Depressie
Depressie
Uitgelicht: online behandelen Angst
Online behandeling
We bieden ook (gedeeltelijk) online behandelingen voor angst- en dwangklachten. Iets voor jou?
Depressie
Wat is depressie?
Je hebt geen zin meer om dingen te ondernemen en er is niets wat je kan opvrolijken. De ene depressie is ernstiger dan de andere, maar over het algemeen geldt dat de vitale kenmerken van een depressie toenemen als de depressie langer duurt.
Depressies komen veel voor. De kans dat je ooit een ernstige depressie krijgt is zelfs 1 op 20 en in het algemeen hebben vrouwen vaker last van een depressie dan mannen. Ook kinderen en ouderen kunnen een depressie krijgen. Een depressie kan kort duren, maar ook maanden of zelfs jaren duren. Als je minstens twee jaar depressief bent spreken we van een chronische depressie.
Wat is het verschil tussen een dip en een depressie?
Bekijk het filmpje.
Soorten depressie
Wat is depressie? Er bestaan verschillende soorten depressies. De een ontstaat bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap en de ander in het najaar, wanneer de dagen korter en kouder zijn. Bij PsyQ behandelen we de volgende depressies:
- 'Gewone' depressie
- Winterdepressie
- Zwangerschaps- of postpartum depressie
- PMS(S)
Symptomen depressie
Over het algemeen spreken we van een depressie als je dagelijks, meer dan 2 weken lang, last hebt van onderstaande symptomen. Tekenen van depressie zijn:
- Je bent somber of neerslachtig
- Je hebt minder plezier in het leven
- Je eet minder of juist meer
- Je hebt last van slapeloosheid
- Je bent vermoeid
- Je hebt last van concentratieproblemen
- Je denkt aan zelfdoding
Herken je deze depressie kenmerken? Neem dan contact met ons op.
Behandeling depressie
Een depressie is goed te behandelen, mits de depressie symptomen in een vroeg stadium worden ontdekt. In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Als een depressie niet behandeld wordt loop je het risico om een ernstige depressie te krijgen.
PsyQ biedt verschillende behandelmogelijkheden voor een depressie. Het is mogelijk om een reguliere, face-to-face, behandeling te volgen op een van de locaties van PsyQ, een 100% online behandeling te volgen of een gedeeltelijke online behandeling te volgen. Het is mogelijk om een individuele behandeling te volgen, maar er zijn ook verschillende groepstherapieën mogelijk. Of je de behandeling nu volgt op locatie of online via beiden opties krijg je een volwaardig en kwalitatief goede behandeling aangeboden onder begeleiding van een van onze behandelaars. Alle behandelingen voor depressie.
Medicatie advies op maat
Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Dan kun je bij de poli Farmacogenetica van Parnassia Groep terecht. Hier geven we een medicatie-advies op maat op basis van DNA. Lees meer over de poli, hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je je aanmeldt via onderstaande button.
Meer info en aanmelden
Verschijnselen depressie
Als je depressieve klachten hebt is het belangrijk dat je eerst je huisarts bezoekt. Deze kan je doorverwijzen naar PsyQ voor een behandeling door een gespecialiseerde arts of psycholoog. PsyQ biedt verschillende behandelingen tegen depressie aan, zodat er altijd wel een behandeling past bij jouw verschijnselen.
Oorzaken depressie
De oorzaken van een depressie zijn erg divers. In veel gevallen speelt kwetsbaarheid een rol. Ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen er voor zorgen dat er een depressie ontstaat. Depressie oorzaken kunnen zijn:
- Genetische factoren: erfelijke aanleg
- Sociale- en omgevingsfactoren: het verlies van een dierbare of het wegvallen van sociale steun
- Cognitieve oorzaak: een negatieve ervaring in de jeugd kan ervoor zorgen dat je de negativiteit op jezelf betrekt. Dit maakt gevoelens los van bijvoorbeeld waardeloosheid
- Hormonale ontregeling: chemische ontregeling in de hersenen die je kwetsbaarder maakt voor een depressie
Depressie herkennen
Een vraag die de behandelaars van PsyQ vaak gesteld wordt is: 'Hoe herken je een depressie?' Het is mogelijk om een depressie in een vroeg stadium te herkennen als je let op onderstaande signalen. Met deze lijst kunt je ook een depressie herkennen bij anderen.
Herken een depressie:
- Je stemming: Zit je minder lekker in je vel dan gebruikelijk of voel je je emotioneel instabiel? Dat kan een vroeg teken van een depressie zijn.
- Minder interesse en plezier: Als je minder geniet van dingen waar je voorheen wel erg van genoot, kan het zijn dat je een depressie ontwikkelt.
- Lichamelijke klachten: Er zijn meerdere lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn of slapeloosheid, die erop kunnen wijzen dat je niet lekker in je vel zit.
- Werkgerelateerde klachten: Een burn-out of toegenomen ziekteverzuim
- Verslaving: Als je niet lekker in je vel zit grijp je misschien sneller naar alcohol of drugs.
Bekijk ook onze factsheet depressie waarop overzichtelijk meer informatie over depressie staat of doe de zelftest.
Depressielijn; voor een luisterend oor en advies
De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.
Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:
's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags : 14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds : 19.00 uur – 21.00 uur
Het telefoonnummer is 088 - 505 43 34.
De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.
Haags Netwerk Hardnekkige Depressie
Haags Netwerk Hardnekkige Depressie
Het Haags Netwerk Hardnekkige Depressie (Haags NHD) richt zich op behandelingen voor cliënten die niet genoeg baat hebben bij reguliere behandelingen. Zo kan je bijvoorbeeld terecht voor rTMS, ECT en behandeling met Esketamine. Het netwerk is een samenwerkingsverband tussen de ECT afdeling van Parnassia Groep, de Depressie Kliniek van PsyQ (DKP) en de afdeling Depressie van PsyQ in Den Haag en maakt deel uit van het Netwerk Hardnekkige Depressie Nederland.
Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok
Lees-, luister- en kijktips
Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychische klachten.
Zorgaanbod per verstiging - dossiers tekst
Ons zorgaanbod verschilt per vestiging. Op onze vestigingspagina vind je welke klachten we op welke locatie behandelen. Filter op klacht en/of locatie om ons zorgaanbod per vestiging te bekijken.
Zorgaanbod per vestiging