Groepsbehandeling

Groepsbehandeling

pdf

Meer+informatie+over+groepsbehandeling.png

Binnen de expertisecentra van PsyQ zijn er gespecialiseerde groepsbehandelingen voor mensen met anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge-eating.

Niet elke vestiging van PsyQ biedt deze behandelingen. Neem daarom voor aanmelding contact op met de vestiging van jouw voorkeur om de mogelijkheden te bespreken.

De behandeling voor de eetbuistoornis (binge-eating) bestaat uit een groepsprogramma van 2 uur per week. Deze groepstherapie duurt gemiddeld 6 maanden.

Het doel van de behandeling is om jouw eetbuien terug te dringen. Daarnaast besteden we aandacht aan jouw zelfbeeld en manieren om anders om te leren gaan met emoties. Begeleiding door een diëtiste is een vast onderdeel van het groepsprogramma.

Fasegroepen Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa

Eerste Fase-groep

Dit is een groepsprogramma van 2 dagdelen per week voor mannen en vrouwen met ernstige klachten die horen bij anorexia of boulimia nervosa.
Het programma duurt ongeveer 3 maanden. De klachten zijn zodanig dat het dagelijks leven er door wordt overheerst. Als een groepsbehandeling geadviseerd wordt, dan start de behandeling vaak met deelname aan deze groep.

In deze groep wordt uitleg gegeven over de eetstoornis en wordt onderzocht wat de factoren zijn die de eetstoornis in stand houden. Daarnaast wordt een start gemaakt het het herstellen van de voedingstoestand.

Derde Fase-groep

Dit groepsprogramma is vaak het vervolg op de eerste fase-groep en is ook verspreid over 2 of meer dagdelen in de week. Je volgt een intensief programma, dat zo'n 6 maanden duurt, in verschillende groepen.

De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen, zoals voedingsmanagement, psychotherapie  en psychomotorische therapie. Begeleiding door de diëtiste is onderdeel van het programma. In deze fase onderzoeken we samen hoe de eetstoornis in je leven is gekomen en wat er moet gebeuren om de eetstoornis helemaal onder controle te krijgen en te houden.

Als na, of soms tijdens, de groepsbehandeling nog verdere hulp nodig is, bijvoorbeeld omdat er sprake is van angst, depressie, persoonlijkheidsproblematiek of traumatische klachten, kan behandeling voor deze problemen ook individueel naast de eetstoornis behandeling worden aangeboden.

Soms is ondanks de ernstige klachten een groepsbehandeling niet haalbaar of wenselijk. In die situaties is het mogelijk een individuele behandeling te volgen.