Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Symptomen

Meer+informatie+over+ontwijkende+ps+bij+PsyQ.png

Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben behoefte aan contact, maar zijn bang voor afwijzing en, in hun ogen, vernedering. Vaak is bij mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis sprake van verlegenheid en sterke geremdheid. Hun klachten lijken op die van de sociale fobie.

Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, ook wel een vermijdende persoonlijkheidsstoornis genoemd, vinden het moeilijk om anderen te laten zien wie ze zijn, en wat ze van iets vinden. Ze zijn bang, erg terughoudend, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets verkeerds doen of gaan zeggen. Ze zijn vaak ook overgevoelig voor kritische opmerking over henzelf. 

​​​​​​​Daarnaast denken mensen met dit probleem ook vaak dat ze zelf niet interessant voor een ander, dat ze saai zijn. Hierdoor kijken ze vaak de kat uit de boom. Ze nemen niet deel aan gesprekken, ondernemen geen actie totdat ze zeker weten dat ze geaccepteerd worden.
​​​​​​​Mensen met deze ontwijkende persoonlijkheidsstoornis kunnen voortdurend bezig zijn met wat anderen van hem of haar zullen denken. En die gedachten zijn vaak negatief.

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis symptomen

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid. De een is meer aanwezig als een ander, of stapt makkelijker op iemand af, of geeft eerder een mening. Dat is normaal. Het wordt een probleem als iemand zich belemmert en beperkt voelt in zijn/haar dagelijks functioneren.

Iemand met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis of een vermijdende persoonlijkheidsstoornis heeft last van een aantal kenmerken. Als ten minste 4 van onderstaande kenmerken je bekend voorkomen, bestaat de kans dat je een vermijdende persoonlijkheidsstoornis hebt. 
Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis symptomen zijn:

  • Overgevoeligheid voor afwijzing of kritiek
  • Sociaal isolement
  • Een extreem laag zelfbeeld
  • Eenzaamheid
  • Extreme verlegenheid of bang zijn voor sociale situaties
  • Zelfhaat
  • Wantrouwen naar andere mensen
  • Vermijden van lichamelijk contact
  • Verlegenheid
  • Problemen op werk of school
  • Gevoelens van minderwaardigheid
  • Veelvuldig gebruiken van de fantasie om aan de realiteit te ontsnappen
  • Straatvrees (alleen in extreme gevallen)
  • geen activiteiten ondernemen omdat je bang bent in verlegenheid gebracht te worden

 De aandoening begint vaak tijdens de jonge volwassenheid.

Tips ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Familie, vrienden of de partner hebben het vertrouwen van degene met een persoonlijkheidsstoornis. Dan is de stoornis geen probleem. Het wordt anders als diegene in een andere situatie of omgeving is. Een straat bbq, kennismaking met nieuwe studiegenoten, op kamers gaan wonen, rechtstreeks om je mening gevraagd worden of een nieuwe werkgever kunnen problemen opleveren. Het helpt als een vertrouwd iemand meegaat, als dat mogelijk is, met degene met deze persoonlijkheidsstoornis. Zo kan diegene bouwen aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Professionele hulp blijft noodzakelijk.  
​​​​​​​Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen betrokkenheid tonen aan de ene kant en rekening houden met je eigen behoeften aan de andere kant. Je bent geen hulpverlener, maar kan wel een luisterend oor bieden.

Relatie ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Heb je een relatie met iemand met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis? Dat kan spanningen opleveren in je relatie. De ander wil niet mee naar feestjes of voelt zich daar doodongelukkig. Je wilt graag dingen samendoen en beleven, maar dat lukt niet altijd. Ook voor jou geldt dat je rekening moet houden met je eigen gevoelens en behoeftes. Het is belangrijk om jouw geliefde ervan te overtuigen om hulp te zoeken, en aan te geven dat je er voor de ander bent, anders bestaat de kans dat de relatie geen stand houdt.

Behandeling ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis kan op verschillende manieren behandeld worden. Wij bieden diverse behandelingen aan, waaronder sociale vaardigheidstraining en cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapieën wordt geprobeerd om sociale vaardigheden te oefenen en contact met andere mensen op te bouwen. Voornaamste doelen zijn het veranderen van negatieve gedachten en patronen.