Psychodiagnostiek

Psychodiagnostiek

pdf

Meer+info+over+psychodiagnostiek.png

Vaak zal de huisarts goed kunnen inschatten wat er met iemand aan de hand is. Soms is dat niet meteen duidelijk, en is meer informatie nodig. De huisarts kan dan bij PsyQ een psychodiagnostisch onderzoek aanvragen. Door zoveel mogelijk relevante informatie te verzamelen kunnen we jou de best passende behandeling voorstellen.

Psychodiagnostisch onderzoek

Ben je in behandeling bij PsyQ of bij een andere ggz-instelling van Parnassia Groep? En heb je behoefte aan meer informatie over welke behandeling geschikt voor je zou kunnen zijn? Dan kan je via je behandelaar een psychodiagnostisch onderzoek bij ons aanvragen. Het gaat dan altijd om het beantwoorden van een specifieke vraag. 

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • zijn er aanwijzingen voor autisme?
  • wat is iemands intelligentieniveau?
  • zijn er geheugenstoornissen?
  • is er sprake van ADHD?
  • blijft het onduidelijk hoe jouw klachten verklaard kunnen worden?
  • hoe zit iemands persoonlijkheid in elkaar, wat zijn sterke en minder sterke kanten?
  • zijn er problemen in de persoonlijkheid bijvoorbeeld met emoties en relaties?

Hoe ziet een psychodiagnostisch onderzoek eruit?

Voordat het onderzoek begint zal een psycholoog die het onderzoek uitvoert je uitleggen hoe het onderzoek eruit zal zien. Afhankelijk van jouw vraag en die van de verwijzer, wordt bepaald welke onderzoeken nodig zijn. 

Meestal bestaat een onderzoek uit een of meer gesprekken, het afnemen van vragenlijsten en het uitvoeren van praktische testen, schrijf- of vertelopdrachten. Je eigen, actieve inbreng is voor het onderzoek van groot belang. Soms zal de onderzoeker vragen om iemand uit je omgeving mee te brengen (b.v. je partner of een van je ouders) voor aanvullende informatie.

De totale duur van het onderzoek hangt af van de vragen die je hebt. Gemiddeld kom je gedurende het hele traject ongeveer 4 à 5 keer op locatie langs. 

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden met je besproken en verwerkt in een verslag. Dit verslag wordt, als je daarvoor toestemming geeft, aan je dossier toegevoegd. Je hebt recht om dit verslag in te zien. 

Aanmelden voor psychodiagnostisch onderzoek?

Wij bieden een psychodiagnostiek onderzoek aan als je bij ons in behandeling bent. Dit gaat dan via je behandelaar. Vraag hem of haar naar de mogelijkheden. Ben je nog niet in behandeling bij PsyQ, maar wil je toch graag een onderzoek? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je in overleg bij ons aanmelden.