Chronische pijn

Chronische pijn

somatiek+en+psyche+mono.png

Wat is chronische pijn? Chronische pijn betekent dat je langdurige pijn hebt waarbij de pijn zijn alarmsignaal heeft verloren. Normaal gesproken heeft pijn de functie om jou te laten weten dat je voorzichtig moet zijn. Maar als na 3 maanden de plek waar je pijn hebt is genezen, het lichamelijk herstel heeft plaatsgevonden en er geen sprake meer is van dreigende overbelasting of beschadiging, dan heb je chronische pijn. Altijd pijn hebben kan leiden tot een negatieve spiraal, waarbij iemand steeds minder actief wordt.

 

Lichamelijke én psychische factoren

Chronische pijn kan ontstaan door lichamelijk letsel of een andere medische oorzaak, maar chronische pijnklachten kunnen ook ontstaan zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. De aanhoudende pijn kan dan 'psychisch' zijn, maar dat is niet automatisch het geval. Omdat chronische pijn lichamelijke én psychische factoren kan hebben, wordt het gezien als een complex probleem. Voorbeelden van chronische pijn zijn bindweefselspierpijn (fibromyalgie) en whiplash.

Chronische pijn behandeling

Wat te doen bij chronische pijn? Cognitieve gedragstherapie (CGT) is zeer effectief gebleken bij het behandelen van en omgaan met chronische pijn. Leven met chronische pijn vergt doorzettingsvermogen, maar met deze therapie leer je negatieve denkpatronen te veranderen in helpende patronen.

Lees meer over therapie voor mensen die in het dagelijks leven last hebben van verklaarde of onverklaarde chronische pijnklachten.

Vragen of aanmelden

Mail ons als je vragen hebt of als je je aan wilt melden. Aanmelden kan ook via het online aanmeldformulier. Voor deelname heb je een verwijsbrief nodig van je (huis)arts of medisch specialist.

Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) home