ADHD bij volwassenen

ADHD bij volwassenen

pdf
illustratie-adhd-200px.png

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit). ADHD leidt tot levenslange problemen met aandacht of concentratie, moeite met organiseren, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit.

De diagnose ADHD wordt vaak al op jonge leeftijd gesteld. Vaak vallen kinderen op vanwege hun hyperactieve gedrag en impulsiviteit. Er zijn veel volwassenen die ook op latere leeftijd klachten houden. Bij volwassenen staan vooral aandachts- en concentratieproblemen op de voorgrond.

ADHD symptomen

Als jouw aandacht-en concentratieproblemen duidelijk aanwezig zijn, maar er weinig of geen sprake is van hyperactiviteit, is het zinvol om je te laten testen op ADD. ADHD of ADD komt voor bij 1 tot 2,5 procent van de Nederlandse bevolking. Niet alleen mannen kunnen ADHD hebben, ook ADHD bij vrouwen of ADHD bij kinderen komt veel voor.

ADHD bij vrouwen

Mensen met ADHD hebben vaak last van wisselende stemmingen en prikkelbaarheid. Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft naast ADHD nog een andere stoornis, bijvoorbeeld een persoonlijkheid-, angst- of stemmingsstoornis. ADHD kenmerkt zich door de volgende symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Hyperactiviteit
  • Impulsiviteit

Wil je weten of jouw klachten wijzen op ADHD, doe de zelftest.

ADD

ADD is een subtype van ADHD. Mensen met ADD ervaren voornamelijk concentratieproblemen en hebben in mindere mate last van de overbeweeglijkheid die mensen met ADHD wel hebben.

Super Brains

PsyQ en SuperBrains hebben samen een e-Health platform ontwikkeld voor mensen met ADHD of ADD. Rutger den Hollander, ervaringsdeskundige en eigenaar, kwam het het idee voor de Super Brains app. Hij wilde een app maken voor mensen met ADHD, waarmee ze echt geholpen worden. Zodat je niet alleen adviezen krijgt, maar zelf aan de slag kan en vooruitgang ziet.

Super Brains is gemaakt om ervoor te zorgen dat mensen hun oefeningen gaan doen en zo hun doelen bereiken. De behandelaar kijkt met jou mee en helpt, een persoonlijke Super Coach dus.
Als patiënt ben je de baas over jouw behandeling. Jij kiest de doelen waaraan je wil werken, samen met de behandelaar ga je hiermee aan de slag. Het behandelplan is inzichtelijk voor de patiënt, zodat je jouw voortgang ziet. Dat alles op een positieve wijze en met in-game beloningen.

Met Super Brains kan jij het beste uit jezelf halen dankzij de persoonlijke toolbox, habits en coaching. Het doel is je hersenen in de supermodus te krijgen, zodat je optimaal profiteert van jouw eigen unieke talenten. Met Super Brains word jij baas in eigen brains!

TOPGGz-keurmerk

De afdeling ADHD bij volwassenen heeft het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft de afdeling bewezen te voldoen aan strenge criteria. De patiënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de patiënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.

Naast de afdeling ADHD bij volwassenen hebben ook het PsyQ-programma Angststoornissen en Depressie ambulant, team therapieresistente depressie dit TOPGGz keurmerk. Lees meer over dit keurmerk.

Informatiefolder ADHD

Wil je alles nog eens rustig teruglezen, bekijk dan de informatiefolder ADHD.

Tevredenheid

Tevredenheid

Ik geef PsyQ een gemiddeld rapportcijfer 7,8
Ik heb na behandeling geen klachten meer 54,2%
Mijn kwaliteit van leven is aanzienlijk verbeterd 40%