Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Psychotrauma, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Meer+informatie+over+individuele+behandeling+bij+PsyQ

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kunnen eenmalige schokkende gebeurtenissen zijn maar ook langdurige nare ervaringen.

EMDR behandeling

Tijdens een EMDR behandeling wordt u gevraagd om terug te denken aan het naarste moment van de traumatische gebeurtenis. Tegelijk wordt u afgeleid doordat u bijvoorbeeld met uw ogen de vingers van de therapeut volgt.

Dit brengt het verwerkingsproces op gang, waarbij emoties, beelden en andere herinneringen kunnen opkomen. Uw therapeut begeleidt u hierbij. Na een tijdje zult u merken dat het herinneringsbeeld minder naar wordt om naar te kijken en dat (een deel van) de traumatische ervaring verwerkt is.

EMDR is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling. Voor posttraumatische stress stoornis (PTSS) is het een eerste-keus behandeling volgens de richtlijn. Daarnaast zijn er goede resultaten bekend van EMDR behandeling bij andere problemen en klachten, zoals angststoornissen, chronische pijn, negatief zelfbeeld en verslavingen.