Diagnostiek psychotrauma

Diagnostiek psychotrauma

pdf
Informatie+over+psychotrauma+bij+PsyQ.png

Zodra je je bij PsyQ hebt aangemeld krijg je een intakegesprek waarin wordt gevraagd naar jouw klachten, problemen en eventuele traumatische ervaringen. Na deze intakefase brengt PsyQ een behandeladvies uit en krijg je een adviesgesprek, waarna de behandeling kan starten.

Je eerste afspraak bij PsyQ is het intakegesprek. Het doel van dit gesprek is om duidelijk te krijgen welke klachten en problemen je hebt en welke behandeling het best bij je past. Daarna volgt een adviesgesprek.

De belangrijkste klacht bij een psychotrauma of PTSS is het steeds weer opnieuw beleven van de verschrikkelijke gebeurtenis, maar er zijn ook andere klachten zoals prikkelbaarheid, het vermijden van situaties en het hebben van negatieve gedachten. Lees meer informatie over de symptomen en klachten bij trauma en PTSS

Intakegesprek

Tijdens het eerste gesprek worden er veel vragen gesteld. Die vragen gaan over jouw klachten en problemen. De traumatische ervaringen die je hebt meegemaakt, wat je wilt bereiken met de behandeling en wat je van ons verwacht.

Soms wordt tijdens het intakegesprek besloten om een medisch psychiatrisch onderzoek voor je aan te vragen waarna indien nodig medicatie wordt voorgeschreven.

Wij nemen voor de intake uitgebreid de tijd omdat we het belangrijk vinden om heel zorgvuldig te onderzoeken wat er precies aan de hand is en welke behandeling daar het best bij past. De intake duurt een dagdeel.

Vragenlijst
Wij maken ook gebruik van vragenlijsten om een goed beeld van je klachten te krijgen. Deze vragenlijst vul je voorafgaand aan de intake in. Wanneer dat nog niet is gebeurd vraagt de intaker je dat alsnog te doen.

Adviesgesprek

Na de intakefase voert de intaker overleg met collega's om tot een behandeladvies te komen. Daarna krijg je een adviesgesprek. In dit gesprek wordt uitgelegd welke diagnose er is gesteld en bespreken we welke behandelmogelijkheden  er zijn.

De intaker stelt samen met jou een voorlopig behandelplan op. Hierin staan je klachten, je diagnose en je behandeldoelen. Soms verwijzen wij je door naar een ander behandelprogramma. Dit doen wij als wij denken dat je daar een behandeling kunt krijgen die beter bij je past.

Wachttijd

Mogelijk kun je niet direct beginnen met je behandeling en wordt je op de wachtlijst geplaatst. Jouw intaker informeert je over de duur van de wachttijd. Bekijk hier de wachttijd per locatie.

Mogelijkheden tot contact

Wanneer je behandeling nog niet is gestart treedt de intaker op als jouw contactpersoon. Wanneer je vragen hebt of merkt dat je klachten verergeren neem je dan contact met hem of haar op. Wanneer jouw intaker niet aanwezig is kun je vragen naar de baliedienst van de afdeling psychotrauma. Er is altijd een hulpverlener beschikbaar die je te woord kan staan en met je kan bespreken wat je op dat moment nodig hebt.

Bij crisis buiten kantooruren neem je via de huisartsenpost contact op met de crisisdienst.