Depressie behandeling
Depressie behandeling
Beschrijving behandelingen

Niet alle mensen met een depressie zoeken hulp terwijl dit in de meeste gevallen wel aan te raden is. Een lichte depressie kan vanzelf overgaan, maar een depressie kan ook een ernstige depressie of een chronische depressie worden.
Als je een behandeling voor depressie wil dan is het belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan je huisarts. Lichte klachten kunnen worden behandeld door de huisarts, maar je kan ook worden doorverwezen naar een GGZ instelling.
Hulp bij een depressie
Ga met je somberheidsklachten eerst naar je huisarts. Lichte klachten kunnen worden behandeld door de huisarts. Heeft de behandeling niet voldoende resultaat dan zal diezelfde huisarts je doorverwijzen naar een ggz-instelling zoals PsyQ. Daar krijg je een meer specialistischer behandeling.
Behandelingen
Allereerst onderzoeken we goed wat de klachten zijn. We voeren tests uit, en hebben gesprekken met je. Al deze informatie bundelen we in een voorstel behandelaanpak. Die bespreken we uiteraard met je. Dan maken we samen met jou een behandelplan.
Er zijn verschillende soorten behandelingen:
- Online behandeling
- Gratis anonieme e-Health bij depressie
- Psycho-educatie bij depressie
- Cognitieve therapie bij depressie
- Deeltijdbehandeling bij depressie
- Opname bij depressie in een kliniek
- Lichttherapie bij depressie
Medicamenteuze behandeling bij depressie
Naast bovenstaande behandelingen is het ook mogelijk om met medicatie een depressie te behandelen. Bijvoorbeeld met anti-depressiva. Op de afdeling Farmacogenitica kijken op basis van je DNA naar de best passende medicatie in de juiste dosering. Een stemmingsstabilisator is een middel dat gebruikt wordt bij de behandeling van patiënten met een manisch-depressieve stoornis. Deze medicijnen stabiliseren de stemming en voorkomen daarmee dat iemand somber of manisch wordt.
Bekende stemmingsstabilisatoren zijn:
- lithium
- valproïnezuur
- carbamazepine