Orthorexia nervosa

Orthorexia nervosa

pdf
Meer+informatie+over+eetstoornissen+bij+PsyQ.png

Als je orthorexia nervosa hebt, ben je 24 uur per dag bezig met verantwoord en gezond eten. Het (moeten) eten van 'ongezonde' producten vind je eng en doe je liever niet. Orthorexia nervosa is vaak onderdeel van een andere eetstoornis.

Orthorexia nervosa is geen aparte diagnostische categorie in het handboek voor classificatie van psychische aandoeningen. Dat betekent dat deze eetstoornis niet als een op zichzelf staande psychische stoornis wordt gezien, maar vaak onderdeel is van een andere eetstoornis. Hoe dat precies zit kan je lezen in de alinea's hieronder.

Anorexia nervosa

Wanneer de beperkende dieetregels die horen bij orthorexia leiden tot ondergewicht en er - naast angst voor ongezonde producten - ook angst is om aan te komen, is er vaak sprake van anorexia nervosa.

Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis

Als je ondergewicht hebt, maar niet bang bent om aan te komen - en er mogelijk sprake is  van een ernstig tekort aan belangrijke voedingsstoffen - kan er sprake zijn van een vermijdende/restrictieve (beperkte) voedselinnamestoornis.

Boulimia nervosa

Soms probeer je alleen maar gezond te eten, maar is er daarnaast ook sprake van momenten dat je de controle verliest. Je eet dan veel 'ongezonde' of 'verboden' producten. Daarna probeer je gewichtstoename te voorkomen door te braken en/of te laxeren. Er hoeft geen sprake te zijn van ondergewicht. In dat geval heb je mogelijk boulimia nervosa.

Symptomen orthorexia nervosa

Veel voorkomende symptomen die horen bij orthorexia nervosa zijn:

  • Dwangmatig bezig zijn met het eten van een beperkt aantal voedingsmiddelen die als gezond worden gezien
  • Ongezond voedsel niet meer durven eten
  • Ondergewicht
  • Ondervoeding en een tekort aan essentiële voedingsstoffen
  • Het vermijden van sociale situaties

Behandeling orthorexia nervosa

Orthorexia nervosa valt in veel gevallen binnen een andere voedings- of eetstoornis. PsyQ biedt verschillende behandelingen aan.

Afhankelijk van de ernst van de klacht, de eetstoornis, je omgeving en sociale contacten is bij PsyQ individuele therapie mogelijk en zijn er ook verschillende vormen van groepstherapie.

Orthorexia test

PsyQ heeft niet de beschikking over een speciale orthorexia test. Wél kan je onze online eetstoornis test invullen om erachter te komen of je mogelijk een eetstoornis hebt. Als je denkt dat er ook sprake is van orthorexia nervosa, dan kan je dat met je (huis)arts of behandelaar bespreken.