Narratieve Exposure Therapie

Narratieve Exposure Therapie

pdf
Informatie+over+psychotrauma+bij+PsyQ.png

Narratieve Exposure Therapie (afgekort NET) is een vorm van therapie die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de behandeling van PTSS als gevolg van langdurige en/of meervoudige traumatisering bij vluchtelingen.

Er wordt bij NET altijd gestart met het leggen van een levenslijn met stenen (moeilijke herinneringen) en bloemen (goede herinneringen). In de volgende sessies wordt er gebruik gemaakt van 'exposure'. Het betekent dat je, in de veiligheid van de therapieruimte, weer in gedachten teruggaat naar de traumatische gebeurtenissen (de stenen) uit het verleden om ze zo te verwerken.

Een andere vorm van exposure therapie is Imaginaire Exposure.  Je bespreekt met de therapeut het hele verhaal van de schokkende gebeurtenis tot in detail en schrijft het eventueel op. In de meeste gevallen maakt de therapeut van iedere bijeenkomst een geluidsopname die je dagelijks moet beluisteren.

Het verschil met Imaginaire Exposure is echter dat er in NET ook wordt gesproken over prettige en mooie gebeurtenissen (de bloemen) in uw levensgeschiedenis.

De duur van NET hangt af van het aantal nare gebeurtenissen dat je hebt meegemaakt, maar bedraagt niet meer dan 16 tot 20 sessies. 

Ook online behandeling beschikbaar

Narrative exposure therapie is beschikbaar via een face-to-face, reguliere, behandeling of via een, gedeeltelijke- of volledige online behandeling. Bekijk alle behandelmogelijkheden voor Trauma of PTSS.