Persoonlijkheidsstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)

Symptomen

Persoonlijkheidsstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)

pdf
persoonlijkheidsstoornis+mono.png

De persoonlijkheidsstoornis die het meest voorkomt is de persoonlijkheidsstoornis Niet Anders Omschreven (NAO). Mensen die deze diagnose krijgen vertonen vaak kenmerken van verschillende persoonlijkheidsstoornissen door elkaar.

Iemand met een persoonlijkheidsstoornis NAO heeft bijvoorbeeld drie kenmerken van een antisociale persoonlijkheidsstoornis, drie kenmerken van een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis en drie kenmerken van een schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Drie kenmerken per persoonlijkheidsstoornis is te weinig om, in dit voorbeeld, te kunnen spreken van een antisociale, dwangmatige of schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Maar zodra alle kenmerken bij elkaar worden opgeteld is er toch sprake van persoonlijkheidsproblematiek. Dit noemen we de persoonlijkheidsstoornis NAO.

Binnen een persoonlijkheidsstoornis NAO zijn veel variaties mogelijk. Ook als iemand vooral persoonlijkheidskenmerken heeft die niet bij een specifieke persoonlijkheidsstoornis passen, wordt gesproken van de NAO persoonlijkheidsstoornis. Net als bij andere persoonlijkheidsstoornissen moet iemand duidelijk lijden onder de klachten en moet de stoornis negatieve gevolgen hebben voor het functioneren in werk en relaties.

Kenmerken persoonlijkheidsstoornis NAO Zoals hierboven al besproken zijn er geen specifieke kenmerken die bij de NAO persoonlijkheidsstoornis horen. Iemand met deze persoonlijkheidsstoornis kan kenmerken van verschillende persoonlijkheidsstoornissen door elkaar hebben of heeft algemene kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis, zoals:

  • belemmerende patronen, gevoelens en gedachten
  • problemen met het dagelijks functioneren

Persoonlijkheidsstoornis NAO behandeling Psychotherapie is bewezen effectief als persoonlijkheidsstoornis NAO behandeling. Deze therapie kan helpen om de diverse verschijnselen van de persoonlijkheidsstoornis NAO te verminderen. De therapeut richt zich met name op communicatieve vaardigheden, het opbouwen van zelfvertrouwen en een betere sociale interactie. Voor een overzicht van alle persoonlijkheidsstoornis NAO behandelingen kun je terecht op de website van onze partner PsyQ.