Cognitieve gedragstherapie bij depressie

Cognitieve gedragstherapie bij depressie

pdf

Infrmatie+over+depressie+bij+PsyQ.png

Cognitieve gedragstherapie is een kortdurende vorm van behandeling (15 à 20 sessies). De behandeling is in wetenschappelijk onderzoek effectief gebleken voor verschillende psychische klachten, waaronder depressieve, sombere gedachten.

Iedereen voelt zich wel eens een dag somber of treurig. Dat is heel normaal. Maar wanneer je je gedurende een langere periode ongelukkig voelt en geen zin meer hebt om iets te ondernemen, dan is dat erg vervelend. Je verliest (alle) interesse in wat er om je heen gebeurt en dat heeft negatieve gevolgen.

Uitgangspunt cognitieve gedragsstherapie

Het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dat gedachten invloed hebben op de manier waarop iemand zich voelt en gedraagt. Door die gedachten te veranderen zullen ook gevoelens en gedrag veranderen.

Het doel is niet om alleen positief te leren denken, maar om realistischer of evenwichtiger te leren denken. Ook na de behandeling blijven vervelende dingen vervelend, maar je ziet ze niet meer als ‘ramp’.

Gedachten aanpakken

Tijdens de cognitieve gedragstherapie sessies onderzoeken wij samen met je de gedachten en gevoelens. Ook thuis ga je ermee aan de slag. Met met behulp van huiswerkoefeningen. Het invullen van een G-schema bijvoorbeeld. Een G-schema bestaat uit 5 G's: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. Met een G-schema breng je je gedachtes, gevoelens en gedrag in kaart waardoor je patronen en niet functioneel gedrag kan ontdekken. Ook bespreek je bijvoorbeeld in de sessies welke ervaringen en argumenten er zijn die laten zien dat jouw gedachten niet (helemaal) kloppen. Op basis van die informatie lukt het vaak een nieuwe gedachte te formuleren, met positief effect op je gevoelens.

Je wordt ook gevraagd thuis gedragsexperimenten uit te voeren, zodat je in het dagelijks leven kunt nagaan of je negatieve gedachten al dan niet juist zijn.

Cognitieve therapie ook online mogelijk

Het is ook mogelijk om cognitieve gedragstherapie voor depressie volledig online te volgen via PsyQ Online. Via de NiceDay app kan je videobellen en/of chatten met je behandelaar en volg je inhoudelijk dezelfde behandeling als op locatie. Je behandelaar kan via de app live aanwezig zijn bij jouw gedragsexperiment of exposure-oefening en geeft jou opdrachten waar je zelf mee aan de slag kan. Jouw behandelaar is een knop van jou verwijderd en kan inspelen op jouw wensen en behoeften. Wil jij vaker even kort contact? Of juist wat meer tijd tussen de afspraken? Dit kan allemaal via de online behandeling! Je krijgt online alle behandeling die jij nodig hebt, wanneer jij dat nodig hebt. Meer over de online behandeling bij depressie.