Chronische pijn
Chronische pijn
Wat is chronische pijn?
Wat is fibromyalgie?
De naam fibromyalgie komt van 'fibro' (bindweefsel), 'myo' (spier) en 'algie' (pijn) en betekent dus bindweefselspierpijn. Deze pijn komt vooral voor in de spieren en in het bindweefsel in en rondom de gewrichten.
Spierpijn
Door cliënten wordt de bindweefselspierpijn vaak omschreven als een vorm van spierpijn die je voelt als je een zware griep hebt.
Cliënten met fibromyalgie-klachten hebben deze pijn (bijna) dagelijks naast andere klachten zoals:
- vermoeidheid
- darmklachten
- slaapproblemen
- stemmingswisselingen
Oorzaken
Tot op dit moment is er geen verklaring gevonden voor het fibromyalgie-syndroom. Wel zijn er aanwijzingen dat bij patiënten met fibromyalgie stoornissen in verschillende systemen in het lichaam kunnen bestaan.
Het is echter onduidelijk of deze bevindingen de oorzaak dan wel het gevolg van de klachten zijn. Ook worden de klachten van patiënten met fibromyalgie beïnvloed door sociale en emotionele factoren. Het syndroom openbaart zich meestal tussen het 35ste en 50ste levensjaar en komt vooral voor bij vrouwen.
Wat is een whiplash?
Whiplash is geen diagnose maar een verzamelnaam voor klachten die kunnen zijn ontstaan door een plotselinge heen-en-weerbeweging van het hoofd en de nek; in de volksmond wordt dit een whiplash genoemd.
Een aan whiplash gerelateerde aandoening is geen ziekte maar een syndroom. Een syndroom is een combinatie van samenhangende verschijnselen (een symptomen-complex) waarvan de oorzaak (nog) niet bekend is.
Klachten
Bij een groot deel van de mensen die een whiplash hebben doorgemaakt gaan de klachten vanzelf voorbij. Tussen de 40 en 66% van de mensen hebben na 3 maanden geen pijnklachten meer. Wanneer de klachten na 6 maanden nog niet voorbij zijn spreekt men van het late whiplash syndroom. De gevolgen van een whiplash zijn voor de buitenstaander vaak niet te zien en zijn voor een arts moeilijk of helemaal niet vast te stellen. Het klachtenpatroon varieert sterk per persoon.
Als typische klachten van het acute whiplash syndroom (WAD I/II) worden omschreven:
- pijn in de nek, soms uitstralend naar het achterhoofd, de schouders en de armen;
- een stijve nek en beperking van de beweging;
- hoofdpijn, vooral in het achterhoofd, soms uitstralend naar het voorhoofd.
Minder vaak komen voor:
- klachten over het zien, het gehoor, oorsuizen, duizeligheid en misselijkheid;
- tintelingen en een doof gevoel van de handen;
- klachten over het geheugen, moeheid en autonome functies
Bij het late whiplash syndroom treden vaak naast de vermoeidheid, concentratiestoornissen, geheugenklachten ook psychologische veranderingen op zoals somberheid, nervositeit en emotionele labiliteit.
Lichamelijke én psychische factoren
Chronische pijn kan ontstaan door lichamelijk letsel of een andere medische oorzaak, maar chronische pijnklachten kunnen ook ontstaan zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. De aanhoudende pijn kan dan 'psychisch' zijn, maar dat is niet automatisch het geval.
Behandeling
Leven met chronische pijn vergt doorzettingsvermogen. In therapie leer je negatieve denkpatronen te veranderen in helpende patronen. Dit wordt gedaan door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT) en is zeer effectief gebleken bij de behandeling van chronische pijnklachten.
Lichaam en geest
Er is aandacht voor het verbeteren van het lichaamsgevoel, maar ook voor gedachten en gevoelens die een rol spelen bij de klachten. Je zal (h)erkenning en begrip vinden voor jouw klachten. Je leert technieken om te ontspannen en je leert de gevolgen van pijn op de volgende gebieden te herkennen en te beïnvloeden:
gedachten en gevoelens
gedrag
lichamelijke conditie
het sociale leven
Het is niet zo dat wij je van jouw pijn af kunnen helpen, maar wij kunnen je wel leren hoe je anders met jouw pijn kunt omgaan.