Anorexia nervosa
Hoe herken ik anorexia nervosa?
Er kan sprake zijn van anorexia nervosa wanneer je deze anorexia symptomen hebt:
- Je een ongezond laag gewicht nastreeft
- Je gewicht en lichaamsvorm erg belangrijk vindt
- Afvallen je een goed gevoel geeft
- Je te weinig eet
- Je na de maaltijd veel beweegt, laxeert of braakt
- Je dwangmatig bezig bent met je gewicht
- Er sprake is van ondergewicht, maar je jezelf toch te dik vindt
De eetstoornis anorexia wordt gekenmerkt door een vervormd lichaamsbeeld. Wanneer je in de spiegel kijkt zie je een dik lichaam, terwijl je gewicht in werkelijkheid vergelijkbaar is met dat van leeftijdsgenoten en er - in veel gevallen - zelfs onder ligt. Doordat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt kan je last krijgen van allerlei lichamelijke klachten en ondergewicht.
Anorexia nervosa onder de 14 jaar neemt toe – herken de signalen
Anorexia nervosa komt steeds vaker voor bij meisjes tussen de 10 en 14 jaar, terwijl het aantal diagnoses in andere leeftijdsgroepen gelijk blijft. Volgens psychiater en onderzoeker Annelies van Eeden speelt de invloed van sociale media mogelijk een grote rol, in combinatie met een steeds vroegere puberteit. Wat het extra zorgelijk maakt: klachten bij jonge meisjes worden vaak niet tijdig als eetstoornis herkend.
Lichamelijke klachten bij anorexia nervosa
Lichamelijke klachten die veel voorkomen zijn:
- Koude handen en voeten door een vertraagde bloedsomloop
- Maag- en darmproblemen
- Geen menstruatie
- Een langzame hartslag
- Hartfalen
- Misselijkheid
- Uitdroging
- Flauwvallen
- Haaruitval
‘Ik had het altijd koud, had enorm veel overbeharing, was altijd moe en had een dode blik in mijn ogen. Ik voelde geen emoties meer.’
Please enter a valid video URL.
The URL can point to any Facebook, Twitch, Vimeo or Youtube video.
Behandeling eetstoornissen door PsyQ
Om de anorexia nervosa kenmerken te verminderen en de factoren die de eetstoornis in stand houden te overwinnen, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Hulp bij anorexia kan je krijgen bij PsyQ.
Afhankelijk van de ernst van de klacht, het steunsysteem en de symptomen van anorexia wordt gekozen voor een bepaalde anorexia behandeling. Bijvoorbeeld individuele therapie of groepstherapie.
Naast anorexia nervosa behandelen we binnen PsyQ ook de verschillende soorten eetstoornissen, zoals: boulimia nervosa. orthorexia nervosa, binge eating disorder en eetstoornis NAO. Daarnaast behandelen we ook de voedingsstoornissen ARFID, PICA en ruminatiestoornis.
Test je klachten online
Als je op internet zoekt op 'heb ik anorexia test' vind je meerdere tests die je kunt invullen. Niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. PsyQ heeft de beschikking over een online test die wel betrouwbaar is. Deze is niet specifiek bedoeld voor anorexia, maar geeft wel een indicatie of je mogelijk een eetstoornis hebt. Trek niet zelf conclusies, maar bespreek de uitslag met je huisarts of behandelaar.