ADHD bij volwassenen
ADHD bij volwassenen
ADHD bij volwassenen
De diagnose ADHD wordt niet altijd al op jonge leeftijd gesteld, maar ADHD begint wel in de kindertijd. Vaak vallen kinderen op vanwege hun hyperactieve gedrag en impulsiviteit. Er zijn veel volwassenen die ook op latere leeftijd klachten houden. Bij volwassenen staan aandachts- en concentratieproblemen meer op de voorgrond.
ADHD symptomen
Mensen met ADHD hebben vaak last van wisselende stemmingen en prikkelbaarheid. 3 op de 4 mensen heeft naast ADHD nog last van een andere stoornis, bijvoorbeeld een slaapstoornis, angststoornis, stemmingsstoornis, autisme, verslaving of persoonlijkheidsstoornis.
Als jouw aandacht-en concentratieproblemen duidelijk aanwezig zijn, maar er weinig of geen sprake is van hyperactiviteit, is het zinvol om je te laten testen op ADD. ADHD of ADD komt voor bij 3 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking. 85% van de mensen met ADHD heeft de gecombineerde presentatiewijze met alle kernsymptomen en zo een 10 – 15% heeft ADD met alleen aandacht- en organisatieproblemen.
Wil je weten of jouw klachten wijzen op ADHD, doe de zelftest.
Erfelijkheid ADHD
ADHD is vaak erfelijk, in combinatie met omgevingsfactoren en kan daardoor bij meerdere personen in 1 gezin voorkomen. Herken je je in de klachten of problemen van je (klein)zoon of dochter? Of volg je zelf een behandeling van ADHD bij PsyQ en herken je de symptomen bij je kind? Wij bieden ook ondersteuning aan familie en naasten.
ADHD bij vrouwen
ADHD bij vrouwen uit zich anders dan bij mannen, waardoor het herkennen van AD(H)D bij vrouwen vaak lastiger is. De symptomen van AD(H)D bij vrouwen zijn niet perse anders dan bij jongens en mannen, maar het presenteert zich dus wel anders. Hierdoor komt het voor dat AD(H)D bij vrouwen pas op veel latere leeftijd wordt vastgesteld en vrouwen hier dus ook pas veel later hulp bij krijgen dan jongens en mannen. Meer weten over de symptomen van AD(H)D bij vrouwen, de gevolgen van AD(H)D bij vrouwen en onderzoek? Meer over Vrouwen en ADHD.
ADD
ADD is een subtype van ADHD. Mensen met ADD ervaren voornamelijk concentratieproblemen en hebben in mindere mate last van de overbeweeglijkheid die mensen met ADHD wel hebben.
Superbrains app
Bij PsyQ werken we met de Superbrains app. Zowel voor als tijdens je behandeling kan je in deze app aan de slag met jouw doelen en krijg je inzicht in jouw doelen en behandelplan. Ook kan je via de app snel en makkelijk contact opnemen met jouw behandelaar. Je kan met hem chatten of videobellen, bijvoorbeeld wanneer je ergens mee zit. Het is ook mogelijk om een buddy toe te voegen, bijvoorbeeld je partner, een van je ouders, een familielid of je beste vriend(in). Zij kunnen jouw voortgang zien en je motiveren om jouw doelen te bereiken.
Als je bij PsyQ in behandeling gaat, zorgt jouw behandelaar ervoor dat je deel wordt van zijn digitale praktijk. Meer informatie over Super Brains? Kijk op www.superbrains.nl of download de app in de Appstore of via Google Play.
TOPGGz-keurmerk
De afdeling ADHD bij volwassenen en ouderen heeft het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft dit samenwerkingsverband bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.
De TOPGGz-afdeling ADHD bij volwassenen (vanaf 18 jaar) en ouderen (vanaf 55 jaar) is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van ernstige complexe problematiek. Zoals cliënten met ADHD en andere ernstige psychische klachten en sociale problemen.
- PsyQ programma Angststoornissen
- PsyQ Psychotrauma
- PsyQ EDIT Haaglanden
- Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN), de samenwerkende zorgprogramma’s eetstoornissen van Youz, PsyQ (beide Parnassia Groep) en Emergis in Zeeland.
Tevredenheid
Tevredenheid
Luister-, lees en kijktips uitgelicht blok
Lees-, luister- en kijktips
Bekijk onze lees-, luister en kijktips over mentale gezondheid en psychische klachten.
Zorgaanbod per verstiging - dossiers tekst
Ons zorgaanbod verschilt per vestiging. Op onze vestigingspagina vind je welke klachten we op welke locatie behandelen. Filter op klacht en/of locatie om ons zorgaanbod per vestiging te bekijken.
Zorgaanbod per vestiging