De online behandeling van Bob

200+x+200+Shantusha+Shauti.jpg
Op het scherm van de laptop van de Rotterdamse psycholoog Shantusha Chauthi-Bisai verschijnt het gezicht van haar patiënt Bob* (25). Seconden later klinkt zijn stem door de ruimte. “Ik voel me de laatste dagen onrustig en teneergeslagen,” vertelt hij Chauthi vanachter het bureau in zijn Rotterdamse woning. “Eigenlijk sinds ik weer in de collegezaal heb gezeten, want dat vond ik behoorlijk eng.”

Bob is een van de patiënten met een angststoornis die sinds enkele maanden in behandeling is op de digitale poli van PsyQ, die eind vorig jaar geïntroduceerd is. Hij studeert aan de universiteit en is bezig met zijn scriptie, maar zijn angstklachten belemmeren zijn deelname aan hoorcolleges en contact met zijn klasgenoten gaat hij nog liever uit de weg. 

“Zijn sociale angstklachten zijn deels te herleiden naar de operatie die hij een paar jaar geleden heeft ondergaan,” legt zijn psycholoog Shantusha Chauthi-Bisai uit, die hem elke week via de webcam ziet en spreekt. Nee, ze heeft hem nog nooit in het ‘echt’ gezien, maar dat is ook niet nodig want ze heeft via de digitale poli voldoende vat op zijn problemen. “Als gevolg van de operatie was Bob erg misselijk en had hij geen controle over zijn darmen,” vertelt ze. “Daardoor ontstond bij hem de angst dat hij niet op tijd het toilet zou kunnen bereiken en durfde hij zich op een gegeven moment niet meer onder de mensen te begeven. We zien vaker dat relatief onschuldige problemen uiteindelijk kunnen leiden tot een angststoornis, maar in veel gevallen is er nog meer aan de hand.”

Ook in het geval van Bob. Zijn buikklachten zijn niet de enige oorzaak van zijn angststoornis. Door zijn relatief strenge opvoeding ontbreekt het hem soms aan zelfvertrouwen en heeft hij veel bevestiging nodig van anderen. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en als gevolg van zijn angstklachten is hij vaak vermoeid, waardoor hij zich niet in staat voelt om na zijn afstuderen deze zomer fulltime te gaan werken. “Morgen heb ik mijn laatste tentamen en daarna begint de werkelijkheid,” vertelt hij Shantusha, die hem via de webcam bemoedigend toeknikt. “Het zou voor mij een enorme teleurstelling zijn als het me niet lukt om een baan te vinden. Want welke grote bank wil nu iemand in dienst nemen die slechts parttime kan werken?”

Beeldbellen en chatten

Shantusha behandelt Bob nu al enkele maanden via de digitale poli, een samenwerking tussen Parnassia Groep en Sense Health. Hun contact vindt niet plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen en chatten. De app NiceDay helpt hen daarbij. Shantusha: “NiceDay geeft inzicht in het gedrag van Bob en welke gevoelens daarbij horen. Daarnaast ondersteunt de app hem in het behalen van zijn doelen en faciliteert het onze communicatie. Als hij merkt dat het niet goed gaat, kan hij op dat moment contact zoeken met mij. En wanneer ik zie dat een Bob het lastig heeft, kan ik direct in actie komen.”

Exposure-opdrachten

De voordelen van de digitale poli zijn groot, ziet ook psycholoog en specialismeleider Anja Greeven. “Ik denk dat de behandelingen via de digitale poli heel ondersteunend zijn. Voorheen zagen wij onze patiënten 45 minuten per week op een vast tijdstip in een vast gebouw en deden we exposure-opdrachten met ze; dus letterlijk de situaties opzoeken waar ze bang voor zijn. Het is natuurlijk de vraag of we deze opdrachten goed kunnen vertalen naar de thuissituatie. Die is volstrekt anders dan de situatie in een behandelkamer. De digitale poli ondersteunt heel erg in de exposure-oefeningen op hún moment in hún situatie en in hún context.  Dat is heel erg relevant omdat uit onderzoek blijkt dat het aantal patiënten dat een terugval krijgt best groot is als de behandeling is afgerond. Er moet nog veel onderzocht worden, maar ik vind de digitale poli erg veelbelovend.”

Bob is in ieder geval lovend over zijn (digitale) behandeling. De exposure-opdrachten die Shantusha hem geeft vindt hij niet altijd makkelijk, maar daarvoor is hij tenslotte ook in behandeling.

Meer ervaringsverhalen?

Meer ervaringsverhalen?

Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen.

Bekijk alle ervaringsverhalen