Behandeling chronische pijn

Behandeling ticstoornis

pdf

De behandeling van tics bestaat uit cognitieve gedragstherapie of medicatie (antipsychotica). Beide behandelvormen worden aangeboden, maar gedragstherapie heeft de voorkeur. Hierbij zijn 'habit reversal' en 'exposure en responspreventie' eerste keuze behandelingen voor tics. Dit zijn vormen van individuele behandeling. Voor de behandeling van ticstoornissen is er ook een groepsaanbod.  

Habit reversal

Bij habit reversal leer je om per tic controle te krijgen over de tic. De behandeling bestaat uit een fase van bewustwording van het optreden van de tic, waarna je een zogenaamde onverenigbare respons of tegengestelde beweging leert waarmee je de tic voorkomt of onderbreekt. Je leert bijvoorbeeld om de ogen wijd open te sperren bij oogknipperen of de armen over elkaar heen te slaan bij armbewegingen.

Exposure en responspreventie

Exposure en responspreventie richt zich op alle tics tegelijk. Bij deze methode leer je tics langdurig tegen te houden. Hierdoor wordt het mogelijk de onaangename lichamelijke gewaarwordingen die vaak vooraf gaan aan de tic te leren verdragen. Beide methoden zijn in wetenschappelijk onderzoek effectief bevonden. Ongeveer 2/3 van de cliënten heeft na behandeling minimaal 50% ticreductie.

Thuis oefenen

Bij gedragstherapie is het van belang dat je ook thuis oefent. Op deze manier profiteer je maximaal van de behandeling. Ter ondersteuning van het oefenen thuis kan gebruik worden gemaakt van een ontwikkelde app voor mobiel of tablet: BT-Coach.

Introductiegroep ticstoornissen

Is de diagnose ticstoornis, zoals Gilles de la Tourette, recent bij jou gesteld, heb je last van de tics, maakt het je onzeker of schaam je je ervoor? Dan kan je bij PsyQ ook een online introductie- of psycho-educatiegroep volgen. Het doel van deze groep is om je meer inzicht en begrip te geven over tics en ticsstoornissen, maar ook het vinden van herkenning en erkenning bij groepsgenoten. Aan de hand van uitleg, oefeningen en het uitwisselen van ervaringen krijg je onder andere informatie over tics en ticstoornissen en leer je over mogelijke gevolgen van tics op zelfbeeld, relaties en sociaal contact.    

Ervaringsverhaal Ellen

'Zonder de groepstherapie was ik niet op dit punt geweest. Dat heeft mij erg geholpen met een stuk acceptatie' 

Lees het ervaringsverhaal van Ellen over de individuele- en groepsbehandeling die zij voor haar Tourette bij PsyQ kreeg. 

Het verhaal van Ellen

Waar

Bij PsyQ Nijmegen heeft men zeer ruime ervaring met en kennis over de behandeling van ticstoornissen met bovengenoemde vormen van gedragstherapie. Het is ook mogelijk de behandeling online te volgen middels beeldbellen. Na de intakefase op de vestiging in Nijmegen volg je dan de behandeling vanuit je eigen omgeving. Op deze manier kunnen ook cliënten die verder weg wonen profiteren van een gedragstherapie voor tics. Onderzoek heeft aangetoond dat een behandeling voor tics met behulp van beeldbellen even effectief is als een behandeling op locatie. De introductiegroep ticstoornissen is altijd online. 

Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) home