Stempel ADHD

olivia+adhd+klein.jpg

Stickers bij de supermarkt…
Stempels bij de bakker….
Zegels bij het pompstation....
Overal klinkt de welbekende vraag: "spaart u zegels?"

Deze keer was het geen vraag, maar een bevestiging: in de vaak negatieve volksmond een stempel dat je opgeplakt krijgt: de diagnose ADHD.

En ik nam dit bewuste stempel in ontvangst!

Ik vergelijk mezelf gemakshalve met een mooie, gestempelde postzegel. Vervelend vind ik het niet, eerder een antwoord op een zoektocht die ik al heel lang geleden begonnen ben. Op het moment van de diagnose deed het ogenschijnlijk weinig met me en liet ik de boodschap over me heen komen; maar in de tijd die volgde vielen steeds meer puzzelstukjes op z’n plaats. De verwerking van de diagnose was voor mij begonnen en mijn reis werd voortgezet.

Voordat ik de diagnose ADHD kreeg was ik bij veel veranderingen in mijn leven ontwricht en op zoek naar houvast. Ik deed mijn uiterste best dit elke keer creatief op te lossen. Ik probeerde alle ballen in de lucht te houden, maar uiteindelijk lagen er meer ballen op de grond dan in de lucht. Ik was moe en wilde gewoonweg even rust! Angst en paniekaanvallen overvielen me. De angst nam bezit van me en ik probeerde wanhopig grip te houden op mijn leven. Met medicatie en de geboden hulp lukte het mij steeds meer te genieten van de dingen om me heen. Keer op keer ging het steeds beter. En dan voelen kleine geluksmomenten groots.

De stempel die mijn postzegel siert is nu nog nat van de inkt. Hij is blijvend, maar zal met de tijd wat vervagen van kleur. Ik bemerk bij het bestuderen van mijn postzegel dat het een prachtexemplaar is en dat de stempel hem nog mooier maakt: Ik ben wie ik ben, en door mijn ADHD heb ik mooie eigenschappen die niet altijd even handig zijn, maar veelal zorgen voor leuke creaties en fijne momenten. Ik vind het niet erg dit stempel te hebben, omdat het me weer verder brengt in het leven.

Ik daag jou uit ook je postzegel (met of zonder stempel) eens goed te bekijken en je zult zien dat hij heel bijzonder is...

Een hartelijke groet,

Olivia

Meer ervaringsverhalen?

Meer ervaringsverhalen?

Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen.

Bekijk alle ervaringsverhalen