ARFID eetstoornis
ARFID eetstoornis
ARFID
‘Toen ik jong was, keken mensen best wel raar naar het fenomeen moeilijk eten en kokhalzen tijdens het eten. Nu is er wel degelijk een goede behandeling voor’
- ervaringsdeskundige Edward
De afkorting ARFID staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. In het Nederlands betekent dit vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis. Als je ARFID hebt, mijd je dus bepaalde soorten voedsel. Deze stoornis maakt het voor jou dan ook moeilijk om bijvoorbeeld uit eten of op vakantie te gaan. Hierdoor kan je in een (sociaal) isolement terechtkomen, of depressieve gevoelens ontwikkelen.
Kenmerken ARFID
ARFID is niet te vergelijken met eetstoornissen als anorexia of boulimia, omdat je bij deze voedingsstoornis niet bewust met je gewicht bezig bent. Kenmerken van de ARFID voedingsstoornis zijn:
- Je weigert om voedsel met een bepaalde smaak, kleur of textuur te eten
- Je hebt geen eetlust
- Je kind groeit niet goed
- Je wordt dunner omdat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt
- Je wordt dikker omdat je voornamelijk ongezond voedsel eet
- De vitamine- en mineralenhuishouding in je lichaam is niet in orde
- Je hebt last van psychosociale problemen
Oorzaak ARFID
Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van deze voedingsstoornis. Vaak is er sprake van meerdere problemen. Als je behandeld wilt worden voor ARFID, kijken wij naar het totaalplaatje, en niet alleen naar je eetgedrag.
Mogelijk oorzaken van ARFID zijn:
- Een traumatische ervaring: je hebt je misschien ooit verbrand aan voedsel of het gevoel gehad dat je stikte nadat je jeverslikt had
- Erfelijke factoren: misschien komen er eetstoornissen voor in je familie
- Persoonlijke factoren: door hypergevoeligheid in je mond, kunnen bepaalde smaken als te sterk worden ervaren.
- Een allergie of voedselintolerantie
- Een ontwikkelingsstoornis
- Emotionele en relationele problemen waardoor je afwijkend eetgedrag ontwikkelt
ARFID behandeling
Zoals gezegd zijn er vaak meerdere oorzaken voor het ontstaan van een voedingsstoornis. Dat geldt ook voor ARFID. Als je besluit bij ons in behandeling te gaan dan kijkt jouw behandelaar naar alle achterliggende oorzaken van het ontstaan van jouw voedingsstoornis. Aan de hand daarvan wordt een behandeling op maat voor jou samengesteld.
Meer over voedings- en eetstoornissen?
Naast ARFID behandelen we binnen PsyQ ook de voedingsstoornissen PICA en ruminatiestoornis. Daarnaast behandelen we verschillende soorten eetstoornissen, zoals: anorexia nervosa, boulimia nervosa en orthorexia nervosa. Meer weten over andere eetstoornissen, de symptomen en de behandeling?