Ervaringsverhaal Mandy

Mandy: 'Ik leidde eigenlijk een soort dubbelleven' 

pdf

Mandy: 'Ik leidde eigenlijk een soort dubbelleven' 


Mandy (30) maakte op jonge leeftijd al veel mee. Zo werd ze op haar 15e slachtoffer van grooming. Later kon ze haar verhaal met niemand delen en heerste er gevoelens van schaamte en walging. Door het jarenlang opkroppen van deze gevoelens ontwikkelde Mandy een dissociatieve stoornis en PTSS. Bij PsyQ ging ze met haar klachten aan de slag. 

Mandy liep tegen klachten aan waarvan ze zelf niet wist wat het was. Ze had last van nachtmerries, paniekaanvallen en herbelevingen. Ook had Mandy last van klachten waarbij ze bijvoorbeeld als ze wakker werd ze niet meer wist hoe ze haar arm of been moest bewegen, zich afvroeg of haar lichaam nog wel van haar was en als de spanningen opliepen ze zich zo gescheiden voelde van haar lichaam dat ze zich afvroeg of ze er nog wel was.  

Ze was altijd al een dromer, dus ze dacht dat het dagdromen waren, maar tijdens de behandeling kreeg dit een naam. Ze had last van dissociaties. ‘Het was zo'n geruststelling dat het een naam had. Je bent niet gek. Dat wat ik heb met mijn lichaam en dat ik af en toe afwezig en niet meer bereikbaar ben, is dus verklaarbaar', vertelt Mandy. 'En er was gelukkig wat aan te doen, want er zijn genoeg tools om er mee om te gaan.’ Er werd Mandy ook verteld dat haar klachten niet minder zouden worden als ze de dingen uit het verleden, die haar klachten veroorzaakte, niet zou gaan aanpakken.  

Terug naar het verleden 

Ze moest zich dus gaan openstellen en uiten om met haar klachten aan de slag te kunnen. ‘Ik was vroeger een heel stil en onzeker meisje. Op de basisschool werd ik veel gepest. Kinderen vonden me lelijk en maakte me belachelijk vanwege mijn neus, waardoor ik last had van een laag zelfbeeld', vertelt Mandy. ‘Ik groeide op in een onrustige en onstabiele thuissituatie waar er veel speelde. Deze situatie maakte mij erg ongelukkig en ik vond het leven op dat moment ook niet meer zo leuk.’  

'Hij was zo lief dat ik me niet voor kon stellen dat hij zou liegen of slecht zou zijn'

Mandy, destijds 15 jaar, ging daarom op een andere manieren op zoek naar dingen waar zij wel gelukkig van werd. Mandy: ‘Op internet leerde ik een 29-jarige man kennen. Hij was heel lief, begripvol en we hadden een bijzondere connectie met elkaar. Het voelde heel goed en hij was er altijd voor me. Hij was zo lief dat ik me niet voor kon stellen dat hij zou liegen of slecht zou zijn, ondanks dat ik het gevoel had dat hij ouder was dan hij voordeed.’ Mandy was zo verliefd en voelde zich veilig bij hem. Totdat ze ook zijn andere kant leerde kennen en erachter kwam dat hij 41 bleek te zijn. Ze was in een onveilige en ongezonde situatie terecht gekomen, welke ook wel omschreven wordt als ‘Grooming’.  
 
‘Niemand mocht van ‘ons geheimpje’ weten en ik leidde eigenlijk een soort dubbelleven', vertelt Mandy. ‘Er was een ongezonde seksuele relatie ontstaan, omdat ik dacht dat het erbij hoorde. In die tijd ben ik als het ware in tweeën gescheurd en mezelf echt verloren. Deze situatie heeft mij echt kapot gemaakt.’ 

‘Ik raakte ervan overtuigd dat ik walgelijk was'

Sociaal netwerk eerste stap naar hulp 

Toen Mandy los raakte van deze situatie was ze 21 jaar en was er geen ruimte om te praten over wat er was gebeurd. ‘Ik raakte ervan overtuigd dat ik walgelijk was, waardoor mijn schaamte nog veel groter werd en ik alles van binnen ben gaan opkroppen', legt Mandy uit. Alle negatieve gedachten zorgden ervoor dat ze toen geen hulp durfde te vragen en andere dingen ging zoeken waar ze energie van kreeg. Mandy: ‘Ik ben toen eerst gaan proberen om te werken, maar dat lukte niet. Ik liep compleet vast vanwege onzekerheid, paniekaanvallen en de slechte nachtrust. Wekelijks ging in naar de huisarts voor mijn onverklaarbare lichamelijk klachten. De huisarts verwees mij naar de POH-GGZ. Toen heb ik verschillende soorten hulp gekregen van verschillende hulpverleners en instanties, maar allemaal wisten zij niet tot de kern te komen, bijvoorbeeld omdat ze mij teveel onder druk zette om te praten en ik hierdoor juist afhaakte.

