Soorten depressies

Soorten depressies

pdf
Infrmatie+over+depressie+bij+PsyQ.png

Niet alle depressies zijn hetzelfde. Er zijn verschillende vormen en depressieve klachten kunnen variëren van licht tot zeer zwaar. Een lichte depressie kan voorbijgaan, maar ook ernstiger worden en andersom.

Depressies kunnen sterk variëren in ernst, duur en de aard van de symptomen. Bij het ontstaan van een depressie spelen verschillende factoren een rol, waaronder geslacht, leeftijd, erfelijkheid en de sociale omgeving.

Als je denkt dat je een depressie hebt en die depressie belemmert je in het dagelijks leven, is het belangrijk om hulp te zoeken. De eerste stap is meestal een gesprek met je huisarts. De huisarts kijkt meestal naar het aantal symptomen die bij jouw depressie horen en naar de mate waarin je nog redelijk kunt functioneren.

Soorten depressie

Er bestaan verschillende soorten depressies. De een ontstaat bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap en de ander in het najaar, wanneer de dagen korter en kouder zijn. Bij PsyQ behandelen we de volgende depressies:

Gevolgen depressie

Het hebben van een (zware) depressie heeft vaak grote gevolgen. Niet alleen voor iemand die een depressie heeft, maar ook voor de naaste omgeving. Mensen met een depressie zijn somber en hebben weinig tot geen plezier in het leven, waardoor ook de relatie met de partner en familie verandert. Een depressie kan het gezinsleven flink ontwrichten. De duur verschilt van persoon tot persoon.

Een depressie kan tijdens een bepaalde periode voorkomen, weer verdwijnen en vervolgens weer terugkomen. Bij 40 tot 60 procent van de cliënten komt een depressie terug en in 15 procent van de gevallen blijven de depressieve klachten chronisch aanwezig. Hoe eerder een depressie wordt ontdekt en behandeld, hoe beter. De kans op volledig herstel is dan het grootst.

Specifieke depressies

Zwanger en depressief Een zwangerschap en de geboorte van een kind hebben een grote en bijzondere impact op het leven... Lees verder
PsyQ - Symptomen en informatie omtrent depressie rond menstruatie /premenstruele stemmingsstoornis (PMSS). PMSS Van alle vrouwen heeft 3 tot 5% last van maandelijks terugkerende klachten verbonden aan de... Lees verder