Ticstoornis
Ticstoornis
Gilles de la Tourette
Een bekend voorbeeld van een ticstoornis is het syndroom van Gilles de la Tourette. Bij het syndroom van Gilles de la Tourette zijn er zowel motorische als vocale tics. Daarnaast is er vaak sprake van bijkomende stoornissen, zoals ADHD en dwangstoornis.
Please enter a valid video URL.
The URL can point to any Facebook, Twitch, Vimeo or Youtube video.
Behandeling
De behandeling van tics bestaat uit cognitieve gedragstherapie of medicatie (antipsychotica). Beide behandelvormen worden aangeboden, maar gedragstherapie heeft de voorkeur. Hierbij zijn 'habit reversal' en 'exposure en responspreventie' eerste keuzebehandelingen voor tics. Deze voorkeursbehandelingen worden aangeboden in de vorm van individuele behandeling. Ook is er voor er groepsaanbod voor de behandeling van ticstoornissen.
Hoe ziet de behandeling voor ticstoornissen eruit?
Habit reversal
Bij habit reversal leer je om per tic controle te krijgen over de tic. De behandeling bestaat uit een fase van bewustwording van het optreden van de tic, waarna je een zogenaamde onverenigbare respons of tegengestelde beweging leert waarmee je de tic voorkomt of onderbreekt. Je leert bijvoorbeeld om de ogen wijd open te sperren bij oogknipperen of de armen over elkaar heen te slaan bij armbewegingen.
Exposure en responspreventie
Exposure en responspreventie richt zich op alle tics tegelijk. Bij deze methode leer je tics langdurig tegen te houden. Hierdoor wordt het mogelijk de onaangename lichamelijke gewaarwordingen die vaak vooraf gaan aan de tic te leren verdragen. Beide methoden zijn in wetenschappelijk onderzoek effectief bevonden. Ongeveer 2/3 van de cliƫnten heeft na behandeling minimaal 50% ticreductie.
Thuis oefenen
Bij gedragstherapie is het van belang dat je ook thuis oefent. Op deze manier profiteer je maximaal van de behandeling. Ter ondersteuning van het oefenen thuis kan gebruik worden gemaakt van een ontwikkelde app voor mobiel of tablet: BT-Coach.
Introductiegroep ticstoornissen
Is de diagnose ticstoornis, zoals Gilles de la Tourette, recent bij jou gesteld, heb je last van de tics, maakt het je onzeker of schaam je je ervoor? Dan kan je bij PsyQ ook een online introductie- of psycho-educatiegroep volgen. Het doel van deze groep is om je meer inzicht en begrip te geven over tics en ticsstoornissen, maar ook het vinden van herkenning en erkenning bij groepsgenoten. Aan de hand van uitleg, oefeningen en het uitwisselen van ervaringen krijg je onder andere informatie over tics en ticstoornissen en leer je over mogelijke gevolgen van tics op zelfbeeld, relaties en sociaal contact.
PsyQ Nijmegen of online via beeldbellen
Bij PsyQ Nijmegen heeft men zeer ruime ervaring met en kennis over de behandeling van ticstoornissen met bovengenoemde vormen van gedragstherapie. Het is ook mogelijk de behandeling online te volgen middels beeldbellen.
Na de intakefase op de vestiging in Nijmegen volg je dan de behandeling vanuit je eigen omgeving. Op deze manier kunnen ook cliƫnten die verder weg wonen profiteren van een gedragstherapie voor tics. Onderzoek heeft aangetoond dat een behandeling voor tics met behulp van beeldbellen even effectief is als een behandeling op locatie. De introductiegroep ticstoornissen is altijd online.
Ik vroeg mij af: ben ik wel Tourette genoeg?
Ellen (26) kreeg op haar 25ste de diagnose Tourette, na jarenlang last te hebben van tics. Bij PsyQ volgde ze groepstherapie en individuele behandeling. "Zonder de groepstherapie was ik niet op dit punt," zegt ze, "het heeft me geholpen met acceptatie."
Ik kan nu per situatie een afweging maken
Rik (20) weet al vanaf jonge leeftijd dat hij last heeft van tics. Hij accepteert zijn tics volledig en schaamt zich hier niet voor. Totdat hij zijn rijbewijs haalt en veel aan het werk gaat. De tics zorgen voor een verminderde focus en gevaarlijke situaties. Dat maakt dat Rik hulp zoekt.