Orthorexia nervosa

Als je orthorexia nervosa hebt, ben je 24 uur per dag bezig met verantwoord en gezond eten. Het (moeten) eten van 'ongezonde' producten vind je eng en doe je liever niet. Orthorexia nervosa is vaak onderdeel van een andere eetstoornis.

Orthorexia nervosa is geen aparte diagnostische categorie in het handboek voor classificatie van psychische aandoeningen. Dat betekent dat deze eetstoornis niet als een op zichzelf staande psychische stoornis wordt gezien, maar vaak onderdeel is van een andere eetstoornis zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, een binge eating disorder, of een voedingsstoornis.

Hoe herken ik orthorexia nervosa?

Veel voorkomende symptomen die horen bij orthorexia nervosa zijn:

  • Dwangmatig bezig zijn met het eten van een beperkt aantal voedingsmiddelen die als gezond worden gezien
  • Ongezond voedsel niet meer durven eten
  • Ondergewicht
  • Ondervoeding en een tekort aan essentiële voedingsstoffen
  • Het vermijden van sociale situaties

Behandeling

Orthorexia nervosa valt in veel gevallen dus binnen een andere voedings- of eetstoornis. PsyQ biedt hier verschillende behandelingen voor aan.

Afhankelijk van de ernst van de klacht, de eetstoornis, je omgeving en sociale contacten is bij PsyQ individuele therapie mogelijk en zijn er ook verschillende vormen van groepstherapie.

Test je klachten online 

PsyQ heeft niet de beschikking over een speciale orthorexia test. Wél kan je onze online eetstoornis test invullen om erachter te komen of je mogelijk een eetstoornis hebt. Als je denkt dat er ook sprake is van orthorexia nervosa, dan kan je dat met je (huis)arts of behandelaar bespreken.