Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie bij psychotrauma

pdf

illustratie+Trauma+200px.png

Cognitieve gedragstherapie is een kortdurende vorm van behandeling (15 à 20 sessies). De behandeling is in wetenschappelijk onderzoek effectief gebleken voor verschillende psychische klachten, waaronder angst en depressie.

"Ik heb 16 jaar in oorlogsgebied gewerkt en ben al geruime tijd terug in Nederland. Ik heb last van herbelevingen en agressieve gevoelens. Is dit normaal?"
 
Het komt voor dat de herinnering aan een traumatische gebeurtenis ineens weer terugkomt. De herinnering aan het trauma kan nooit volledig uitgewist worden. Het horen van een bepaald geluid wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een geluid ten tijde van de traumatische ervaring. Jouw gedachten gaan terug naar de gebeurtenissen van destijds.

De gevolgen van trauma of psychotrauma kunnen over het algemeen goed behandeld worden. In de behandeling leer je omgaan met herbelevingen en de gevoelens die dit oproept. PsyQ biedt diverse behandelingen voor de gevolgen van trauma.

Gedachten en gedrag

Het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dat gedachten invloed hebben op de manier waarop iemand zich voelt en gedraagt. Door die gedachten te veranderen zullen ook gevoelens en gedrag veranderen.

Het doel is niet om alleen positief te leren denken, maar om realistischer of evenwichtiger te leren denken. Ook na de behandeling blijven vervelende dingen vervelend, maar je ziet ze niet meer als ‘ramp’.

Positief effect op jouw gevoelens

Samen met jou onderzoeken we je gedachten en gedrag. Met behulp van huiswerkoefeningen ga je ook thuis aan de slag. Je experimenteert met nieuwe gedachten en gedrag. Het invullen van een G-schema bijvoorbeeld. Een G-schema bestaat uit 5 G's: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. Met een G-schema breng je je gedachtes, gevoelens en gedrag in kaart waardoor je patronen en niet functioneel gedrag kan ontdekken. Tijdens de behandelgesprekken bespreek je welke ervaringen en argumenten er zijn die laten zien dat jouw gedachten niet (helemaal) kloppen. Op basis van die informatie lukt het vaak een nieuwe gedachte te formuleren, met positief effect op jouw gevoelens.

Cognitieve therapie ook online mogelijk

Het is ook mogelijk om cognitieve gedragstherapie voor depressie volledig online te volgen via PsyQ Online. Via de NiceDay app kan je videobellen en/of chatten met je behandelaar en volg je inhoudelijk dezelfde behandeling als op locatie. Je behandelaar kan via de app live aanwezig zijn bij jouw gedragsexperiment of exposure-oefening en geeft jou opdrachten waar je zelf mee aan de slag kan. Jouw behandelaar is een knop van jou verwijderd en kan inspelen op jouw wensen en behoeften. Wil jij vaker even kort contact? Of juist wat meer tijd tussen de afspraken? Dit kan allemaal via de online behandeling! Je krijgt online alle behandeling die jij nodig hebt, wanneer jij dat nodig hebt.