Psychotrauma

Uitgelicht: online behandelen - groot

Volledig online behandeling

Volledig online behandeling

Snel hulp krijgen voor je psychische klachten is belangrijk. Je wil je weer beter voelen en stappen zetten om dat voor elkaar te krijgen. Dan is een gedeeltelijke of volledig online behandeling een uitkomst. En het fijne is: jij kunt vaak snel aan de slag als je kiest voor eHealth!

Geen wachttijden

Jij hoeft niet lang te wachten op hulp: met online behandelen kun je vaak snel aan de slag. Is een reguliere of gedeeltelijke online behandeling meer passend? Dan kunnen er echter wel wachttijden zijn.

Psychotrauma

pdf
illustratie+Trauma+200px.png

Ingrijpende gebeurtenissen zoals een overval, oorlogsgeweld, een verkeersongeluk, mishandeling of een verkrachting zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben. Deze psychische klachten kunnen leiden tot een posttraumatische stress-stoornis, oftewel PTSS.

Wat is een trauma en hoe ontstaat PTSS?

Patienten die naar de afdeling psychotrauma van PsyQ worden doorverwezen hebben in hun leven traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Soms gaat het om een eenmalige traumatische gebeurtenis zoals een verkrachting, een ernstig ongeluk of een overval. Vaak gaat het om langdurige traumatisering zoals seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing in de kindertijd, geweld of misbruik in de partnerrelatie. Ook behandelen we patienten die hun eigen land zijn ontvlucht vanwege oorlog, vervolging of onveiligheid. PTSS ontstaat als gevolg van een trauma(tische gebeurtenis).

Vrouwen hebben vaker last van PTSS

Gelukkig ontwikkelt niet iedereen PTSS na een traumatische ervaring. Vijftig tot tachtig procent van de Nederlanders maakt in zijn of haar leven minstens één potentieel traumatische gebeurtenis mee; ongeveer 7 procent van hen ontwikkelt uiteindelijk een posttraumatische stress-stoornis. Het gaat twee keer zo vaak om vrouwen als mannen. De reden waarom vrouwen vaker PTSS krijgen dan mannen is wel onderzocht, maar er bestaat nog geen eenduidigheid over. Een reden zou kunnen zijn dat vrouwen vaker vervelende dingen meemaken, zoals seksueel geweld. Daarnaast lijken vrouwen vaak ook wat kwetsbaarder te zijn.

Niet iedereen herkent PTSS

Het komt vaak voor dat slachtoffers niet weten dat ze PTSS hebben, weet psychiater en specialismeleider Joop de Jong. ''We zien veel patiënten die bij ons in zorg komen met symptomen die bij PTSS horen, zoals depressie, angsten of een doodwens. Als we doorvragen komt dan vaak een traumatische ervaring naar boven; een ervaring die sommige patiënten diep hebben weggestopt en soms zelfs vergeten zijn."

Traumatische ervaringen uit jeugd kunnen later opspelen

Een goed voorbeeld is het verhaal van een jonge vrouw die opgroeide in Amsterdam. Klinisch psycholoog Ingrid Wigard: "Deze mevrouw werd in haar jeugd jarenlang door een familielid misbruikt en kampte met wantrouwen naar anderen, had suïcidale gedachten en kon periodes lang erg depressief zijn. Toen ze in zorg kwam wist ze niet dat ze PTSS had, maar er werd goed doorgevraagd tijdens de intake en toen kwamen de traumatische ervaringen in haar jeugd ter sprake." En die ervaringen bleken heftig. Bij PsyQ heeft ze EMDR gehad en inmiddels gaat het een stuk beter met haar."

Welke symptomen horen bij PTSS?

Posttraumatische stress-stoornis-klachten kunnen grofweg worden onderverdeeld in vier soorten klachten:

  • Herbelevingen
  • Vermijdingsreacties
  • Negatieve gedachten en afgestompte gevoelens
  • Sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie

Bekijk alle symptomen die horen bij een psychotrauma of (complexe) PTSS op de pagina symptomen.

Welke andere klachten kunnen optreden bij een trauma?

Naast de hierboven beschreven klachten kunnen na een traumatische ervaring nog andere klachten en stoornissen optreden. Denk hierbij aan rouw, aan een depressieve stoornis, angst- en dwangklachten en verslavingsproblemen. Daarnaast kunnen klachten als schuldgevoelens, schaamte, machteloosheid, eetproblemen, een laag zelfbeeld en zelfbeschadiging voorkomen.

Informatiefolder posttraumatische stress-stoornis

Wil je alles nog eens rustig teruglezen,  bekijk dan de informatiefolder "Heb ik een posttraumatische stress-stoornis?"

Download folder​​​​​​​

Behandelingen

PsyQ - Medicatie wordt altijd door een arts voorgeschreven Medicijnen tegen angst Het gebruik van medicatie is veelal ondersteunend aan de behandeling en heeft tot... Lees verder
PsyQ - Online behandeling wordt ook wel E-health, internettherapie of internetbehandeling genoemd. Online behandeling Online behandeling wordt ook wel E-health, internettherapie of internetbehandeling... Lees verder
PsyQ - Bij opname/klinische behandeling verblijft u voor kortere of langere tijd 24 uur per dag in de kliniek. Opname in een kliniek Wanneer uw psychische problemen zo ernstig zijn dat uw normale leven erdoor ontwricht... Lees verder

Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok

Lees-, luister en kijktips

Lees-, luister en kijktips

Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychisch klachten