Jonge mannen vatbaar voor ontwikkelen ‘onzichtbare’ eetstoornis

Jonge mannen vatbaar voor ontwikkelen 'onzichtbare' eetstoornis

pdf
Informatie+over+eetbuistoornis+bij+PsyQ.png

Een eetstoornis wordt vaak gezien als een 'vrouwenziekte', maar ook mannen ontwikkelen regelmatig een eetprobleem. Onderzoek wijst uit dat 3% van de mannen tot 20 jaar last heeft gehad van eetstoornis. Toch is het voor mannen vaak moeilijker om hier voor uit te komen. De meest voorkomende eetstoornis bij mannen is de vaak onzichtbare eetbuistoornis.

"Mannen ervaren vaak dezelfde zorgen met betrekking tot hun gewicht als vrouwen," legt Martie de Jong, specialismeleider eetstoornissen bij PsyQ, uit. "Bij mannen gaat het vaak om een overmatige focus op 'gespierd zijn'.  Zij ontwikkelen daardoor vaak een eetbuistoornis, in het Engels noemen we dat het Binge Eating Disorder."

Eetbuistoornis

Een eetbuistoornis komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Zo'n 4% van de Nederlanders ontwikkelt deze eetstoornis op een bepaald moment in het leven. De naam zegt het eigenlijk al, maar bij een eetbuistoornis horen flinke eetbuien waarover iemand geen controle heeft. Vaak wordt er binnen korte tijd (maximaal een half uur) veel ongezond voedsel gegeten. Deze eetbuien zijn niet te stoppen en vaak voelt iemand zich erna enorm slecht en schuldig over zichzelf. De Jong: "Een eetbuistoornis is niet hetzelfde als boulimia nervosa. Iemand met een eetbuistoornis compenseert de eetbuien niet door extreem veel te sporten of over te geven. Vaak krijgt iemand met deze ziekte obesitas."

Psychiatrische problemen

"Vaak zien we dat mensen met een eetstoornis ook andere psychiatrische problemen hebben," aldus De Jong. "Dit kunnen depressieve klachten zijn, moeilijk kunnen omgaan met emoties, trauma's, identiteitsproblemen etc.  Meestal worden de symptomen van een eetstoornis al in de puberteit zichtbaar; een periode waarin zowel mannen als vrouwen met hun lichaam bezig zijn. Maar daarna gaat het verder, het schiet echt door."

Behandeling

PsyQ heeft jarenlange ervaring op het gebied van behandeling van patiënten met een eetstoornis. Behandelingen vinden plaats volgens de nieuwste inzichten, hebben hun effect bewezen en voldoen aan de eisen van wetenschap en richtlijnen. Op elke PsyQ-vestiging kunnen mannen en vrouwen terecht voor een behandeling.