Eetstoornis

Eetstoornissen

Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen.

'Onzichtbare eetstoornissen'

De hele maand januari stond bij PsyQ het thema onzichtbare eetstoornissen centraal: eetstoornissen die niet direct (uiterlijk) zichtbaar zijn, zoals boulimia en een eetbuistoornis. Mensen met deze eetstoornissen lijden vaak in stilte! Bezoek onze actiepagina, lees de artikelen over dit onderwerp, luister naar de podcast en bekijk de signalenkaart en infographic.

Het merendeel van de mensen met een eetstoornis heeft een verstoord lichaamsbeeld en is bang om in gewicht aan te komen. Om gewichtstoename te voorkomen zien we vaak dat patiënten met een eetstoornis continu letten op wat ze eten, overmatig sporten, laxeermiddelen gebruiken of braken. Het gewicht wordt voor hen op den duur een obsessie en het lijnen, sporten of braken een verslaving.

Verstoord eetgedrag heeft meestal een psychische oorzaak. Vaak lukt het mensen met een eetstoornis niet om controle te krijgen op hun leven, waardoor ze grip proberen te krijgen op in ieder geval één gebied: eten en afvallen. En soms zien ze  eten als troost of als manier om met hun emoties om te gaan.

Eetstoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en voornamelijk in de leeftijdscategorie tussen de 15 en 30 jaar. Maar ook steeds meer kinderen en jonge mannen ontwikkelen een eetstoornis.

Wat is een eetstoornis?

In onderstaand filmpje vertelt Isabella over haar eetstoornis.

Symptomen eetstoornis

Een eetstoornis ontwikkelt zich vaak heel geleidelijk. Symptomen van een (beginnende) eetstoornis zijn:

  • Angst om dik te worden
  • Een verstoord lichaamsbeeld
  • Steeds meer bezig zijn met afvallen
  • (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien
  • Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen
  • Lichamelijke klachten zoals misselijkheid of maagpijn
  • Liever niet eten als er andere mensen in de buurt zijn

Welke eetstoornissen zijn er?

De verschillende eetstoornissen die PsyQ behandelt zijn:

Daarnaast behandelen we ook voedingsstoornissen:

Heb ik een eetstoornis?

Herkent u zich in de symptomen die wijzen op een eetstoornis? Vul dan onze online test in en bekijk de uitslag. Let op: alleen een psycholoog of psychiater mag de diagnose 'eetstoornis' stellen.

Hulp bij eetstoornis

Een eetstoornis is een ernstige psychische aandoening die niet vanzelf over gaat. In sommige gevallen wordt te laat hulp ingeschakeld, waardoor mensen niet meer genezen of zelfs overlijden.  Het is belangrijk om in behandeling te gaan, want het is erg ingrijpend om een eetstoornis te hebben. Eetproblemen worden vaak geheim gehouden voor de omgeving, maar komen na verloop van tijd altijd uit. Familie en vrienden voelen zich vaak machteloos omdat ze iemand niet kunnen dwingen om (weer) op een goede manier met eten en het gewicht om te gaan. Een eetstoornis behandeling helpt om de balans weer te vinden.

Eetstoornis herkennen

Wilt u weten of uw klachten wijzen op een eetstoornis? Doe dan onze zelftest.

Ervaringsverhalen

Boulimia? Zo erg was het bij mij toch niet? Katja (40) had al tien jaar een moeizame relatie met eten toen zij twee jaar geleden naar de... Lees verder
Sietske en Marjan over eetbuistoornis Lekker eten, de weegschaal negeren en vooral genieten is wat we allemaal af en toe wel willen.... Lees verder

Tevredenheid

Tevredenheid

Ik geef PsyQ een gemiddeld rapportcijfer 7,7
Ik had na de behandeling geen klachten meer 53,3%
Mijn kwaliteit van leven is aanzienlijk verbeterd 35%