Depressie

Uitgelicht: online behandelen - groot

Volledig online behandeling

Volledig online behandeling

Snel hulp krijgen voor je psychische klachten is belangrijk. Je wil je weer beter voelen en stappen zetten om dat voor elkaar te krijgen. Dan is een gedeeltelijke of volledig online behandeling een uitkomst. En het fijne is: jij kunt vaak snel aan de slag als je kiest voor eHealth!

Geen wachttijden

Jij hoeft niet lang te wachten op hulp: met online behandelen kun je vaak snel aan de slag. Is een reguliere of gedeeltelijke online behandeling meer passend? Dan kunnen er echter wel wachttijden zijn.

Depressie

pdf
Meer+informatie+over+depressie+bij+PsyQ.png

Een depressie is een voortdurend aanwezige sombere stemming die langer dan twee weken duurt en niet vanzelf verdwijnt. Ben je al een aantal weken somber en heb je nergens meer zin in? Dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

Wat is depressie?

Je hebt geen zin meer om dingen te ondernemen en er is niets wat je kan opvrolijken. De ene depressie is ernstiger dan de andere, maar over het algemeen geldt dat de vitale kenmerken van een depressie toenemen als de depressie langer duurt.

Depressies komen veel voor. De kans dat je ooit een ernstige depressie krijgt is zelfs 1 op 20 en in het algemeen hebben vrouwen vaker last van een depressie dan mannen. Ook kinderen en ouderen kunnen een depressie krijgen. Een depressie kan kort duren, maar ook maanden of zelfs jaren duren. Als je minstens twee jaar depressief bent spreken we van een chronische depressie. Op onze infographic depressie staat overzichtelijk meer informatie over depressie of download en print onze folder met alle informatie.

Wat is het verschil tussen een dip en een depressie?

Bekijk het filmpje.

Soorten depressie

Wat is depressie? Er bestaan verschillende soorten depressies. De een ontstaat bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap en de ander in het najaar, wanneer de dagen korter en kouder zijn. Bij PsyQ behandelen we de volgende depressies:

Symptomen depressie

Over het algemeen spreken we van een depressie als je dagelijks, meer dan 2 weken lang, last hebt van onderstaande symptomen. Tekenen van depressie zijn:

 • Je bent somber of neerslachtig
 • Je hebt minder plezier in het leven
 • Je eet minder of juist meer
 • Je hebt last van slapeloosheid
 • Je bent vermoeid
 • Je hebt last van concentratieproblemen
 • Je denkt aan zelfdoding

Herken je deze depressie kenmerken? Neem dan contact met ons op.

Behandeling depressie

Een depressie is goed te behandelen, mits de depressie symptomen in een vroeg stadium worden ontdekt. In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Als een depressie niet behandeld wordt loop je het risico om een ernstige depressie te krijgen.

PsyQ biedt verschillende behandelmogelijkheden voor een depressie. Het is mogelijk om een reguliere, face-to-face, behandeling te volgen op een van de locaties van PsyQ, een 100% online behandeling te volgen of een gedeeltelijke online behandeling te volgen. Het is mogelijk om een individuele behandeling te volgen, maar er zijn ook verschillende groepstherapieën mogelijk. Of je de behandeling nu volgt op locatie of online via beiden opties krijg je een volwaardig en kwalitatief goede behandeling aangeboden onder begeleiding van een van onze behandelaars. Alle behandelingen voor depressie.

Verschijnselen depressie
Als je depressieve klachten hebt is het belangrijk dat je eerst je huisarts bezoekt. Deze kan je doorverwijzen naar PsyQ voor een behandeling door een gespecialiseerde arts of psycholoog. PsyQ biedt verschillende behandelingen tegen depressie aan, zodat er altijd wel een behandeling past bij jouw verschijnselen.

