Borderline persoonlijkheidsstoornis

Symptomen

Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis toont een grote verscheidenheid aan symptomen en gedragingen die bij dit ziektebeeld passen. Het lijkt soms wel of iemand met deze persoonlijkheidsstoornis twee persoonlijkheden heeft.

Wanneer u een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, voelt u zich vaak niet in balans, maar erg instabiel en kunt u (ook voor uzelf) soms onvoorspelbaar reageren. U voelt zich vaak snel afgewezen en bent bang om door mensen die belangrijk voor u zijn in de steek gelaten te worden. U kunt sterk emotioneel reageren als dat dreigt te gebeuren. 

Borderline test

Hebt u last van borderline symptomen en wilt u weten of u een persoonlijkheidsstoornis hebt? PsyQ heeft helaas nog niet de beschikking over een borderline test, maar u kunt wel onze onze online persoonlijkheidsstoornis test invullen. De uitkomst van de test krijgt u direct. Houd er rekening mee dat u nooit zelf de diagnose borderline mag stellen. Raadpleeg eerst uw arts.Hij of zij kan u doorverwijzen naar PsyQ.

Vriendschappen en relaties

Een belangrijk kenmerk van borderline is dat u mensen op afstand houdt. U kunt last hebben van wantrouwen naar andere mensen toe en u laat u misschien door niemand echt kennen. Het is voor iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis dan ook niet makkelijk om vriendschappen en relaties te behouden. Eigenlijk was dit al zo toen u jong was.

Hevige emoties

Met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt u doorgaans weinig grip op uw emoties: de kleinste aanleiding kan u erg raken en bijvoorbeeld onredelijk boos maken, zo boos dat u zin hebt om met dingen te gooien. Anderen vinden dan soms dat u overdrijft of te gevoelig reageert en zelf snapt u vaak ook niet goed waarom u emotioneel reageert. 

Zelfbeschadiging

Uw gevoeligheid maakt ook dat u soms impulsief reageert en dat u bijvoorbeeld dingen doet die schadelijk zijn voor uzelf of voor anderen. Zoals roekeloos autorijden of middelenmisbruik. Ook kan het voorkomen dat u uzelf snijdt of op een andere manier beschadigt. Liever die pijn dan die leegte en pijn van binnen voelen.

Meer borderline symptomen

Soms lijkt u juist onaangeroerd door gebeurtenissen die mensen doorgaans erg van streek zouden maken. Op dat soort momenten voelt u zichzelf eerder vlak en gevoelloos. U weet soms niet meer wie u nu eigenlijk bent en wat u voelt. Het lijkt soms wel of u twee persoonlijkheden heeft.

Stress en depressie

Wanneer uw gevoelens en het idee over wie u bent steeds alle kanten op gaan, kost dat veel energie en stress. Mensen met een borderline persoonlijkheidstoornis hebben dan ook vaak stress gerelateerde lichamelijke klachten en angststoornissen.

Twee of meer persoonlijkheidstoornissen

Ongeveer eenderde van de mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft minimaal één andere persoonlijkheidsstoornis. Mensen met deze stoornis hebben ook vaker dan anderen een posttraumatische stress stoornis (PTSS) of een eetstoornis zoals boulimia. Verder hebben mensen met een borderline persoonlijkheidstoornis vaak last van somberheidklachten.

Ook blijkt uit onderzoek dat mensen met deze stoornis een veel grotere kans op misbruik van alcohol of andere middelen hebben dan anderen. Een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft vaak ook een negatieve invloed op uw lichamelijke gezondheid. Denk maar eens aan lichamelijke problemen door middelenmisbruik of veel wisselende seksuele contacten.