Eetstoornis

Eetstoornissen

pdf
Meer+informatie+over+eetstoornissen.png

Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen.

Eetstoornissen die niet direct (uiterlijk) zichtbaar zijn, zoals boulimia en een eetbuistoornis zijn 'onzichtbare eetsstoornissen'. Mensen met deze eetstoornissen lijden vaak in stilte. Bezoek onze pagina over onzichtbare eetstoornissen, lees de artikelen over dit onderwerp, luister naar de podcast en bekijk de signalenkaart en infographic.

Het merendeel van de mensen met een eetstoornis heeft een verstoord lichaamsbeeld en is bang om in gewicht aan te komen. Om gewichtstoename te voorkomen zien we vaak dat cliënten met een eetstoornis continu letten op wat ze eten, overmatig sporten, laxeermiddelen gebruiken of braken. Het gewicht wordt voor hen op den duur een obsessie en het lijnen, sporten of braken een verslaving.

Wat is de oorzaak van een eetstoornis?

Eetstoornissen hebben niet één specifieke oorzaak, maar komen door een samenloop van verschillende factoren. Mensen die door erfelijkheid een verhoogd risico op obesitas hebben, zijn bijvoorbeeld sneller geneigd te gaan lijnen en hebben daardoor ook meer kans om eetbuien te ontwikkelen. Verstoord eetgedrag heeft meestal een psychische oorzaak. Vaak lukt het mensen met een eetstoornis niet om controle te krijgen op hun leven, waardoor ze grip proberen te krijgen op in ieder geval één gebied: eten en afvallen. En soms zien ze eten als troost of als manier om met hun emoties om te gaan. 

Eetstoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en voornamelijk in de leeftijdscategorie tussen de 15 en 30 jaar. Maar ook steeds meer kinderen en jonge mannen ontwikkelen een eetstoornis.

Bekijk oon onze Infographic of lees onze informatiefolder 'Heb ik een eetstoornis?' voor alle informatie rondom eetstoornissen.

In onderstaand filmpje vertelt Isabelle over haar eetstoornis.

Symptomen eetstoornis

Een eetstoornis ontwikkelt zich vaak heel geleidelijk. Symptomen van een (beginnende) eetstoornis zijn:

  • Angst om dik te worden
  • Een verstoord lichaamsbeeld
  • Steeds meer bezig zijn met afvallen
  • (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien
  • Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen
  • Lichamelijke klachten zoals misselijkheid of maagpijn
  • Liever niet eten als er andere mensen in de buurt zijn

Ook hebben mensen met een eetstoornis vaak:

Daarnaast kunnen ook verslavingen in combinatie met een eetstoornis voorkomen.

Welke eetstoornissen zijn er?

De verschillende eetstoornissen die PsyQ behandelt zijn:

Daarnaast behandelen we ook voedingsstoornissen:

Heb ik een eetstoornis?

Herken jij je in de symptomen die wijzen op een eetstoornis? Vul dan onze online test in en bekijk de uitslag. Let op: alleen een psycholoog of psychiater mag de diagnose 'eetstoornis' stellen.

Hulp bij eetstoornis

Een eetstoornis is een ernstige psychische aandoening die niet vanzelf over gaat. In sommige gevallen wordt te laat hulp ingeschakeld, waardoor mensen niet meer genezen of zelfs overlijden. Omdat het erg ingrijpend is een eetstoornis te hebben, is het belangrijk om in behandeling te gaan. Eetproblemen worden vaak geheim gehouden voor de omgeving, maar komen na verloop van tijd altijd uit. Familie en vrienden voelen zich vaak machteloos omdat ze iemand niet kunnen dwingen om (weer) op een goede manier met eten en gewicht om te gaan. Een eetstoornis behandeling helpt om de balans weer te vinden.

Omgaan met een eetstoornis van je kind

Als je kind een eetstoornis heeft komt er heel veel op je af. Hoe ga je met de eetmomenten om? Waar vind je hulp? Moet je je vermoedens serieus nemen? Wat als je kind geen hulp wil? Kijk het webinar terug waar wordt stil gestaan bij wat jij als ouder moet weten over eetstoornissen. Naast experts komen ook ervaringsdeskundigen én ouders aan het woord.

Eetstoornis herkennen

Wil je weten of jouw klachten wijzen op een eetstoornis? Doe dan onze zelftest.

TOPGGz-keurmerk
Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN), de samenwerkende zorgprogramma’s eetstoornissen van PsyQ, Youz (beide Parnassia Groep) en Emergis in Zeeland hebben het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft dit samenwerkingsverband bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.

Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN) heeft één zorgprogramma ontwikkeld voor eetstoornissen bij kinderen, jongeren én volwassenen. Binnen ÉÉN wordt behandeling geboden aan cliënten met ernstige, complexe eetstoornissen.

 

Lees meer over dit keurmerk

Plaspillen en laxeermiddelen zijn gevaarlijk. Door plaspillen en laxeermiddelen val je niet af. Het gebruik ervan leidt alleen tot vochtverlies en veroorzaakt ernstige langdurige lichamelijke complicaties.
Schadelijke gevolgen zijn uitdroging en veranderingen van het spijsverteringskanaal. Je kunt mineralentekort krijgen waardoor nier- en leverbeschadigingen optreden. Maar je kunt ook spierkrampen krijgen die tot hartritmestoornissen en hartstilstand kunnen leiden.

Als je stopt met laxeren duurt het even voordat je lichaam de vochtbalans heeft hersteld. Je kunt last krijgen last van opgezwollen handen, voeten, benen en gezicht. De vochtophoping in je lichaam kan een paar dagen tot weken duren. Het is niet ongewoon dat je in deze periode 2-5 kg vocht vasthoudt. Na het stoppen van het gebruik van laxeermiddelen, kun je tijdelijk ook problemen hebben met de stoelgang (obstipatie = verstopping). Het eten van meer voedingsvezels helpt dan om de stoelgang weer op gang te brengen. Veel van de lichamelijke klachten herstellen als je weer normaal gaat eten en stopt met bovenstaande middelen.

Het beste is dat je in één keer stopt met het gebruik van laxeermiddelen en plaspillen. Als je dit te eng en te moeilijk vindt, kun je het ook geleidelijk aanpakken. Bijvoorbeeld bij een gebruik van meer dan 10 tabletten per dag, eerst minderen tot 10 tabletten, en daarna per dag 1 tablet minder.

 

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister- en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychische klachten.

Zorgaanbod per verstiging - dossiers tekst

Ons zorgaanbod verschilt per vestiging. Op onze vestigingspagina vind je welke klachten we op welke locatie behandelen. Filter op klacht en/of locatie om ons zorgaanbod per vestiging te bekijken. 

Zorgaanbod per vestiging