Oorzaken depressie

De oorzaken van een depressie zijn erg divers. In veel gevallen speelt kwetsbaarheid een rol. Ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen er voor zorgen dat er een depressie ontstaat. Depressie oorzaken kunnen zijn:

 • Genetische factoren: erfelijke aanleg
 • Sociale- en omgevingsfactoren: het verlies van een dierbare of het wegvallen van sociale steun
 • Cognitieve oorzaak: een negatieve ervaring in de jeugd kan ervoor zorgen dat je de negativiteit op jezelf betrekt. Dit maakt gevoelens los van bijvoorbeeld waardeloosheid
 • Hormonale ontregeling: chemische ontregeling in de hersenen die je kwetsbaarder maakt voor een depressie

Depressie herkennen

Een vraag die de behandelaars van PsyQ vaak gesteld wordt is: 'Hoe herken je een depressie?' Het is mogelijk om een depressie in een vroeg stadium te herkennen als je let op onderstaande signalen. Met deze lijst kunt je ook een depressie herkennen bij anderen.

Herken een depressie:

 • Je stemming: Zit je minder lekker in je vel dan gebruikelijk of voel je je emotioneel instabiel? Dat kan een vroeg teken van een depressie zijn.
 • Minder interesse en plezier: Als je minder geniet van dingen waar je voorheen wel erg van genoot, kan het zijn dat je een depressie ontwikkelt.
 • Lichamelijke klachten: Er zijn meerdere lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn of slapeloosheid, die erop kunnen wijzen dat je niet lekker in je vel zit.
 • Werkgerelateerde klachten: Een burn-out of toegenomen ziekteverzuim
 • Verslaving: Als je niet lekker in je vel zit grijp je misschien sneller naar alcohol of drugs.

Bekijk ook onze factsheet depressie waarop overzichtelijk meer informatie over depressie staat of doe de zelftest.

Depressielijn; voor een luisterend oor en advies

De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.

Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:

's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags  :  14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds    :  19.00 uur – 21.00 uur

Het telefoonnummer is 088 - 505 43 34.
De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.

Informatiefolder depressie

Wil je alles nog eens rustig teruglezen, bekijk dan de informatiefolder "Heb ik een depressie?"

Download folder​​​​​​​

Soorten depressies

Wat is een winterdepressie? Bij een winterdepressie voel je je in het voorjaar en in de zomer goed, maar in de winter heb je... Lees verder
Zwanger en depressief Een zwangerschap en de geboorte van een kind hebben een grote en bijzondere impact op het leven... Lees verder
PsyQ - Symptomen en informatie omtrent depressie rond menstruatie /premenstruele stemmingsstoornis (PMSS). PMSS Van alle vrouwen heeft 3 tot 5% last van maandelijks terugkerende klachten verbonden aan de... Lees verder
PsyQ - Symptomen en informatie omtrent depressie rond overgang / menopauze. Depressie en menopauze De menopauze is het stoppen van de menstruatie. De periode hier omheen heet de overgang. 90% van... Lees verder

Ervaringsverhalen over depressie

“Een online behandeling was voor mij echt een uitkomst’ Een ziekenhuisopname in het buitenland zorgde er begin 2020 voor dat Duuk*... Lees verder
'Opeens was ik mijn identiteit kwijt' Als baby werd Daniëlle Schipper (38) geadopteerd uit Colombia. Ondanks haar... Lees verder

Behandelingen depressie

Cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie is een kortdurende vorm van behandeling (15 à 20 sessies). De behandeling... Lees verder
PsyQ - Medicatie wordt altijd door een arts voorgeschreven Medicijnen tegen angst Het gebruik van medicatie is veelal ondersteunend aan de behandeling en heeft tot doel ernstige klachten... Lees verder

Tevredenheid

Tevredenheid

Ik geef PsyQ een gemiddeld rapportcijfer 7,8
Ik had na de behandeling geen klachten meer 42%
Mijn kwaliteit van leven is aanzienlijk verbeterd 46%

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister en kijktips

Lees-, luister en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychisch klachten