Verpleegkundig specialist Marie Louise: 'Dankzij beeldbellen is de cliënt tóch heel dichtbij'

pdf
verpleegkundig-specialist-marie-louise-online-behandelaar.jpg

Toen verpleegkundig specialist Marie Louise Seelen van haar manager de vraag kreeg of zij wilde starten met digitaal behandelen, was ze niet direct enthousiast. Bang voor het ontbreken van ‘écht cliëntencontact’ zei ze in eerste instantie ‘nee’. Haar scepsis verloor het echter van haar nieuwsgierigheid en inmiddels ziet ze haar cliënten één dag in de week via het scherm van haar laptop. “Dankzij beeldbellen is de cliënt tóch heel dichtbij”.

Tijdens haar jaargesprek vertelde Marie Louise haar manager dat ze wel open stond voor ‘iets nieuws’, maar dat ze een jaar later deel zou uitmaken van het online team van PsyQ had ze niet gedacht. Online behandelen sprak haar namelijk totáál niet aan. “Dat kwam vooral omdat ik me niet eerder in het concept digitaal werken en online behandelen verdiept had,” verklaart Seelen. “Ik vreesde voor een niet-gebruiksvriendelijke applicaties en een slechte verbinding. Bovendien vroeg ik me af wat ik precies kon bijdragen, want ik deed (en doe nog steeds) voornamelijk medicatie-consulten en die zaten toen nog in het beginstadium.”

Een actieve bijdrage en gemotiveerde instelling van de cliënt is een vereiste bij een online behandeling.”

Dicht op het gezicht

Haar vrees voor het ontbreken van écht contact met haar cliënten bleek onterecht. Marie Louise: “Het bijzondere is dat je via beeldbellen iemands gezicht heel dichtbij ziet, waardoor de mimiek goed zichtbaar is en iemand toch heel dichtbij is. En wat betreft het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de cliënt merk ik ook geen verschil.” Wat uiteraard wel een groot voordeel is, zo vindt Marie Louise, is de andere setting waarin de cliënt zich bevindt. “Je ziet diegene nu in zijn of haar eigen omgeving. Dat is een voordeel, want het vergemakkelijkt het oefenen met bepaalde opdrachten. Aan de andere kant krijg je ook te maken met zaken waar je voorheen niet mee bezig was, zoals: waar zit iemand? Hoe is iemand gekleed? Zijn er andere mensen in de ruimte? Ligt iemand in bed of zit hij op de bank? Het is belangrijk dat je daar afspraken over maakt. Het is niet de bedoeling dat iemand half aangekleed achter het scherm zit of overduidelijk net uit bed komt. Een actieve bijdrage en gemotiveerde instelling is een vereiste bij een online behandeling.”

Voor- en nadelen

Behalve het zien van de cliënt in zijn of haar thuissituatie, zitten er nog meer voordelen aan online behandelen, vindt Marie Louise. “Het is nu mogelijk om een grotere groep mensen te bedienen dan voorheen. Denk bijvoorbeeld aan moeders met kleine kinderen die geen oppas hebben. Het enige nadeel is dat ik soms het gevoel heb dat cliënten, nu ze niet meer naar een locatie hoeven te komen, wat gemakkelijker over gemaakte afspraken denken. Ze nemen de telefoon bijvoorbeeld niet op of bellen te laat in.”

Nieuwe ideeën

Marie Louise heeft haar plek bij PsyQ Online inmiddels helemaal gevonden en raadt het ook haar (twijfelende) collega’s aan. “Het geeft mij de ruimte om flexibeler te kunnen werken, zowel qua werkplek als qua werktijden. En dat bevalt me goed. In de toekomst zou ik zeker meer uren bij PsyQ Online willen werken en ik heb volop ideeën die ik binnenkort wil pitchen. Online behandelen is echt de toekomst.”

Marie Louise Seelen werkt sinds 2005 als verpleegkundig specialist op de afdeling Stemmingsstoornissen van PsyQ in Den Haag. Ze houdt zich vooral bezig met medicatieconsulten en geeft daarnaast interpersoonlijke psychotherapie. Sinds 2019 werkt ze één dag per week bij PsyQ Online.

Over online behandeling

Over online behandeling

Bij PsyQ kunnen volwassenen met angst-, traumatische-, depressieve- en ADHD klachten een (gedeeltelijke) online behandeling volgen.

✔ Deskundige zorg

✔ Hulp (is) dichtbij

✔ Veilig en vertrouwde omgeving vanuit huis

✔ Behandeling op jouw voorkeuren afgestemd

Werken als online behandelaar

Werken als online behandelaar

✔ Flexibel werken combineren met jouw privéleven? 

✔ Werken waar en wanneer je maar wilt? 

✔ Onderdeel zijn van een specialistisch team en werken volgens de laatste inzichten? 

✔ Wetenschappelijk onderzoek en innovaties direct toepassen in je behandelplannen?