Psychotrauma

PsyQ Trauma intensief

pdf

In januari 2019 is bij PsyQ Nijmegen een nieuwe behandeling van start gegaan, PsyQ Trauma intensief.

Wat is het?

Een kortdurende intensieve behandeling voor cliënten met ernstige PTSS klachten met daarbij forse vermijding.

Waarom?

Omdat hoog intensieve behandelingen (veel sessies in een relatief korte tijd) effectiever zijn dan laag intensieve behandelingen (evenveel sessies over een langere tijdsperiode). Daarnaast helpt het cliënten veelal langer bestaande vermijding te doorbreken.

Voor wie?

Voor cliënten met ernstige PTSS problematiek waarbij de verwachting is dat een ‘reguliere’ behandeling van een sessie per week niet voldoende zal zijn.

Hoe ziet de behandeling er concreet uit?

Nadat de cliënt is geïndiceerd voor PsyQ intensief, vindt een voorbereidend gesprek plaats met een behandelaar van PsyQ Trauma intensief. In dit gesprek worden de doelstellingen voor de therapie besproken. Vervolgens bestaat de behandeling uit twee intensieve ochtenden per week (van 08:30 tot 12:00) verspreid over vier weken.

In deze ochtenden wordt een combinatie van Imaginaire Exposure en EMDR aangeboden. Na deze vier weken volgen vier weken nabehandeling. In deze nabehandeling krijgt de cliënt één keer per week een exposuresessie van 90 minuten. De nadruk ligt in deze periode op het uitvoeren van huiswerkopdrachten.

Na deze nabehandelingsperiode vindt een evaluatiegesprek plaats en wordt de behandeling in principe afgesloten. Het is mogelijk dat een naaste van de patiënt wordt betrokken bij de behandeling. Dit gebeurt altijd in gezamenlijk overleg.

Vragen?

Voor vragen kunt contact met ons opnemen via secretariaatnijmegen@psyq.nl of 088 357 30 21.