Diagnostiek psychotrauma

Zodra je je bij PsyQ hebt aangemeld krijg je een intakegesprek waarin wordt gevraagd naar jouw klachten, problemen en eventuele traumatische ervaringen. Na deze intakefase brengt PsyQ een behandeladvies uit en krijg je een adviesgesprek, waarna de behandeling kan starten. 

Je eerste afspraak bij PsyQ is het intakegesprek. Het doel van dit gesprek is om duidelijk te krijgen welke klachten en problemen je hebt en welke behandeling het best bij je past. Daarna volgt een adviesgesprek. 

De belangrijkste klacht bij een psychotrauma of PTSS is het steeds weer opnieuw beleven van de verschrikkelijke gebeurtenis, maar er zijn ook andere klachten zoals prikkelbaarheid, het vermijden van situaties en het hebben van negatieve gedachten.

Meer informatie over symptomen en klachten bij trauma en PTSS.

Intakegesprek

Tijdens het eerste gesprek worden er veel vragen gesteld. Die vragen gaan over jouw klachten en problemen. De traumatische ervaringen die je hebt meegemaakt, wat je wilt bereiken met de behandeling en wat je van ons verwacht. 

Soms wordt tijdens het intakegesprek besloten om een medisch psychiatrisch onderzoek voor je aan te vragen waarna indien nodig medicatie wordt voorgeschreven. 

Wij nemen voor de intake uitgebreid de tijd omdat we het belangrijk vinden om heel zorgvuldig te onderzoeken wat er precies aan de hand is en welke behandeling daar het best bij past. De intake duurt een dagdeel. 

Vragenlijst

Wij maken ook gebruik van vragenlijsten om een goed beeld van je klachten te krijgen. Deze vragenlijst vul je voorafgaand aan de intake in. Wanneer dat nog niet is gebeurd vraagt de intaker je dat alsnog te doen. 

Adviesgesprek

Na de intakefase voert de intaker overleg met collega's om tot een behandeladvies te komen. Daarna krijg je een adviesgesprek. In dit gesprek wordt uitgelegd welke diagnose er is gesteld en bespreken we welke behandelmogelijkheden  er zijn. 

De intaker stelt samen met jou een voorlopig behandelplan op. Hierin staan je klachten, je diagnose en je behandeldoelen. Soms verwijzen wij je door naar een ander behandelprogramma. Dit doen wij als wij denken dat je daar een behandeling kunt krijgen die beter bij je past.

Wachttijd

Mogelijk kun je niet direct beginnen met je behandeling en wordt je op de wachtlijst geplaatst. De intaker informeert je over de duur van de wachttijd. 

Meer informatie wachttijden.

Mogelijkheden tot contact

Wanneer je behandeling nog niet is gestart treedt de intaker op als jouw contactpersoon. Wanneer je vragen hebt of merkt dat je klachten verergeren neem je dan contact met hem of haar op. Wanneer jouw intaker niet aanwezig is kun je vragen naar de baliedienst van de afdeling psychotrauma. Er is altijd een hulpverlener beschikbaar die je te woord kan staan en met je kan bespreken wat je op dat moment nodig hebt. 

Bij crisis buiten kantooruren neem je via de huisartsenpost contact op met de crisisdienst.

Verplichte introductiecursus

Voordat je kunt starten met je behandeling volg je eerst de verplichte introductiecursus Psychotrauma. Deze cursus is bedoeld voor mensen die nog niet gelijk met hun op trauma gerichte behandeling kunnen starten en op de wachtlijst staan. 

Het doel van deze cursus is inzicht krijgen in de eigen posttraumatische stress-klachten en symptomen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het verkrijgen van stabiliteit en de balans vinden tussen psychische draagkracht en draaglast. Ook wordt aandacht geschonken aan de diverse behandelmogelijkheden en toekomstige behandeldoelen. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van 1,5 uur die wekelijks plaatsvinden.

Psychosociale klachten

Soms wordt ervoor gekozen om eerst aandacht te schenken aan ondersteuning van klachten van psychosociale aard. Deze ondersteuning is bedoeld voor mensen bij wie andere problemen zodanig op de voorgrond staan, dat een traumagerichte behandeling nog niet mogelijk is. 

Er kan sprake zijn van onvoldoende stabiliteit in het dagelijks leven, bijvoorbeeld: geld- of relatieproblemen, ernstige zorgen om (het functioneren van) kinderen, ziekten en onveiligheid in de thuissituatie. Wij werken hiervoor o.a. samen met Impegno

Je behandelaar bekijkt met je of er eerst aan andere problemen gewerkt moet worden voordat je jouw behandeling kunt starten.