Mentalization-Based Treatment (MBT)

Mentalization-based treatment

pdf

Meer+informatie+over+groepsbehandeling.png

Mentalization-Based Treatment (MBT) is een bewezen effectieve behandeling voor volwassenen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS).Vaak hebben deze mensen naast de borderline persoonlijkheidsproblematiek ook andere problemen zoals een depressie, angststoornis of problemen naar aanleiding van trauma’s.

Wat is mentaliseren?

Mentaliseren houdt in, dat je je eigen gedrag en dat van anderen kunt begrijpen en verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachten, behoeften en motivatie. Bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) bijvoorbeeld, neemt het mentaliserend vermogen snel af bij verhoogde spanning. Als dat gebeurt, worden zij overspoeld door emoties, voelen zich snel bekritiseerd of afgewezen, vullen zij gedachten bij anderen in of reageren impulsief vanuit een bepaalde gevoelstoestand. Anderen vermijden echte relaties en voelen zich regelmatig leeg, alleen of waardeloos. Je kan je voorstellen dat dit kan leiden tot problemen in je leven als dit lang aanhoudt.

Doel van MBT 

MBT behandelingen zijn gericht op het versterken van het mentaliserend vermogen. Je leert bij MBT het gedrag van jouzelf en anderen waar te nemen en te begrijpen. Je leert de gevoelens, gedachten en bedoelingen van anderen te begrijpen. Dat helpt je om beter met anderen en jezelf om te gaan, waardoor je klachten verminderen.