

Het Haags Netwerk Hardnekkige Depressie (Haags NHD) richt zich op behandelingen voor cliënten die niet genoeg baat hebben bij reguliere behandelingen. Zo kan je bijvoorbeeld terecht voor rTMS, ECT en behandeling met Esketamine. Het netwerk is een samenwerkingsverband tussen de ECT afdeling van Parnassia Groep, de Depressie Kliniek van PsyQ (DKP) en de afdeling Depressie van PsyQ in Den Haag en maakt deel uit van het Netwerk Hardnekkige Depressie Nederland.  

Een luisterend oor

Depressielijn; voor een luisterend oor en advies

De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn. 

Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar: 

  • 's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur 
  • 's Middags  :  14.30 uur – 17.00 uur 
  • 's Avonds    :  19.00 uur – 21.00 uur 

Het telefoonnummer is 088 - 505 43 34
De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. 

Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.