Na deze ervaringen weigerde ik hulp en wilde ik het zelf gaan oplossen. Ik ben altijd al een studiebol geweest, dus ik dacht: ik ga studeren op mijn eigen tempo. Hier leerde ik klasgenoten kennen, leerde ik dat mensen niet eng waren, kreeg ik vertrouwen, vriendinnen en bouwde ik een sociaal netwerk op van mensen die mij mochten. Dit gaf zelfvertrouwen en liet mij inzien dat ik niet raar was en dat niet iedereen van mij walgde. Door dat sociale netwerk werd ik sterker. Maar praten over mijn verleden durfde ik nog steeds niet, uit angst om mensen kwijt te raken.’ Pas een aantal jaar later durfde ze, met steun van haar huidige man, hulp te vragen. 

‘Mijn allereerste behandelaar straalde veel kalmte en rust uit en vertelde mij dat ik me niet hoefde te schamen'

Open en eerlijk aan de slag met klachten 

Zo kwam Mandy bij PsyQ terecht. Mandy: ‘Mijn allereerste behandelaar straalde veel kalmte en rust uit en vertelde mij dat ik me niet hoefde te schamen. Dat wat ik ook had meegemaakt ze me niet zou veroordelen. Dat gaf voor mij toen echt de doorslag. Toen durfde ik me een beetje open te stellen. Ik vertelde haar eerst een klein deel van mijn verhaal. Er werd totaal niet oordelend of walgend gereageerd en mijn behandelaar zei niets beangstigends, waardoor ik steeds opener en eerlijker durfde te zijn. De klachten werden hierdoor ook minder, omdat ik mij eindelijk kon uiten en aan de slag kon gaan met mijn klachten.’  

Mandy heeft veel gesprekken gehad, waarin onder andere gebruik werd gemaakt van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) om haar angstige gedachten om te zitten in positieve, helpende gedachten en EMDR voor haar nachtmerries. ‘We hebben eerst veel gewerkt om de basis, het vertrouwen, weer op orde te krijgen, zodat ik kon inzien dat de situatie niet mijn fout is en ik mij niet hoefde te schamen', legt Mandy uit. ‘Daarna zijn we aan de slag gegaan met tools: wat kan je doen als je in dissociatie raakt, wat kan je doen als je een herbeleving krijgt, wat kan je doen als je in de supermarkt een paniekaanval krijgt? Allerlei handvatten om zelf toe te passen om in het hier en nu te blijven.’ 

Nog niet zo heel erg lang durft Mandy er ook met haar omgeving over te praten. Hierin heeft een vriendin haar enorm gesteund. ‘Deze vriendin rende niet hard weg toen ik voorzichtig begon te praten, maar ze was er voor me en zei dat ze alleen maar veel respect voor me had.’ Vertelt Mandy. Dit was het begin van openheid naar haar sociale omgeving.

'Ik ben dankbaar dat ik deze hulp heb kunnen krijgen!’

Een nieuwe fase 

De klachten van Mandy zijn heel erg afgenomen en ze heeft veel minder last van paniekaanvallen en nachtmerries. Op dit moment is Mandy in de afrondende fase van haar behandeling en heeft zij alleen nog gesprekken en een laatste EMDR-sessie om de laatste nachtmerrie aan te pakken. Daarna kijkt zij uit naar een nieuwe fase. Mandy: ‘Ik kijk er naar uit dat ik het kan afsluiten en verder kan. Het heeft me zoveel gebracht en ik kijk er met een goed gevoel op terug. Ik ben dankbaar dat ik deze hulp heb kunnen krijgen!’ Inmiddels is Mandy trotse moeder van drie kinderen en geniet zij van het ouderschap. Na de zomer start Mandy voor haar opleiding toegepaste psychologie met een stage binnen Parnassia Groep bij Brijder Ouder en Kind waar ze haar ervaringsdeskundigheid ook in kan zetten. Na het afronden van haar opleiding hoopt ze op universitair niveau door te kunnen studeren op gebied van Psychologie en haar ervaringsdeskundigheid kan blijven inzetten. Tot die tijd blijft ze doen waar ze energie van krijgt: genieten van haar gezin, studeren en een aantal dagen werken voor haar eigen bedrijf in zwangerschapsbaden. 

Meer ervaringsverhalen - juli

Meer ervaringsverhalen?

Dit ervaringsverhaal is gepubliceerd in juli 2021. Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen
 
Bekijk alle ervaringsverhalen 

De 3 tips van Mandy

De boekentips van Mandy

De boekentips van Mandy

Mandy tipt 3 boeken die haar hielpen inzicht te krijgen in haar dissociatieve stoornis en PTSS.