Wat is Psychodiagnostiek?

Soms is het voor de huisarts niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is. In dat geval kan de huisarts bij PsyQ een psychodiagnostisch onderzoek aanvragen. Door uitgebreide informatie te verzamelen, kunnen we de best passende behandeling voor jou voorstellen. 

Psychodiagnostisch onderzoek

Dit onderzoek richt zich altijd op het beantwoorden van een specifieke vraag. Mogelijke vragen voor onderzoek: 

  • Zijn er aanwijzingen voor autisme?
  • Wat is iemands intelligentieniveau?
  • Zijn er geheugenstoornissen?
  • Is er sprake van ADHD?
  • Hoe zit iemands persoonlijkheid in elkaar? Wat zijn sterke en minder sterke kanten?
  • Zijn er problemen in de persoonlijkheid, bijvoorbeeld met emoties en relaties?

Hoe ziet een psychodiagnostisch onderzoek eruit?

Voordat het onderzoek begint, legt een psycholoog uit hoe het proces verloopt. Afhankelijk van jouw vraag en die van de verwijzer, wordt bepaald welke onderzoeken nodig zijn. 

Het onderzoek bestaat meestal uit een of meer gesprekken, het invullen van vragenlijsten en het uitvoeren van praktische testen, schrijf- of vertelopdrachten. Jouw actieve inbreng is heel belangrijk. Soms vraagt de onderzoeker iemand uit jouw omgeving mee te komen, bijvoorbeeld je partner, voor extra informatie. 

De duur van het onderzoek varieert, maar gemiddeld zijn er 4 à 5 sessies nodig.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden met je besproken en in een verslag vastgelegd. Als je toestemming geeft, wordt dit verslag aan je dossier toegevoegd. Je hebt altijd het recht om het verslag in te zien.

Psycho-educatie

Psycho-educatie is een vast onderdeel van de behandeling. Hierbij krijg je en/of je familie uitleg over de ziekte, de oorzaken, symptomen, verloop en behandelingen. Kennis en vaardigheden opdoen helpt om beter met de ziekte om te gaan en verbetert de kwaliteit van leven.

Medicatie

Soms is medicatie nodig om ernstige klachten zoals angst, slapeloosheid of depressie te verminderen. Onze speciale polikliniek farmacogenetica geeft advies op maat voor mensen die problemen hebben met hun medicatie.

Online zelftesten

Wil je meer inzicht in je klachten? Onze online zelftesten kunnen je een idee geven of jouw klachten mogelijk verband houden met bijvoorbeeld ADHD, angst of depressie. Deze testen zijn niet bedoeld voor een diagnose, maar bespreek de resultaten met je behandelaar.

Aanmelden voor psychodiagnostisch onderzoek

Ben je nog niet bij ons in behandeling? Dan gaat aanmelden via je huisarts.  

Ben je al in behandeling bij PsyQ of een andere ggz-instelling van Parnassia Groep? En wil je meer duidelijkheid over welke behandeling voor jou geschikt is? Dan kun je via je behandelaar een psychodiagnostisch onderzoek aanvragen.