Depressie behandeling

Beschrijving behandelingen

pdf

Meer+informatie+over+depressie+bij+PsyQ.png

Niet alle mensen met een depressie zoeken hulp terwijl dit in de meeste gevallen wel aan te raden is. Een lichte depressie kan vanzelf overgaan, maar een depressie kan ook een ernstige depressie of een chronische depressie worden.

Als je een behandeling voor depressie wil dan is het belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan je huisarts. Lichte klachten kunnen worden behandeld door de huisarts, maar je kan ook worden doorverwezen naar een GGZ instelling.

Hulp bij een depressie

Ga met je somberheidsklachten eerst naar je huisarts. Lichte klachten kunnen worden behandeld door de huisarts. Heeft de behandeling niet voldoende resultaat dan zal diezelfde huisarts je doorverwijzen naar een ggz-instelling zoals PsyQ. Daar krijg je een meer specialistischer behandeling.

Behandelingen

Allereerst onderzoeken we goed wat de klachten zijn. We voeren tests uit, en hebben gesprekken met je. Al deze informatie bundelen we in een voorstel behandelaanpak. Die bespreken we uiteraard met je. Dan maken we samen met jou een behandelplan.

Er zijn verschillende soorten behandelingen:

Medicamenteuze behandeling bij depressie

Naast bovenstaande behandelingen is het ook mogelijk om met medicatie een depressie te behandelen. Bijvoorbeeld met anti-depressiva. Op de afdeling Farmacogenitica kijken op basis van je DNA naar de best passende medicatie in de juiste dosering. Een stemmingsstabilisator is een middel dat gebruikt wordt bij de behandeling van patiënten met een manisch-depressieve stoornis. Deze medicijnen stabiliseren de stemming en voorkomen daarmee dat iemand somber of manisch wordt.

Bekende stemmingsstabilisatoren zijn:

  • lithium
  • valproïnezuur
  • carbamazepine

Medicatie advies op maat

Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Dan kun je bij de poli Farmacogenetica van Parnassia Groep terecht. Hier geven we een medicatie-advies op maat op basis van DNA. Lees meer over de poli, hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je je aanmeldt via onderstaande button. 

Meer info en aanmelden