Keuze online behandeling

pdf

Een behandeling bij één van onze vestigingen of een online behandeling? En is een online behandeling wel even goed als een behandeling op locatie? PsyQ deelt de checklist online behandeling: is online behandelen iets voor jou? 10 aandachtspunten op een rij.

Is een online behandeling wat voor jou?

1. Een behandeling volgen overal waar jij maar wilt

Eén van de grootste voordelen van online behandeling is dat je niet naar een locatie hoeft te komen. Je kan zelf kiezen waar je de behandeling volgt. Bijvoorbeeld thuis, maar ook op het werk waar je in een eigen kamer een behandelsessie kunt doen. Ook is het gemakkelijker om tussendoor contact te hebben met je behandelaar. Dit betekent niet dat je behandelaar altijd direct kan reageren, maar je hoeft dan niet te wachten tot de volgende behandelsessie. Kortom: een online behandeling kan je dus overal volgen waar jij maar wilt én je verliest geen reistijd. ‘Je mag even plaats nemen in de wachtkamer’ is verleden tijd!

2. Is een online behandeling net zo veilig als een reguliere behandeling?

Tijdens een online behandeling maak je gebruik van een van de ondersteunende apps NiceDay, Superbrains of platform Minddistrict. In deze apps en in het platform kan je in een beveiligde omgeving contact hebben met je behandelaar en je opdrachten doen. De app is AVG-proof en helemaal veilig bevonden voor ggz-gebruik. Daarnaast gelden voor behandelaren bij een online behandeling dezelfde regels als bij een reguliere face-to-face behandeling wat betreft omgang met gevoelige informatie en (persoons)gegevens. Je kan dus met een gerust hart online alle informatie met jouw behandelaar delen die noodzakelijk is voor jouw behandeling, zonder bang te zijn dat deze informatie ergens op straat komt te liggen.

3. Overstappen als dat nodig is

Mocht je twijfelen of een online behandeling wel bij jou past, dan is het ook mogelijk om het te proberen en te starten met een online behandeling. Mocht na verloop van tijd toch blijken dat een online behandeling niet bij jou past, dan is het mogelijk om over te stappen naar behandeling op locatie.

4. Kennis van computers nodig voor een online behandeling

In de praktijk blijkt dat iedereen die met een smartphone overweg kan ook een online behandeling kan volgen. Onze ervaring is dat een online behandeling niet alleen geschikt is voor jonge mensen, maar dat ook veel ouderen veel baat hebben bij een online behandeling. Een online behandeling is niet moeilijk en vraag geen technische kennis. Het enige wat je nodig hebt is internet en een smartphone. Onze behandelaren en zijn er voor jou en delen een instructie over het gebruik van de app en kunnen jou ook hierbij ondersteunen als nodig.

5. Hoe zit het met persoonlijk contact?

Veel mensen hebben van tevoren het gevoel dat ze tegen een scherm praten en de afstand met een online behandeling te groot is. Echter, niets is minder waar. Veel mensen die een online behandeling doen hebben de ervaring dat een online behandeling intensiever en persoonlijker is. Dat je behandelaar er is op de momenten dat het ertoe doet. Je werkt met de ondersteunende app NiceDay, Superbrains of het platform Minddistrict. Daar registreer je hoe je je voelt, doe je opdrachten en hou je een dagboek bij. Ook heb je contact met je behandelaar via deze omgevingen. Je kan chatten en beeldbellen. Als je bijvoorbeeld merkt dat het niet goed gaat, kan je gemakkelijker contact zoeken met je behandelaar . Doordat jouw behandelaar naar jouw registraties kan kijken, krijg je gerichte feedback op die momenten dat het ertoe doet.

6. Een online behandeling maatwerk?

Onze zorgprofessionals bekijken samen met jou jouw hulpvragen. Samen komen jullie er achter wat jij nodig hebt en welke zorg het best bij jou past. Een online behandeling wordt altijd op jouw voorkeuren afgestemd. Wil je bijvoorbeeld liever een paar keer per week kortere afspraken, dan kan dat. Ook krijg je gerichte ondersteuning en feedback op dagelijkse dingen, op de momenten dat het er voor jou toe doet.

7. Krijg ik wel deskundige en ervaren professionals bij een online benadeling?

Bij een online behandeling word jij behandeld door ervaren zorg professionals uit onze multidisciplinaire team. Zo werken wij onder andere met (GZ-)psychologen, psychiaters en verpleegkundig specialisten. Jouw behandeling wordt gegeven door een vaste behandelaar, die zo nodig extra hulp en expertise van andere behandelaars kan inschakelen. Ook zijn al onze behandelaren die online werken getraind om een online behandeling te kunnen geven. Je kan er dus van op aan gaan dat je altijd met een kundige professional in gesprek gaat!

8. Op jezelf aangewezen bij een online behandeling?

Bij een online behandeling sta je er niet alleen voor. Wel staat of valt de behandeling met jouw inzet en motivatie. Bij volledige zelfhulpprogramma’s haken mensen regelmatig eerder af. Bij online behandeling heb je contact met een behandelaar die je motiveert. Die stuurt je tussendoor berichtjes om je aan te moedigen en is geïnteresseerd in hoe het met je gaat. Op lastige momenten kan hij je motiveren om door te gaan. Hulp (is) dichtbij. Je behandelaar is een knop, chat of videobelletje van je verwijderd.

9. Is er voor elk ziektebeeld een online behandeling beschikbaar?

Momenteel kom je bij PsyQ Online alleen in aanmerking voor een online behandeling als je last hebt van angstklachten, depressieve klachten of traumagerelateerde klachten. Ook is het bij PsyQ mogelijk om voor ADHD een online behandeling te volgen.

10. Verschilt de intakeprocedure voor een online behandeling met die van een reguliere behandeling?

De aanmeldprocedure en de intake voor een online behandeling wijkt niet veel af van de procedures bij een reguliere behandeling. Aanmelden voor een online behandeling kan via het aanmeldformulier of via je huisarts. Als je je aanmeldt bij PsyQ voor een behandeling, kun je op het aanmeldformulier aangeven dat je voorkeur hebt voor een online behandeling. Wij beoordelen of voor jouw zorgvraag, dus de problemen die jij wilt aanpakken, een online behandeling wel de beste aanpak is.

PsyQ Online: hulp voor Depressie, Angst en Trauma

Check! Denk jij na het lezen van deze aandachtspunten dat een online behandeling iets voor jou kan zijn? Hulp krijgen voor je psychische klachten is belangrijk. Je wil je weer beter voelen en stappen zetten om dat voor elkaar te krijgen. Zet deze stap met onze online behandeling. PsyQ Online biedt hulp voor Depressie, Angst en Trauma. Daarmee word je geholpen door een van onze specialist die bij jou past. In een vertrouwde en veilig omgeving. Zodat je uiteindelijk zelf weer de regie krijgt over je mentale gezondheid.

Online hulp voor ADHD

Bij PsyQ kan je naast de online behandeling van PsyQ Online voor Depressie, Angst en Trauma ook online aan de slag als je last hebt van ADHD. Voor het online behandelen van ADHD klachten maakt PsyQ gebruik van de app Superbrains voor Android en Apple. In de Superbrains app stel je zelf doelen en kan je zelf aan de slag en je vooruitgang zien, maar werk je ook met (ervaringsdeskundige)behandelaren aan jouw herstel.

Ervaringsverhalen online behandeling

Lees ook de ervaringsverhalen van (oud)patiënten of behandelaren over onze online behandeling.