ADD symptomen en kenmerken

ADD bij volwassenen

pdf
Testen+en+meer+informatie+over+ADHD+bij+PsyQ.png

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. ADD is een subtype van ADHD. Officieel wordt ADD aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend onoplettendheidtype genoemd. Er is sprake van een verminderde concentratie.

ADD bij volwassenen komt regelmatig voor, maar het is maar 10 – 15 procent van de hele groep van mensen met ADHD. Het komt meer bij vrouwen voor en in mindere mate bij mannen. Mensen met ADD komen dromerig over, maar hebben een hoofd vol gedachten. Ze zijn overgevoelig voor uitwendige prikkels en trekken zich regelmatig terug om opgedane ervaringen te verwerken. Bovenstaande ADD symptomen en ADD kenmerken komen vrijwel altijd voor bij mensen met ADD. 

ADD symptomen volwassenen

In een groep voelen mensen met ADD symptomen zich vaak niet op hun plek omdat er te veel prikkels binnenkomen. Ze zijn onzeker en hebben zich vaak vanaf hun kinderjaren al anders gevoeld. Velen zijn vroeger gepest op school.

Overige ADD kenmerken bij volwassenen

  • vergeetachtig en chaotisch door een slecht kortetermijngeheugen
  • slecht overzicht in tijd hebben
  • moeite met prioriteiten stellen
  • meer behoefte aan slaap
  • heel precies en grondig in denken en handelen
    • dit kan leiden tot breedsprakigheid en dwangmatig gedrag
  • moeite met het uiten van gevoelens
  • moeite met snel en adequaat reageren op onverwachte gebeurtenissen door vertraagde informatieverwerking.

Hyperfocus bij ADD

Enerzijds hebben mensen met een ADD een rustig, stressarm leven nodig om alles te kunnen overzien. Als het echter te saai wordt, raken ze ongemotiveerd, traag en moe. Zij zoeken om deze reden ook vaak de spanning op. Bij inspiratie of spanning kunnen mensen met ADD symptomen in een hyperfocus raken door een toestroom van dopamine in de hersenen. Ze kunnen net als mensen met ADHD tijdelijk wat hyper overkomen.

ADD vrouwen

De kennis over ADD bij vrouwen is beperkt, omdat vrouwen met ADD tot een minderheid behoren ten opzichte van vrouwen en mannen met ADHD. Toch komt ADD vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar de diagnose ADD wordt alleen niet snel gesteld. Deze ADD vrouwen weten hun ADD stoornis echter goed te verhullen door gebruik te maken van hun hoge intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen. Het resultaat is echter steeds vaker lichamelijke en emotionele uitputting op volwassen leeftijd. Dit komt vooral voor bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. De ADD diagnose wordt dus vaak pas later gesteld. Veel vrouwen worden pas voor het eerst gediagnosticeerd in de menopauze. 

Lees meer over Vrouwen en ADHD


ADD test volwassenen

Er bestaat geen specifieke ADD zelftest. PsyQ heeft wel de beschikking over een algemene ADHD test. Deze kun je hier invullen.