Voedingsstoornissen

Voedingsstoornissen

Informatie+over+anorexia+bij+PsyQ.png

De term voedingsstoornissen is een overkoepelende term voor stoornissen die te maken hebben met verstoord eetgedrag. Dit verstoorde eetgedrag wordt vaak bij jonge kinderen gezien, kan blijven voortduren in de adolescentie en volwassenheid, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.

PsyQ behandelt 3 soorten voedingsstoornissen.

Soorten voedingsstoornissen

  • Pica eetstoornis: de pica eetstoornis is een vrij zeldzame stoornis gekenmerkt door het eten van producten die niet bedoeld zijn om te consumeren. Dit kunnen dingen zijn zoals zand, krijt, haar, verf, e.a.
  • Ruminatiestoornis: deze stoornis is vrij  zeldzaam en wordt gekenmerkt door het herhaaldelijk opbraken en herkauwen van voedsel.
  • ARFID: de voedingsstoornis ARFID staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, in het Nederlands een vermijdende/restrictieve (beperkte) voedselinnamestoornis. Het belangrijkste kenmerk is een beperkt of restrictief eetpatroon, met als gevolg een ernstig tekort aan belangrijke voedingsstoffen, wat kan leiden tot gewichtsverlies of problemen in de sociale omgang. Bij deze stoornis is in tegenstellig tot anorexia nervosa het lichaamsbeeld normaal.

Behandeling

Voedingsstoornissen vragen een specifieke aanpak gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De behandeling is sterk geïndividualiseerd.