Psychotrauma

Imaginaire Exposure

pdf

Meer+informatie+over+individuele+behandeling+bij+PsyQ.png

Imaginaire exposure of 'blootstelling' betekent dat de therapeut je stimuleert om nare herinneringen aan de schokkende gebeurtenis(sen) herhaaldelijk en langdurig te herbeleven.

Doel

Je bespreekt met de therapeut het hele verhaal van de schokkende gebeurtenis tot in detail en schrijft het eventueel op. Aan de hand van dit verhaal stelt de therapeut je in eerste instantie herhaaldelijk en langdurig bloot aan deze herinneringen. In de meeste gevallen maakt de therapeut van iedere bijeenkomst een geluidsopname die je dagelijks moet beluisteren.

'Uitdoving'

Regelmatige en langdurige blootstelling aan pijnlijke herinneringen leidt geleidelijk tot minder angst en tot bijstelling van onjuiste, ongelukkig makende gedachten over de schokkende gebeurtenis(sen). Wij gebruiken soms de term 'uitdoving' van de traumareacties. De behandeling wordt beeindigd wanneer dat punt bereikt is.

Narratieve Exposure Therapie (NET)

Een variant van de exposure therapie is de Narratieve Exposure Therapie. Het verschil met Imaginaire Exposure is dat er in NET ook wordt gesproken over prettige en mooie gebeurtenissen in uw levensgeschiedenis.

Er wordt altijd gestart met het leggen van een levenslijn met stenen (moeilijke herinneringen) en bloemen (goede herinneringen). In de volgende sessies wordt er gebruik gemaakt van 'exposure', net als bij Imaginaire Exposure.

De duur van de therapie hangt af van het aantal nare gebeurtenissen dat je hebt meegemaakt, maar bedraagt niet meer dan 16 tot 20 sessies.

Imaginaire exposure is beschikbaar via een face-to-face, reguliere, behandeling of via een, gedeeltelijke- of volledige online behandeling. Bekijk alle behandelmogelijkheden voor Trauma of PTSS.