Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Symptomen

Meer+informatie+over+paranoide+ps+bij+PsyQ.png

Het is voor iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis heel moeilijk om zich te ontspannen en open te staan in contact met anderen. Mensen met deze stoornis zijn eigenlijk altijd angstig en op hun hoede, zelfs als ze iemand langer kennen. Ze zijn continu bezig met het inschatten van de situatie en kijken voortdurend ‘de kat uit de boom’.

Dit gedrag is beter te begrijpen wanneer we beseffen dat iemand met een paranoïde persoonlijkheid een innerlijke overtuiging heeft ontwikkeld die zegt dat andere mensen niet te vertrouwen zijn. Mensen met deze stoornis gaan gebukt onder de gedachte dat alles wat je over jezelf laat weten, tegen je gebruikt zal worden. Ze ontdekken vaak ook verborgen bedreigingen of beledigingen in wat andere mensen zeggen of doen.

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis symptomen

Mensen met een paranoïde persoonlijkheid zijn doorgaans ook erg kritisch en hebben veel tijd nodig om mensen te vergeven die hen, in hun ogen, beledigd of gekleineerd hebben. Ze kunnen op dit soort momenten ook ineens uit hun slof schieten. Dit alles kost veel energie en mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zullen zich dan ook het meest op hun gemak voelen wanneer er niemand in de buurt is. Mensen die lijden aan deze stoornis hebben vaak een kleine vriendenkring en blijven vaker zonder partner dan anderen. Een relatie met iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis is meestal ook erg zwaar omdat de partner er vaak van verdacht wordt ontrouw te zijn. 

Zo kan het voorkomen dat iemand met een paranoïde persoonlijkheid zijn of haar verantwoordelijkheden (zoals werk) verwaarloost om de activiteiten van de partner te controleren. Door hun kritische en achterdochtige instelling is het voor mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis ook moeilijk om samen te werken. Ze zullen daarom vaker dan gemiddeld moeilijkheden ervaren in het functioneren op hun werk.

Behandeling paranoïde persoonlijkheidsstoornis

In onze behandeling voor persoonlijksheidsstoornissen zijn we vaak in groepsverband bezig, maar ook individuele gesprekken maken vaak deel uit van onze behandeling. De behandeling richt zich op achterdocht, angst en afstandelijkheid in het contact met anderen. Meer over behandelingen persoonlijksheidsstoornis >

Persoonlijkheidsstoornis test

Heb je last van symptomen zoals hier beschreven en wil je weten of je een persoonlijkheidsstoornis hebt? PsyQ heeft helaas nog niet de beschikking over een specifieke test voor een paranoïde persoonlijkheidsstoornis, maar je kan wel onze onze persoonlijkheidsstoornis test invullen. De uitkomst van de test krijg je meteen. Let op: je kunt niet en mag niet zelf de diagnose stellen. Raadpleeg eerst je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen.